Gulasz najprostszy na świecie

Dzisiaj spojrzymy na pyszny przepis na gulasz wołowy z sosem. To klasyczne danie jest zawsze aktualne, ponieważ nie zależy od mody i nie zawiera egzotycznych produktów w swoim składzie. Pachnące soczyste mięso duszone w warzywach, z dodatkiem ziół i sosu pomidorowego - świetne połączenie, którego prawie nikt nie odmówi!

Gulasz wołowy z sosem jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków, płatków zbożowych lub gotowanego makaronu. Duszone przez długi czas mięso jest bardzo miękkie i apetyczne, a duża ilość sosu sprawi, że każde danie będzie tak soczyste, jak to możliwe, o bogatym i wyraźnym smaku.

Co więcej, wyjątkowo przyjemny jest fakt, że wszystko w tym przepisie gotuje się na jednej patelni - wołowina, sos i makaron.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 średnia, posiekana żółta cebula
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 1/4 szklanki bulionu wołowego o niskiej zawartości sodu
  • Sos pomidorowy
  • Pokrojone w kostkę pomidory (według uznania)
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 1/2 szklanki surowego makaronu
  • 1 szklanka posiekanego sera cheddar
  • Świeżo posiekana natka pietruszki, do udekorowania

Sposób przygotowania

Krok 1

Wlej oliwę do woka i rozgrzej jego powierzchnię na średnim ogniu.

Krok 2

Dodaj cebulę i duś ją, aż do miękkości, czyli przez około 5 minut.

Krok 3

Dodaj czosnek i duś go razem z cebulą, aż poczujesz jego aromat.

Krok 4

Dodaj zmieloną wołowinę i podsmażaj ją, aż nie będzie już różowa, czyli przez około 6 minut.

Krok 5

Odcedź tłuszcz z woka.

Krok 6

Dopraw zawartość woka solą i pieprzem.

Krok 7

Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj, a następnie wlej bulion, sos pomidorowy i pokrojone w kostkę pomidory.

Krok 8

Dopraw do smaku włoską przyprawą i papryką i dodaj makaron.

Krok 9

Doprowadź do wrzenia i gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki, około 15 minut.

Krok 10

Dodaj ser i zdejmij wok z ognia.

Przed podaniem udekorować natką pietruszki. Tak przygotowany gulasz najlepiej podawać jest w niewielkich miseczkach. Można także podać go z grzankami.

Smacznego!