Idealna beza Pavlova
Beza Pavlova to zdecydowanie królowa wszystkich bez. Jej kruchość na zewnątrz i delikatna pianka w środku to połączenie doskonałe. Ogromną zaletą bezy Pavlova jest to, że do jej ozdobienia możemy użyć tego, co mamy obecnie pod ręką. W tym przypadku doskonale sprawdzą się świeże owoce, czekolada, bita śmietana czy też gotowe słodycze. Jak upiec idealną bezę Pavlova? Oto przepis, dzięki któremu zaskoczysz wszystkich gości i domowników.
Beza Pavlova - najsłynniejszy tort bezowy świata
Pavlova to najsłynniejszy na świcie tort bezowy. Nazwa ta pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która miała ją otrzymać w okolicach 1926 roku od szefa kuchni hotelu Esplanade. Inna historia głosi, że pierwszą bezę Pavlova przygotowali dla Anny Nowozelandczycy podczas jej pobytu w Wellington.
Bez względu na pochodzenie tego wypieku, Pavlova przez wielu jest uznawana za tort, którego przygotowania podjąć się mogą tylko mistrzowie cukiernictwa. Okazuje się jednak, że ten tort bezowy z powodzeniem może upiec każdy. Oto sprawdzony przepis.

Idealna beza Pavlova
Przygotuj
- dwie duże miski,
- mikser,
- blaszkę,
- papier do pieczenia.
Składniki na bezę
- 6 białek,
- 300 g drobnego cukru,
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Składniki dodatkowe
- 0,5 litra schłodzonej śmietany 30% lub 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 1 łyżka cukru pudru,
- świeże owoce,
- listki mięty.

Sposób przygotowania
1. Jajka powinny osiągnąć temperaturę pokojową. Białka wlej do dużej miski, dodaj odrobinę soli i ubij sztywną pianę (najlepiej na średnich obrotach). Następnie stopniowo dodawaj cukier. Dodaj sok z cytryny i od razu po wymieszaniu wyłącz mikser. Na koniec dodaj przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj z pianą za pomocą łyżki.
2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na sam środek połóż pianę tak, by zamknęła się w okręgu nieprzekraczającym 23 centymetrów. Włóż blachę z pianą do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz przez 90 minut.
3. Wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj jeszcze drzwi. Pozostaw bezę w stygnącym piekarniku na jedną godzinę. Po tym czasie uchyl drzwi i zostaw bezę do całkowitego wystygnięcia.
4. W misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem. W drugiej misie ubij na sztywno śmietanę. Dodawaj powoli mascarpone do misy ze śmietaną i krótko zmiksuj.
5. Wyłóż krem na środek bezy – może on naturalnie zapaść się do jej środka. Całość udekoruj świeżymi owocami i liśćmi mięty.
Idealna beza Pavlova gotowa!
Smacznego!