Flądra z czosnkiem i parmezanem
Jeśli chodzi o czosnek i parmezan, jest to połączenie, które zawsze się sprawdzi.
Ten prosty przepis na flądrę sprawi, że zachwycisz swoich domowników pysznym obiadem. Ryba ta doskonale smakuje po przyrządzeniu w piekarniku, wychodzi delikatna i lekko chrupiąca. Co więcej, ten przepis wykorzystuje głównie parmezan, bułkę tartą i oliwę z oliwek — nie ma w nim jajek ani mąki. Parmezan i oliwa z oliwek pomagają bułce tartej przylegać do ryby podczas pieczenia, więc nie ma potrzeby stosowania tradycyjnej standardowej kombinacji jajek i mąki. Warto także wspomnieć, że z powodzeniem możesz w ten sposób przyrządzić każdą rybę, nie tylko flądrę. Pamiętaj też, aby dobrze posmarować blachę do pieczenia olejem, aby powierzchnia była pokryta równomiernie. Dla dodatkowego zabezpieczenia, przed posmarowaniem olejem ułóż na blasze do pieczenia kawałek papieru lub folii do pieczenia. Pieczona flądra może być przechowywana w lodówce do 3 dni.
Przygotuj
Blacha do pieczenia
Duża miska lub talerz
Składniki
3 łyżki oliwy z oliwek
4 filety z flądry
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 opakowania świeżo starty parmezan
1/4 szklanki bułki tartej
4 zmielone ząbki czosnku
Sok i skórka z 1 cytryny
świeżo posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 220°C.
Na dużą blachę do pieczenia wlej 2 łyżki oleju.
Dopraw filety z flądry solą i pieprzem.
W misce lub na dużym talerzu wymieszaj parmezan, bułkę tartą, czosnek i skórkę z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
Obtocz rybę w mieszance z bułką tartą, dociskając ją do niej.
Ułóż rybę na przygotowanej blasze do pieczenia i skrop pozostałymi 2 łyżkami oleju i sokiem z cytryny. Piecz przez około 20 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Na wierzch wyciśnij trochę więcej cytryny i udekoruj posiekaną natką pietruszki.