Filet z łososia pieczony z musztardą
To niezwykle smaczne i proste do przygotowania danie sprawdzi się doskonale w roli jesiennego obiadu. Przepis na łososia pieczonego z musztardą wykorzystać możesz zarówno wtedy, gdy zechcesz wykwintnie ugościć odwiedzającą Cię rodzinę, jak i wtedy, gdy po prostu chcesz zjeść pełnowartościowy posiłek bogaty w białko i w tłuszcze Omega 3 i 6.
Poniżej zamieszczamy wskazówki dotyczące przygotowania tej potrawy.
Dlaczego warto spożywać łososia?
W smaku, łosoś jest bardzo miękki i delikatny. Z łososia możesz ugotować wiele smacznych i zdrowych potraw - od prostych po egzotyczne. Łosoś może być pieczony, smażony, duszony, gotowany. Oryginalne świąteczne potrawy przygotowywane są z łososia marynowanego w ziołach i przyprawach. Na przykład filet z łososia można upiec z krewetkami i warzywami w cieście francuskim. Aby zachować naturalny smak ryb, najlepiej gotować, piec lub dusić z warzywami i ziołami. Łosoś można grillować i podawać go z różnymi sosami.
Mięso tej ryby można również smażyć. Pysznym daniem jest łosoś smażony w musztardzie z ziołami. Ta ryba pasuje do ziemniaków, makaronów i warzyw. Lekko solony łosoś doskonale pasuje do sałatek oraz dobrze komponuje się z masłem; często przygotowywane są z nim kanapki.
Skład i właściwości
Mięso tej ryby jest bogate w witaminę B1, potas, fosfor, chrom. Składniki zawarte w mięsie z łososia są dobre dla zdrowia skóry i błon śluzowych, układu nerwowego i trawiennego, regulują poziom cukru we krwi. Kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w dużych ilościach w łososiu, mogą wpływać na hamowanie starzenia się biologicznego człowieka. Kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na komórki mózgowe, pomagając zapobiegać rozwojowi problemów z pamięcią i uwagą spowodowanych wiekiem lub chorobą. Eksperymenty na myszach laboratoryjnych wykazały, że dieta bogata w kwasy omega-3 wydłuża życie o jedną trzecią.
Wartość kaloryczna i odżywcza łososia
Kaloryczność - 153 kcal / 100g
Wartość odżywcza łososia: białka - 20 g, tłuszcze - 8,1 g, węglowodany - 0 g

Składniki
120g fileta z łososia
1 łyżka musztardy ziarnistej
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka drobno zmielonej szalotki
2 łyżeczki świeżych liści tymianku, posiekane, a także więcej do dekoracji
2 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu
Sok z 1/2 cytryny
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
Plasterki cytryny
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik, a następnie wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
Krok 2
W małej misce wymieszaj musztardę, czosnek, szalotkę, tymianek, rozmaryn i sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Rozprowadź mieszaninę na filetach z łososia, a następnie połóż je na blaszce do pieczenia.
Krok 4
Piecz filety z łososia aż się zarumienią (czyli przez około 10 minut).
Krok 5
Udekoruj plasterkami tymianku i cytryny i podawaj.
Smacznego