Filet z łososia pieczony z musztardą

To niezwykle smaczne i proste do przygotowania danie sprawdzi się doskonale w roli jesiennego obiadu. Przepis na łososia pieczonego z musztardą wykorzystać możesz zarówno wtedy, gdy zechcesz wykwintnie ugościć odwiedzającą Cię rodzinę, jak i wtedy, gdy po prostu chcesz zjeść pełnowartościowy posiłek bogaty w białko i w tłuszcze Omega 3 i 6.

Poniżej zamieszczamy wskazówki dotyczące przygotowania tej potrawy.

Dlaczego warto spożywać łososia?

W smaku, łosoś jest bardzo miękki i delikatny. Z łososia możesz ugotować wiele smacznych i zdrowych potraw - od prostych po egzotyczne. Łosoś może być pieczony, smażony, duszony, gotowany. Oryginalne świąteczne potrawy przygotowywane są z łososia marynowanego w ziołach i przyprawach. Na przykład filet z łososia można upiec z krewetkami i warzywami w cieście francuskim. Aby zachować naturalny smak ryb, najlepiej gotować, piec lub dusić z warzywami i ziołami. Łosoś można grillować i podawać go z różnymi sosami.

Mięso tej ryby można również smażyć. Pysznym daniem jest łosoś smażony w musztardzie z ziołami. Ta ryba pasuje do ziemniaków, makaronów i warzyw. Lekko solony łosoś doskonale pasuje do sałatek oraz dobrze komponuje się z masłem; często przygotowywane są z nim kanapki.

Skład i właściwości

Mięso tej ryby jest bogate w witaminę B1, potas, fosfor, chrom. Składniki zawarte w mięsie z łososia są dobre dla zdrowia skóry i błon śluzowych, układu nerwowego i trawiennego, regulują poziom cukru we krwi. Kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w dużych ilościach w łososiu, mogą wpływać na hamowanie starzenia się biologicznego człowieka. Kwasy tłuszczowe mają pozytywny wpływ na komórki mózgowe, pomagając zapobiegać rozwojowi problemów z pamięcią i uwagą spowodowanych wiekiem lub chorobą. Eksperymenty na myszach laboratoryjnych wykazały, że dieta bogata w kwasy omega-3 wydłuża życie o jedną trzecią.

Wartość kaloryczna i odżywcza łososia

Kaloryczność - 153 kcal / 100g

Wartość odżywcza łososia: białka - 20 g, tłuszcze - 8,1 g, węglowodany - 0 g

surowy filet z łososia na papierze do pieczenia

Składniki

120g fileta z łososia

1 łyżka musztardy ziarnistej

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1 łyżka drobno zmielonej szalotki

2 łyżeczki świeżych liści tymianku, posiekane, a także więcej do dekoracji

2 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu

Sok z 1/2 cytryny

Sól

Świeżo zmielony czarny pieprz

Plasterki cytryny

Sposób przygotowania

Krok 1

Rozgrzej piekarnik, a następnie wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.

Krok 2

W małej misce wymieszaj musztardę, czosnek, szalotkę, tymianek, rozmaryn i sok z cytryny i dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Rozprowadź mieszaninę na filetach z łososia, a następnie połóż je na blaszce do pieczenia.

Krok 4

Piecz filety z łososia aż się zarumienią (czyli przez około 10 minut).

Krok 5

Udekoruj plasterkami tymianku i cytryny i podawaj.

Smacznego