Domowy Chlebek Pita - pyszny i prosty
Chleb Pita (znany również jako chleb arabski lub chleb syryjski) to placek/naleśnik popularny w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Może być nafaszerowany nadzieniem, w formie kieszeni, lub podawany samodzielnie. Bez względu na to, którą opcję wybierzesz, możliwości tego prostego dania są ogromne. Możesz podawać go z jajkiem na twardo i hummusem, z tahini i sałatką, a także na wiele innych sposobów. Nasz przepis przedstawia sposób przygotowania samej pity, który nieco różni się od zwykle proponowanych. Wybraliśmy opcję pieczenia chlebka, jednak do jego przygotowania nadal będzie potrzebna patelnia (specjalna kamienna lub do pizzy), którą najpierw należy podgrzać w piekarniku nagrzanym do 260 stopni. Jednak pyszne, miękkie i aromatyczne ciasto warte jest małego wysiłku. Ten domowy chlebek pita z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Przygotuj
- Kamień do pizzy,
- Duża miska,
- Ręcznik kuchenny,
- Stolnica (opcjonalnie),
- Drewniana łyżka.
Składniki
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 3 szklanki mąki uniwersalnej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania
- Umieść kamień do pizzy lub dużą żeliwną patelnię w piekarniku i rozgrzej go do 260°.
- W dużej misce połącz składniki - ciepłą wodę, drożdże i cukier i wymieszaj aż do ich rozpuszczenia.
- Dodaj do mieszanki ½ szklanki mąki i odstaw na 15 minut, aż się spieni.
- Następnie dodaj olej, sól i 2 szklanki mąki. Całość mieszaj drewnianą łyżką, aż utworzy się zwarta masa.
- Posyp blat roboczy lub stolnicę odrobiną mąki i zagniataj ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Powinno to trwać około 7 minut. Jeśli ciasto jest lepkie, dodaj więcej mąki.
- Ciasto powinno być miękkie i wilgotne. Możesz przykryć ciasto i odstawić na 10 minut, jeśli potrzebujesz odpoczynku po ugniataniu.
- Przełóż ciasto do czystej dużej miski i przykryj folią. Pozostaw w ciepłym miejscu przez około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyłóż ciasto na posypany mąką blat lub stolnicę i podziel na 8 równych kulek, a następnie przykryj je ręcznikiem lub folią i odstaw na 10 minut.
- Pracując na pojedynczych kulkach, rozwałkuj każdą, posypując ciasto dodatkową mąką, jeśli zacznie się kleić.
- Starając się wykonać tę czynność tak szybko, jak to możliwe, otwórz piekarnik i na nagrzanej w nim patelni lub kamieniu do pizzy umieść jak najwięcej placków/chlebków Pita bez dotykania gorącej powierzchni.
- Piecz chlebki, aż zacznie powstawać w nich kieszeń powietrzna i zaczną się rumienić - od 3 do 5 minut. Powtórz kilkukrotnie takie rundy, aż upieczesz wszystkie placuszki.
- Przykryj upieczone pity czystym ręcznikiem kuchennym.
- Podawaj z dodatkami lub bez - jak wolisz.
Smacznego!