Drożdżowa babka wegańska – koniecznie musisz spróbować!

Drożdżowa babka wegańska może być doskonałym ratunkiem w święta dla osób, które są na diecie eliminacyjnej. Jest delikatna i puszysta, niemal rozpływa się w ustach! Rozkocha w sobie podniebienia nie tylko tych, którzy unikają produktów odzwierzęcych!

Potrzebujesz:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 50 g oleju słonecznikowego lub kokosowego (podgrzanego i przestudzonego)
  • 300 ml mleka ryżowego, migdałowego lub kokosowego (z kartonika) lub ostatecznie wody( jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej możesz użyć roztopionego masła)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z cytryny lub pomarańczy (lub aromatu)
  • skórka otarta z 2 niewoskowanych cytryn lub 2 pomarańczy
  • 14 g suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży
  • cukier puder do oprószenia lub lukier cytrynowy/pomarańczowy do dekoracji i dla smaku

Oprócz tego:

Forma do pieczenia

Miska

Mikser (opcjonalnie)

Jak to zrobić?

  • Mąkę pszenną przesiej, wymieszaj z drożdżami
  • Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Pod koniec dodaj tłuszcz
  • Wyrabiaj ciasto aż stanie się gładką masą
  • Z ciasta uformuj kule i włóż ją do opruszonej mąką miski. Przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce na około 1,5h.
  • Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na blat i wyrabiaj
  • Wysmaruj formę na babkę (najlepiej formę 4l) olejem kokosowym i oprósz mąką
  • Przełóż ciasto do formy
  • Przykryj ścierką
  • Odstaw w ciepłe miejsce aż ciasto urośnie mniej więcej dwukrotnie
  • Wyrośnięte ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika (170-180 ºC).
  • Piecz około 30-35 minut.

Gotowe!

Po wyjęciu babki z piekarnika i ostudzeniu możesz ozdobić ją cukrem pudrem lub lukrem.