Hiszpański deser - tradycyjne churros
Churros to smakołyk, który spotkamy przede wszystkim na ulicach Hiszpanii, ale też w różnorodnych miejscowościach turystycznych w Europie. W Polsce za małą porcję z dodatkiem polewy czekoladowej zapłacimy nawet 20 złotych. Okazuje się, że hiszpańskie churros możemy w bardzo szybki i prosty sposób zrobić we własnym domu. Prócz tego koszt przygotowania porcji dla całej rodziny to tylko kilka złotych.
Churros to tradycyjny wypiek hiszpański, który często nazywa się odpowiednikiem polskiego pączka. Przysmak piecze się na głębokim tłuszczu, a oryginalny kształt sprawia, że nie da się go pomylić z innymi smakołykami.
Na Półwyspie Iberyjskim wypiek ten je się na śniadanie lub jako dodatek do kawy. Popularne są churros z dodatkiem cukru, a te maczane w filiżance gorącej czekolady to chocolate con churros.

Jak zrobić tradycyjne churros?
Przygotuj
- głęboką patelnię,
- rękaw cukierniczy,
- łyżkę cedzakową,
- łopatkę cukierniczą.
Składniki
- 300 g mąki pszennej (typ 500),
- 500 ml wody,
- 30 g masła,
- 1 l oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- cukier do posypania lub krem czekoladowy.

Sposób przygotowania
1.Na głęboką patelnię wlej pół litra wody i wsyp szczyptę soli. Następnie dodaj masło i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
2. Zdejmij patelnię z ognia i powoli wsyp mąkę. Całość wymieszaj łopatką cukierniczą i za jej pomocą zagnieć ciasto na gładką masę.
3. Przełóż ciasto na talerz lub miskę i przetrzyj do sucha patelnię. Rozgrzej około litr oleju rzepakowego i za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj ciasto na gorący olej. Smaż przez około dwie minuty – do osiągnięcia złotego koloru. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej i odstaw na kratkę w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
Tradycyjne churros gotowe! Możesz podawać je ze zwykłym cukrem, cukrem pudrem czy też z kremami na bazie czekolady.
Smacznego!