Domowe tortille pełne świeżych warzyw

Nie wiedzieć czemu, dzieci kochają fast foody. Ciężkie i niekonieczne smaczne dania zrobione z wysoko przetworzonych półproduktów. Czasem warto sięgnąć po ich pomysły i odczarować je w swojej kuchni. Domowe tortille to bogactwo świeżych warzyw i mięsko z kurczaka przygotowane zdrowo – bez tłustej panierki i chemicznych dodatków.

Idealnie sprawdzają się na kolację lub jako drugie śniadanie. Smakują zarówno dzieciakom, jak i dorosłym. Tortille czy też wrapy to duże zbożowe placki, które wypełnimy warzywami i mięsem. Ma to być danie na szybko, więc tortille kupujemy gotowe, polecam pełnoziarniste.

Składniki:

  • 4 tortille
  • 400 g piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • oregano
  • słodka papryka
  • pieprz
  • sałata
  • dwa średniej wielkości ogórki (świeże, kiszone lub konserwowe – jak kto lubi)
  • świeża papryka
  • cebula cukrowa
  • ketchup

Przygotowanie:

Kurczaka trzeba zamarynować, będzie smaczniejszy. Pokrój go w centymetrowe paski i włóż do miski dodaj ok. dwóch łyżek sosu sojowego, łyżkę oliwy z oliwek i po pół łyżeczki oregano, pieprzu i słodkiej papryki. Wymieszaj wszystko dobrze i odstaw na godzinkę do lodówki.

Przystępujemy do grillowania – możesz zrobić to na patelni lub w grillu elektrycznym. Smażymy szybko, tak aby mięsko było soczyste.

Liście sałaty myjemy i dobrze odsączamy. Przygotowujemy nową deskę do krojenia – ta, na której kroiliśmy kurczaka musi bezwzględnie trafić do zmywarki. Z papryki wydrążamy środek i kroimy ją w paseczki. Ogórki kroimy w słupki. Cebulkę w piórka.

Placki tortilli smarujemy ketchupem, układamy dwa listki sałaty, kurczaka i pozostałe warzywa. Nakładamy takie ilości składników, aby placek ładnie nam się zawinął. Kiedy przygotowujemy je jako danie na wynos warto placek od razu ułożyć na odpowiedniej wielkości kawałku folii aluminiowej i sprytnie zawinąć całość.

Tortilla ma tę zaletę, że możesz włożyć do niej to, co najbardziej lubisz. Oliwki, świeże lub suszone pomidory, podsmażone pieczarki – tyle kombinacji ile upodobań.

Do tego dania idealnie pasuje sos czosnkowy, ale jeśli mamy w planach jeszcze ważne spotkanie zrezygnujmy z niego i cebulki.

Sos czosnkowy

  • jogurt naturalny
  • majonez
  • duży ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Czosnek przeciskamy przez praskę. W miseczce mieszamy 3 łyżki jogurtu i 2 łyżki majonezu. Dodajemy czosnek i łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!