Gulasz najprostszy na świecie
Dzisiaj spojrzymy na pyszny przepis na gulasz wołowy z sosem. To klasyczne danie jest zawsze aktualne, ponieważ nie zależy od mody i nie zawiera egzotycznych produktów w swoim składzie. Pachnące soczyste mięso duszone w warzywach, z dodatkiem ziół i sosu pomidorowego - świetne połączenie, którego prawie nikt nie odmówi!
Gulasz wołowy z sosem jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków, płatków zbożowych lub gotowanego makaronu. Duszone przez długi czas mięso jest bardzo miękkie i apetyczne, a duża ilość sosu sprawi, że każde danie będzie tak soczyste, jak to możliwe, o bogatym i wyraźnym smaku.
Co więcej, wyjątkowo przyjemny jest fakt, że wszystko w tym przepisie gotuje się na jednej patelni - wołowina, sos i makaron.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 średnia, posiekana żółta cebula
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 1/4 szklanki bulionu wołowego o niskiej zawartości sodu
- Sos pomidorowy
- Pokrojone w kostkę pomidory (według uznania)
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 1 łyżeczka papryki
- 1 1/2 szklanki surowego makaronu
- 1 szklanka posiekanego sera cheddar
- Świeżo posiekana natka pietruszki, do udekorowania
Sposób przygotowania
Krok 1
Wlej oliwę do woka i rozgrzej jego powierzchnię na średnim ogniu.
Krok 2
Dodaj cebulę i duś ją, aż do miękkości, czyli przez około 5 minut.
Krok 3
Dodaj czosnek i duś go razem z cebulą, aż poczujesz jego aromat.
Krok 4
Dodaj zmieloną wołowinę i podsmażaj ją, aż nie będzie już różowa, czyli przez około 6 minut.
Krok 5
Odcedź tłuszcz z woka.
Krok 6
Dopraw zawartość woka solą i pieprzem.
Krok 7
Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj, a następnie wlej bulion, sos pomidorowy i pokrojone w kostkę pomidory.
Krok 8
Dopraw do smaku włoską przyprawą i papryką i dodaj makaron.
Krok 9
Doprowadź do wrzenia i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki, około 15 minut.
Krok 10
Dodaj ser i zdejmij wok z ognia.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Tak przygotowany gulasz najlepiej podawać jest w niewielkich miseczkach. Można także podać go z grzankami.
Smacznego!