Innowacje kuchenne - Ziemniaki jak z ogniska, pieczone w piekarniku

Kiedy mamy wolny weekend, a za oknem pada deszcz i tęskno patrzymy na mokry krajobraz, przez szybę pokrytą mozaiką rozlanego deszczu. Jedynym sposobem, który może wyrwać nas z melancholijnego nastroju, jest przygotowanie ziemniaków w taki sposób, żeby smakowały jak podczas ciepłego, beztroskiego wypadu na ognisko z przyjaciółmi. Proste innowacje kuchenne pomogą uzyskać dokładnie taki sam efekt przy ziemniakach pieczonych w żarze ogniska.

Warzywa

Potrzebne nam będą

  • Folia aluminiowa
  • Ziemniaki
  • Sól
  • Mąka pszenna
  • Zimna woda

Przepis

Innowacje kuchenne, za pomocą których uzyskamy charakterystyczny smak ziemniaków z ogniska, polegają na kilku prostych krokach podczas przygotowywania.

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  2. W misce przygotowujemy panierkę dla ziemniaków, mieszając mąkę z solą. Proporcję możemy dobrać wedle uznania, ponieważ każdy z nas ma inne kubki smakowe, jedni wolą bardziej słone potrawy, inni mniej. Musimy trzymać się jednej zasady; mąki musi być więcej niż soli.
  3. Ziemniaki oczyszczamy dokładnie pod wodą.
  4. Pod kranem za pomocą czystej gąbki, oczyszczamy je dokładnie ze wszystkich zabrudzeń, aby później nie trzeba było ich obierać.
  5. Kiedy są jeszcze mokre, panierujemy je z każdej strony i owijamy kawałkiem folii aluminiowej.
  6. Wsadzamy na środkowy poziom, wyłożonej papierem do pieczenia blachy, rozgrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy około godziny.
  8. Opcjonalnie na końcu pieczenia możemy rozwinąć folię i zwiększyć temperaturę, aby uzyskać bardziej chrupiącą skórkę.

Innowacje kuchenne pozwolą nam cieszyć się beztroskim smakiem pieczonego ziemniaka jak z ogniska przygotowanym w piekarniku domowego zacisza. Możemy cieszyć się wspaniałym smakiem ogniskowych przysmaków nawet zimną porą, kiedy jesteśmy owinięci kocykiem i popijamy kubek gorącej herbaty z naszej ulubionej zastawy kuchennej.

Sprawdź jak przyrządzić sałatkę ziemniaczaną!