Drewniana deska do krojenia - jaką wybrać i jak o nią dbać?

Drewniana deska do krojenia to przybór wręcz podstawowy w kuchni - pozwala na przyrządzenie sałatki, przygotowanie składników do potraw czy krojenie śniadaniowych bułek na co dzień. Bez względu na nasz tryb życia oraz częstotliwość korzystania z kuchni, deskę do krojenia ma z nas praktycznie każdy.

Drewniana deska do krojenia - jaką wybrać?

W kategorii desek możemy wyróżnić ich następujące rodzaje:

  • deska z drewna akacjowego (drewno twarde)
  • deska z drewna bukowego (drewno twarde)
  • deska z drewna mango (drewno średnio twarde)
  • deska z drewna dębowego (drewno twarde)
  • deska z drewna jesionowego (drewno twarde)
  • deska z drewna cisowego (drewno bardzo twarde)

Deski do krojenia powinny być jak najbardziej trwałe i wytrzymałe, dlatego do produkcji drewnianych desek najczęściej używane są bardzo wytrzymałe i twarde drewna jak powyżej.

A co z bambusem?

Najtańszym i najpopularniejszymi drewnianymi deskami do krojenia są te wykonane z bambusa - bambus co prawda sam w sobie nie jest drzewem, ale uzyskujemy z niego materiał podobny do właściwości drzewiastych. Jest też również estetyczny i tani, dzięki temu, że zbioru bambusa możemy wykonywać częściej niż wycinkę drzew. Trudniej też chłonie różne płyny - jeśli ta cecha jest dla nas ważna, bambusowa deska do krojenia będzie dla nas idealna.

Jak zaimpregnować deskę do krojenia?

Drewnianą deskę do krojenia warto przed użytkowaniem zaimpregnować przy przedłużyć jej trwałość oraz zabezpieczyć przed przedwczesnymi uszkodzeniami. Do impregnacji możemy użyć zarówno gotowych środków dostępnych w sklepach, jak i niektórych olejów spożywczych.

Instrukcja krok po kroku - jak zaimpregnować drewnianą deskę do krojenia naturalnym olejem?

  1. Deska do krojenia przed samą impregnacją powinna być wytarta z kurzu i osuszona jeśli została przepłukana. Do impregnacji deski do krojenia możemy zastosować oliwę z oliwek, olej kokosowy lub olej lniany (ważne, żeby nie był pokostem, lecz czystym olejem).
  2. Olej najlepiej przed nałożeniem delikatnie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
  3. Ciepły olej nakładamy ciepłą szmatką na deskę do krojenia. Deskę do krojenia odstawiamy do wyschnięcia w zaciemnione miejsce.
  4. Gdy deska wyschnie powtarzamy proces ( najlepiej wykonać go ok 4 - 5 razy).

Jeśli nie chcemy wykorzystywać do impregnacji oleju jadalnego, możemy również zaopatrzyć się w ciekłą parafinę ( jest dostępna np. w aptekach). Aby zaimpregnować parafiną, należy przygotować deskę tak jak do olejowania. Następnie nakładamy parafinę bawełnianą ściereczką i czekamy z nałożeniem kolejnej warstwy do wyschnięcia. Czynność najlepiej powtórzyć jeszcze 3 - 4 razy - jeśli impregnujemy już deskę w użyciu, możemy ograniczyć się do 2 nałożeń parafiny.

Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia?

Drewniana deska do krojenia potrzebuje od nas nieco więcej uwagi od desek szklanych czy z tworzywa sztucznego - jest wykonana z naturalnego, mało przetworzonego surowca. Oprócz impregnacji przed użytkowaniem warto poznać kilka trików/zasad, które ułatwią korzystanie z deski do krojenia oraz sprawią, że będzie trwalsza.

  • Drewnianych desek do krojenia nigdy nie myjemy w zmywarce.
  • Unikamy długotrwałego moczenia deski do krojenia - może to doprowadzić do jej napęcznienia i uszkodzeń. Jeśli mamy brudną deskę do krojenia, lepiej nie odkładajmy jej do zlewu.
  • Nieprzyjemnego zapachu z deski do krojenia możesz pozbyć się, nacierając ją cytryną.
  • Do dokładnego wyczyszczenia naszej deski do krojenia możemy użyć również soli oraz cytryny. Wystarczy natrzeć deskę solą oraz połówką cytryny - stara, lekko przybrudzona deska do krojenia odzyska swój dawny blask.
Drewniane deski do krojenia
  1. Deska do krojenia z drewna akacjowego
  2. Deska do krojenia z bambusa
  3. Deska obrotowa do serów
  4. Bambusowa deska do serów
  5. Deska do krojenia z wyciąganymi tackami
  6. Bambusowa stolnica