Gazpacho - chłodna zupa pomidorowa
Gazpacho jest jednym z typowo letnich dań kuchni hiszpańskiej. Ten orzeźwiający przepis dostarcza wiele witamin i minerałów, będąc jednocześnie niezwykle smaczną propozycją podczas trwania wysokich temperatur. Ze względu na dużą ilość warzyw, z których składa się to danie, gazpacho jest dobrym sprzymierzeńcem dzieci. Mogą je one z łatwością wypić w szklance jak pyszny sok.
Gazpacho jest bardziej napojem niż zupą i dlatego też często właśnie podawane jest w szklankach. Jest to wręcz idealny lunch, kiedy chcesz zaspokoić głód, a nie masz ochoty na gorący obiad. Poniżej prezentujemy prawdziwie Hiszpańską wersję tego przepisu, który od razu postawi Cię na nogi podczas gorących dni.
Składniki na Gazpacho
1 kg dojrzałych pomidorów
1 papryka zielona
1 ogórek
szczypiorek (lub pół cebuli)
1 ząbek czosnku
1 kromka chleba (około 50 g)
łyżeczka soli
2 łyżki octu
3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
Sposób przygotowania
- Umyj bardzo dokładnie pomidory i paprykę.
- Następnie przygotuj blender kielichowy lub robota kuchennego.
- Posiekaj paprykę, pomidory, obranego ogórka, czosnek i ćwiartkę cebuli.
- Do warzyw dodaj sól i ocet, a następnie wrzuć je do kielicha blendera.
- Zblenduj warzywa aż do uzyskania delikatnej i gładkiej masy.
- Dodaj trochę oliwy z oliwek extra virgin i zblendujj ponownie.
- Jeśli chcesz, aby Gazpacho było rzadsze, dodaj więcej wody i wszystko ponownie zblenduj.
- Przełóż zupę do miski, po czym wstaw ją do lodówki.
- Przed podaniem, wymieszaj całość.
Jak zrobić dobre gazpacho?
Używaj składników wysokiej jakości
Od jakości składników zależy bardzo wiele, także smak przygotowanej przez Ciebie zupy. Ważne jest, aby spojrzeć nie tylko na główne składniki, ale także na takie jak oliwa z oliwek, czy ocet. Podczas przygotowywania Gazpacho najlepiej wybierz wysokiej jakości oliwę z oliwek Extra Virgin.
Charakterystyczny czerwono-pomarańczowy kolor gazpacho dają przede wszystkim pomidory, które w zależności od odmiany mogą różnić się intensywnością barwy. Dlatego, jeśli chcesz, aby twoje gazpacho miało intensywnie czerwony kolor, możesz dodać trochę czerwonej papryki.
Jak przechowywać i podawać gazpacho?
Jeśli zamierzasz przygotować tę zupę w porze lunchu, a nie masz czasu, aby je schłodzić, zamiast wody, dodaj kostki lodu i zmieszaj wszystko aż danie stanie się odpowiednio chłodne.
Gazpacho zwykle serwuje się w postaci zimnego kremu, podając je w misce lub w szklankach.
Popularnym zwyczajem jest także dodanie do szklanek odrobiny posiekanych pomidorów lub papryki oraz niewielkiej ilości oliwy z oliwek.
W upalne dni możesz zrobić zupę rano, umieścić je w butelce w lodówce, a kiedy przyjedziesz do domu, będzie czekać na Ciebie chłodne i gotowe.

Gazpacho - jakie korzyści dla zdrowia?
Gazpacho jest daniem, które warto spożywać nie tylko ze względu na jego charakterystyczny, pyszny smak. Ta chłodna zupa bardzo korzystnie wpływa także na stan naszego zdrowia.
Zapobiega przeziębieniom: pomidory i papryka zawierają duże ilości witamin A, C i E, które pomagają zwalczać letnie przeziębienia.
Zatrzymuje proces starzenia: antyoksydacyjne właściwości Gazpacho zawdzięcza pomidorom i witaminie C, która zmniejszają działanie wolnych rodników. Jeśli chcesz walczyć ze zmarszczkami spowodowanymi starzeniem się, napij się gazpacho!
Chroni organizm przed chorobami: Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, który pomaga zwiększyć obronę organizmu przed bakteriami i wirusami.
Pomaga schudnąć: jeśli jesteś na diecie, szklanka gazpacho będzie dobrym sprzymierzeńcem w obliczu ataku głodu. Gazpacho to pożywne, niskokaloryczne i bogate w błonnik danie, które poprawia pracę jelit, eliminując toksyny.