Gruzińskie pierożki Chinkali

Gruzińskie Chinkali to pierożki, które rozkochały w sobie ludzi na całym świecie. Kołduny wypełnione pysznym bulionem, które spotykamy w restauracjach, możemy zrobić samodzielnie w domu, a przepis okazuje się naprawdę prosty. Jeżeli raz spróbujesz Chinkali, to gwarantujemy, że będą regularnie gościły na Twoim stole.

Pierożki Chinkali to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej, które największą popularność zdobyło w Gruzji. Istotnym zagadnieniem jest sposób, w jaki spożywa się pierożki. Na próżno szukać w nim sztućców, ponieważ Chinkali je się rękami. Wystarczy złapać pierożka za wystającą u góry część, ugryźć i wyssać ze środka bulion. W ten sposób wypijamy cały sos, który skrywa w sobie wyjątkowy smak.

Chinkali na talerzu

Jak przygotować Chinkali?

Przygotuj:

  • stolnicę lub dużą deskę,
  • tarkę,
  • dużą miskę,
  • garnek,
  • wałek,
  • łyżkę cedzakową.

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 190 ml ciepłej wody,
  • pół łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 500 g mielonej baraniny,
  • 250 ml bulionu,
  • pęczek natki pietruszki,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

KROK1

Na tarce ucieramy cebulę i dodajemy do niej mięso, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bulion. Całość mieszamy do momentu, w którym mięso wchłonie bulion. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

KROK2

Do mąki dodajemy żółtko, ciepłą (ale nie gorącą) wodę i pół łyżeczki soli. Całość zagniatamy aż do uzyskania gładkiej masy.

KROK3

Ciasto wałkujemy i za pomocą miseczki lub innych akcesoriów kuchennych wykrawamy koła o średnicy około 12 centymetrów. Na wykrojone kawałki nakładamy łyżkę farszu i formujemy sakiewkę.

Pamiętaj, żeby mocno zacisnąć łączenie!

Pierożki chinkali

KROK4

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 10 minut. Chinkali wyciągamy delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej i dekorujemy natką pietruszki.

Gruzińskie pierożki Chinkali gotowe!

Smacznego!