Domowy falafel w chlebkach pita z sałatką z ogórków

Falafel to tradycyjne, bliskowschodnie danie — za jego ojczyznę uważa się Egipt. Tam falafele mają podobny status jak u nas ruskie pierogi. Do Europy przywędrował wraz z modą na streetfood. Z naszym przepisem przyrządzisz go samodzielnie.

W krajach Bliskiego Wschodu i Azji dania serwowane na ulicy nie są niczym nowym. Od wieków podaje się tam różnego rodzaju lokalne specjały prosto ze straganu czy wózka. Jeśli wiesz dokąd pójść, możesz zjeść wspaniałe dania lokalne dosłownie za grosze.

Co to jest falafel? Są to kuleczki ukręcone z pasty z ciecierzycy i przypraw. Smaży się je na głębokim tłuszczu i podaje nabite na patyk lub w chlebkach pita. Tradycyjna forma ma rzecz jasna ułatwiać zjedzenie ich na ulicy. Jak przyrządzić falafel w domu?

domowy falafel w chlebkach pita

Przygotuj:

  • miskę,
  • sitko,
  • termometr kuchenny,
  • ręcznik papierowy,
  • praskę do czosnku,
  • głęboką patelnię.

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy (namoczonej min. 12 godzin wcześniej),
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki posiekanej kolendry,
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty,
  • 1 papryczka chili,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 ml oleju do smażenia.

Przygotowanie:

Falafel robi się z ciecierzycy surowej, dlatego dzień wcześniej musisz ją namoczyć. Kiedy napęcznieje, zmiel ją za pomocą blendera. Do gotowej masy dodaj kolendrę miętę i posiekaną papryczkę chili. Czosnek przeciśnij przez praskę i również dodaj do masy. Wymieszaj dokładnie i pozostaw na kilka minut, aby aromaty miały szansę się przeniknąć. Następnie z masy zrób równe kuleczki wielkości włoskiego orzecha.

W garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do temperatury 170 stopni. Kulki smaż przez 2-3 minuty. Gotowe falafele wyłóż na ręcznik papierowy — odsączysz w ten sposób nadmiar oleju.

Falafel doskonale spakuje w chlebku pita — przepis znajdziesz tutaj https://blog.emako.pl/domowy-chlebek-pita-pyszny-i-prosty/

Do chlebka możesz włożyć liść sałaty lodowej, sałatkę z ogórków i dopiero na to falafel. Oto przepis na wyśmienity dodatek warzywny.

Składniki:

  • 2 ogórki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty,
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu,
  • 2 papryczki chili,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • sok z limonki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ogórki w skórce pokrój w cieniutkie plasterki. Dodaj posiekane papryczki i ząbek czosnku, miętę i sezam. W osobnym naczyniu przygotuj dressing. Do syropu z agawy wlej sok z limonki, ocet winny, oliwę, sól i pieprz. Zalej sosem ogórki i poczekaj aż składniki się przegryzą.