Faszerowane jajka na 5 sposobów
Faszerowane jajka to danie, bez którego Święta Wielkanocne nie mogą się udać! Sprawdź nasze sprawdzone sposoby na jajka wielkanocne!
Faszerowane jajka klasyczne
To najbardziej popularny przepis, obecny w niemal każdym domu! Wydrążone żółtka utrzyj z majonezem, łyżką musztardy, solą i pieprzem oraz odrobiną słodkiej papryki. Farsz przełóż do białek jaj. Jajka udekoruj świeżo posiekanym cienkim szczypiorkiem i pokrojoną rzodkiewką!
Faszerowane jajka z tuńczykiem
Jeśli jednak wolisz próbować nieco mniej standardowych przepisów – faszerowane jajka z tuńczykiem są dla ciebie idealnym pomysłem! Obierz 10 ugotowanych na twardo jajek, pokrój je wzdłuż i wyjmij żółtka. Następnie zmiksuj je w blenderze z puszką tuńczyka, łyżką oliwy i 2 łyżkami majonezu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj łyżkę kaparów. Wszystko razem wymieszaj i powstałą masę powkładaj do białek jajek. Jeśli nie lubisz kaparów, do farszu możesz dodać suszonych pomidorów. Całość udekoruj rzeżuchą!
Faszerowane jajka z łososiem
Jajka i łosoś to bardzo smaczne i proste połączenie. Żółtka jaj zmiksuj w blenderze z łososiem lub plastry ryby drobno pokrój i wymieszaj z rozgniecionym żółtkiem. Nie zapomnij o świeżym koperku!
Faszerowane jajka ze szpinakiem
Zielono-białe jajka z pewnością przyciągną wzrok, nie tylko najmłodszych miłośników jajek. Szpinak usmaż na oleju z ząbkiem czosnku, dopraw solą i pieprzem. Szpinak, żółtka jajek, łyżkę majonezu zmiksuj na gładką masę – w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Białka nadziej farszem, możesz je także udekorować listkiem bazylii lub gałązką tymianku.
Faszerowane jajka z chrzanem
Chrzan, podobnie jak jajka to jeden z głównych składników na wielkanocnym stole. Połączenie ich w farszu stanowi kwintesencję świątecznego smaku! Jak je zrobić? Wyjmij żółtka z 10 ugotowanych jajek. Do żółtek dodaj 2 łyżeczki chrzanu oraz łyżeczkę majonezu i łyżeczkę musztardy. Wszystko zmiksuj na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Powstałą pastę nałóż na białka jajek. Udekoruj świeżym koperkiem! Faszerowane jajka z chrzanem świetnie prezentują się podane w podstawkach do jajek.
