Domowe tortille pełne świeżych warzyw
Nie wiedzieć czemu, dzieci kochają fast foody. Ciężkie i niekonieczne smaczne dania zrobione z wysoko przetworzonych półproduktów. Czasem warto sięgnąć po ich pomysły i odczarować je w swojej kuchni. Domowe tortille to bogactwo świeżych warzyw i mięsko z kurczaka przygotowane zdrowo – bez tłustej panierki i chemicznych dodatków.
Idealnie sprawdzają się na kolację lub jako drugie śniadanie. Smakują zarówno dzieciakom, jak i dorosłym. Tortille czy też wrapy to duże zbożowe placki, które wypełnimy warzywami i mięsem. Ma to być danie na szybko, więc tortille kupujemy gotowe, polecam pełnoziarniste.
Składniki:
- 4 tortille
- 400 g piersi z kurczaka
- oliwa z oliwek
- sos sojowy
- oregano
- słodka papryka
- pieprz
- sałata
- dwa średniej wielkości ogórki (świeże, kiszone lub konserwowe – jak kto lubi)
- świeża papryka
- cebula cukrowa
- ketchup
Przygotowanie:
Kurczaka trzeba zamarynować, będzie smaczniejszy. Pokrój go w centymetrowe paski i włóż do miski dodaj ok. dwóch łyżek sosu sojowego, łyżkę oliwy z oliwek i po pół łyżeczki oregano, pieprzu i słodkiej papryki. Wymieszaj wszystko dobrze i odstaw na godzinkę do lodówki.
Przystępujemy do grillowania – możesz zrobić to na patelni lub w grillu elektrycznym. Smażymy szybko, tak aby mięsko było soczyste.
Liście sałaty myjemy i dobrze odsączamy. Przygotowujemy nową deskę do krojenia – ta, na której kroiliśmy kurczaka musi bezwzględnie trafić do zmywarki. Z papryki wydrążamy środek i kroimy ją w paseczki. Ogórki kroimy w słupki. Cebulkę w piórka.
Placki tortilli smarujemy ketchupem, układamy dwa listki sałaty, kurczaka i pozostałe warzywa. Nakładamy takie ilości składników, aby placek ładnie nam się zawinął. Kiedy przygotowujemy je jako danie na wynos warto placek od razu ułożyć na odpowiedniej wielkości kawałku folii aluminiowej i sprytnie zawinąć całość.
Tortilla ma tę zaletę, że możesz włożyć do niej to, co najbardziej lubisz. Oliwki, świeże lub suszone pomidory, podsmażone pieczarki – tyle kombinacji ile upodobań.
Do tego dania idealnie pasuje sos czosnkowy, ale jeśli mamy w planach jeszcze ważne spotkanie zrezygnujmy z niego i cebulki.
Sos czosnkowy
- jogurt naturalny
- majonez
- duży ząbek czosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy 3 łyżki jogurtu i 2 łyżki majonezu. Dodajemy czosnek i łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!