Drożdżowa babka wegańska – koniecznie musisz spróbować!
Drożdżowa babka wegańska może być doskonałym ratunkiem w święta dla osób, które są na diecie eliminacyjnej. Jest delikatna i puszysta, niemal rozpływa się w ustach! Rozkocha w sobie podniebienia nie tylko tych, którzy unikają produktów odzwierzęcych!
Potrzebujesz:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- szczypta soli
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 50 g oleju słonecznikowego lub kokosowego (podgrzanego i przestudzonego)
- 300 ml mleka ryżowego, migdałowego lub kokosowego (z kartonika) lub ostatecznie wody( jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej możesz użyć roztopionego masła)
- 2 łyżeczki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy (lub aromatu)
- skórka otarta z 2 niewoskowanych cytryn lub 2 pomarańczy
- 14 g suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży
- cukier puder do oprószenia lub lukier cytrynowy/pomarańczowy do dekoracji i dla smaku
Oprócz tego:
Mikser (opcjonalnie)
Jak to zrobić?
- Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z drożdżami
- Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Pod koniec dodaj tłuszcz
- Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładką masą
- Z ciasta uformuj kule i włóż ją do opruszonej mąką miski. Przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5h.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na blat i wyrabiaj
- Wysmaruj formę na babkę (najlepiej formę 4l) olejem kokosowym i oprósz mąką
- Przełóż ciasto do formy
- Przykryj ścierką
- Odstaw w ciepłe miejsce aż ciasto urośnie mniej więcej dwukrotnie
- Wyrośnięte ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika (170-180 ºC).
- Piecz około 30-35 minut.
Gotowe!
Po wyjęciu babki z piekarnika i ostudzeniu możesz ozdobić ją cukrem pudrem lub lukrem.
Więcej z:
Przepisy