Idealna beza Pavlova

Beza Pavlova to zdecydowanie królowa wszystkich bez. Jej kruchość na zewnątrz i delikatna pianka w środku to połączenie doskonałe. Ogromną zaletą bezy Pavlova jest to, że do jej ozdobienia możemy użyć tego, co mamy obecnie pod ręką. W tym przypadku doskonale sprawdzą się świeże owoce, czekolada, bita śmietana czy też gotowe słodycze. Jak upiec idealną bezę Pavlova? Oto przepis, dzięki któremu zaskoczysz wszystkich gości i domowników.

Beza Pavlova - najsłynniejszy tort bezowy świata

Pavlova to najsłynniejszy na świcie tort bezowy. Nazwa ta pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która miała ją otrzymać w okolicach 1926 roku od szefa kuchni hotelu Esplanade. Inna historia głosi, że pierwszą bezę Pavlova przygotowali dla Anny Nowozelandczycy podczas jej pobytu w Wellington.

Bez względu na pochodzenie tego wypieku, Pavlova przez wielu jest uznawana za tort, którego przygotowania podjąć się mogą tylko mistrzowie cukiernictwa. Okazuje się jednak, że ten tort bezowy z powodzeniem może upiec każdy. Oto sprawdzony przepis.

Beza

Idealna beza Pavlova

Przygotuj

  • dwie duże miski,
  • mikser,
  • blaszkę,
  • papier do pieczenia.

Składniki na bezę

  • 6 białek,
  • 300 g drobnego cukru,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Składniki dodatkowe

  • 0,5 litra schłodzonej śmietany 30% lub 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • świeże owoce,
  • listki mięty.
Beza

Sposób przygotowania

1. Jajka powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Białka wlej do dużej miski, dodaj odrobinę soli i ubij sztywną pianę (najlepiej na średnich obrotach). Następnie stopniowo dodawaj cukier. Dodaj sok z cytryny i od razu po wymieszaniu wyłącz mikser. Na koniec dodaj przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj z pianą za pomocą łyżki.

2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na sam środek połóż pianę tak, by zamknęła się w okręgu nieprzekraczającym 23 centymetrów. Włóż blachę z pianą do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz przez 90 minut.

3. Wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj jeszcze drzwi. Pozostaw bezę w stygnącym piekarniku na jedną godzinę. Po tym czasie uchyl drzwi i zostaw bezę do całkowitego wystygnięcia.

4. W misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem. W drugiej misie ubij na sztywno śmietanę. Dodawaj powoli mascarpone do misy ze śmietaną i krótko zmiksuj.

5. Wyłóż krem na środek bezy – może on naturalnie zapaść się do jej środka. Całość udekoruj świeżymi owocami i liśćmi mięty.

Idealna beza Pavlova gotowa!

Smacznego!