Gulasz węgierski

Gulasz jest uważany za narodową potrawę węgierską i trzeba powiedzieć, że danie to świetnie sprawdza się podczas mroźnych zimowych dni. Podstawą gulaszu jest mięso: wołowina, cielęcina, wieprzowina, a nawet kurczak, uzupełnione smakiem świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Przepis ten doskonale sprawdzi się jako główne danie podczas chłodnych dni i rozgrzeje wszystkie osoby zasiadające do stołu. Jeśli więc poszukujesz treściwego i jednocześnie pysznego dania, ta propozycja z pewnością jest dla Ciebie.

Dlaczego warto wypróbować nasz przepis na gulasz?

Gulasz węgierski to danie, które jest bardzo smaczne i łatwo je przygotować. Czym więc jest ten gulasz? Gulasz węgierski to pikantna, gęsta zupa, którą przygotowuje się z cebulą, czerwoną papryką, plasterkami ziemniaków i mięsem. Węgrzy często serwują dodatki w postaci małych pierożków wykonanych z ciasta. Ale dodatki są opcjonalne. Głównym sekretem węgierskiego gulaszu jest duża ilość czerwonej papryki (pikantnej i (lub) słodkiej, która nadaje potrawie bogatego koloru oraz szczególnego smaku i aromatu. Poniżej przedstawiamy krok po kroku, jak przygotować znakomity gulasz węgierski.

Składniki na gulasz węgierski:

Wołowina - 500 g

Ziemniaki - 5-6 sztuk

Papryka - 1-2 szt

Pomidory - 2-3 szt

Cebula - 2-3 cebule

Czosnek - 2-3 goździki

Olej roślinny - 2-3 łyżki stołowe

Słodka papryka (przyprawa) - 2 łyżki stołowe

Nasiona kminku - 1 łyżka

Sól i pieprz

Sposób przygotowania gulaszu węgierskiego

Krok 1

Pokrój mięso na małe kawałki.

Krok 2

Najlepsze patelnie do przygotowywania gulaszu to te z wysokim i grubym dnem. Jeśli więc taką posiadasz, wyciągnij ją. Doskonałym wyborem podczas przygotowywania gulaszu będzie, na przykład, stalowy wok z drewnianą rączką.

Wyłóż na patelnię lub woka cebulę i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty aż do uzyskania złotego koloru, następnie dodaj paprykę, kminek i smaż przez kolejną minutę, ciągle mieszając.

Krok 3

Posiekane mięso połóż na patelni razem z cebulą i przyprawami, zwiększ ogień i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5-7 minut. Dodaj sól, pieprz i wlej wodę, tak, aby całkowicie przykryła mięso. Gotuj na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny, w razie potrzeby dodając wodę.

Krok 4

Przygotuj warzywa. Obierz nasiona i pokrój w paski, obierz ziemniaki i pokrój w duże kostki. Obierz pomidory, gotując je przez minutę we wrzącej wodzie i pokrój w kostkę. Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

Krok 5

Włóż ziemniaki do woka, w którym znajduje się mięso. Dodaj wodę, aby przykryła wszystkie składniki i zagotuj.

Krok 6

Dodaj paprykę i gotuj przez 5-7 minut. Po włożeniu pomidorów i czosnku na patelnię, gotuj gulasz przez około 15-20 minut.

Gulasz węgierski to przepis dla miłośników apetycznych, smacznych i satysfakcjonujących potraw. Gulasz węgierski to pierwsze i drugie danie w jednym: może być to albo gęsta zupa mięsna, albo duszone ziemniaki z mięsem. Polecamy przygotowanie gulaszu według naszego przepisu - danie jest niesamowicie smaczne! Jesteśmy pewni, że jeśli raz spróbujesz ugotować gulasz węgierski, napiszesz lub wydrukujesz ten przepis, ugotujesz go wiele razy i polecisz go swoim znajomym!

Smacznego!