Innowacje kuchenne - Ziemniaki jak z ogniska, pieczone w piekarniku
Kiedy mamy wolny weekend, a za oknem pada deszcz i tęskno patrzymy na mokry krajobraz, przez szybę pokrytą mozaiką rozlanego deszczu. Jedynym sposobem, który może wyrwać nas z melancholijnego nastroju, jest przygotowanie ziemniaków w taki sposób, żeby smakowały jak podczas ciepłego, beztroskiego wypadu na ognisko z przyjaciółmi. Proste innowacje kuchenne pomogą uzyskać dokładnie taki sam efekt przy ziemniakach pieczonych w żarze ogniska.

Potrzebne nam będą
- Folia aluminiowa
- Ziemniaki
- Sól
- Mąka pszenna
- Zimna woda
Przepis
Innowacje kuchenne, za pomocą których uzyskamy charakterystyczny smak ziemniaków z ogniska, polegają na kilku prostych krokach podczas przygotowywania.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- W misce przygotowujemy panierkę dla ziemniaków, mieszając mąkę z solą. Proporcję możemy dobrać wedle uznania, ponieważ każdy z nas ma inne kubki smakowe, jedni wolą bardziej słone potrawy, inni mniej. Musimy trzymać się jednej zasady; mąki musi być więcej niż soli.
- Ziemniaki oczyszczamy dokładnie pod wodą.
-
Pod kranem za pomocą czystej gąbki, oczyszczamy je dokładnie ze wszystkich zabrudzeń, aby później nie trzeba było ich obierać. - Kiedy są jeszcze mokre, panierujemy je z każdej strony i owijamy kawałkiem folii aluminiowej.
- Wsadzamy na środkowy poziom, wyłożonej papierem do pieczenia blachy, rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy około godziny.
- Opcjonalnie na końcu pieczenia możemy rozwinąć folię i zwiększyć temperaturę, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.
Innowacje kuchenne pozwolą nam cieszyć się beztroskim smakiem pieczonego ziemniaka jak z ogniska przygotowanym w piekarniku domowego zacisza. Możemy cieszyć się wspaniałym smakiem ogniskowych przysmaków nawet zimną porą, kiedy jesteśmy owinięci kocykiem i popijamy kubek gorącej herbaty z naszej ulubionej zastawy kuchennej.
Sprawdź jak przyrządzić sałatkę ziemniaczaną!