Jak odpowiednio przechowywać i parzyć herbatę, aby wyciągnąć z niej to, co najlepsze

Proces parzenia herbaty jest bardziej złożony, niż mogłoby się wydawać. Na jakość naparu ma wpływ wiele czynników, dowiecie się jak przechowywać herbatę, jaką temperaturę powinna mieć woda i w jaki sposób parzyć różne rodzaje liści.

Herbata, znana już od tysięcy lat przybyła do nas z dalekiego wschodu, gdzie przypisywano jej lecznicze działanie. Jednak na początku, gdy liście herbaty zaczęły pojawiać się w Polsce, nie zdobyły uznania społeczeństwa. Problemem było to, że ludzie nie byli do końca świadomi, w jaki sposób przygotować susz, żeby wydobyć z niego najważniejsze walory, a jakość liści, która do nas docierała, pozostawiała sporo do życzenia.

Pola herbaty

Największą popularność herbata zdobyła w Polsce w połowie XIX wieku, kiedy w gospodarstwach domowych zaczęły pojawiać się samowary, w których można było szybko przyrządzać ciepłe napoje. Pojawiły się także całe instytucje zajmujące się importem liści herbaty, dzięki czemu jakość suszu dostępnego na rynku znacząco wzrosła.
Z czasem Polacy coraz częściej rezygnowali z kawy, na rzecz herbaty. Dzisiaj wręcz niegrzeczne jest niezaproponowanie filiżanki herbaty, kiedy ktoś nas odwiedza.

Więcej o historii herbaty przeczytacie tutaj

Przechowywanie herbaty

W celu uzyskania najmocniejszego aromatu musimy zadbać o jakość suszu. Niezbędne do tego będą szczelne opakowania, takie jak słoiki. Jeżeli będziemy w taki sposób przechowywać herbatę, zachowa ona swoje walory i nie przesiąknie obcymi zapachami. Szczelne zamknięcie zapewni liściom brak wilgoci i zabezpieczy przed zwietrzeniem.

Opakowanie na herbate

Bardzo często herbata sprzedawana jest w saszetkach, które już fabrycznie są szczelnie opakowywane. W tym przypadku nie musimy zapewniać szczególnych warunków, aby przechowywać herbatę, możemy je schować w bambusowej szkatułce, która będzie się elegancko prezentowała w kuchni.

Parzenie

Herbata czarna

Istotnym elementem procesu parzenia jest woda, której temperatura musi być dostosowana do rodzaju przygotowywanej herbaty. Często mówi się, że herbaty nie można zalewać wrzącą wodą, nic bardziej mylnego! Czarna herbata powinna być parzona w wodzie o temperaturze 100°C, dokładnie tyle wynosi granica temperatury wrzenia. Możemy więc bez obaw zalewać czarną herbatę świeżo zagotowaną wodą.

Herbata czerwona

Herbata czerwona (Pu-erch) jest rodzajem herbaty czarnej, dlatego proces wygląda identycznie. Jedynym wyjątkiem jest to, że fusy z naparu możemy zalać do 3 razy i za każdym razem uzyskamy inny smak.

Herbata zielona

Ceremonia parzenia zielonej herbaty jest o wiele bardziej złożona. Woda powinna mieć temperaturę od 60 do 80°C. Istotny jest także czas, ponieważ liście powinny się parzyć przez 2-3 minuty. Prawidłowo zaparzony susz nadaje się do użytku nawet do 3 razy i wciąż zachowa swój niezwykły aromat. W celu łatwego usuwania fusów możemy użyć specjalnego zaparzacza do herbaty.

Herbaty ziołowe

Do przygotowania naparu można użyć przeróżnych ziół zamiast liści herbaty. Najczęściej parzonymi ziołami są;

  • Melisa – uspokaja, koi nerwy, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę wątroby, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia i rozkurcza.
  • Pokrzywa – zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych. Oczyszcza organizm, wspomaga pracę nerek, poprawia przemianę materii, wzmacnia odporność, ogranicza potliwość, redukuje poziom cukru we krwi, przeciwdziała osłabieniu, a także pozytywnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Mięta – łagodzi dolegliwości żołądkowe, udrażnia drogi oddechowe, działa uspokajająco, przeciwwymiotnie, dezynfekująco, uśmierza ból i odświeża oddech, ma także właściwości bakteriobójcze i przeciwskurczowe. Oprócz wszystkich zdrowotnych właściwości posiada niepowtarzalny aromat, w którym można się zakochać!
  • Czystek – bogaty w przeciwutleniacze, wzmacnia układ odpornościowy oraz posiada właściwości bakteriobójcze.
  • Szałwia – działa przeciwzapalnie i antyseptycznie, osłaniająco i przeciwcukrzycowo, obniża poziom cukru we krwi, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi bóle brzucha, wzmaga perystaltykę jelit.

Większość ziół parzymy we wrzątku, żeby wydobyć z suszu jak najwięcej zdrowych substancji, oraz aromatu. Aby wspomagać organizm herbatkami ziołowymi, nie
musimy zaopatrzyć się we wszystkie zioła osobno, często możemy spotkać w sklepach gotowe mieszanki ziołowe w saszetkach.

Aby uzyskać bardziej aromatyczny napar, należy parzyć herbatę pod przykryciem. W tym celu może posłużyć imbryk, czajniczek albo szklanki, które posiadają specjalnie wyprofilowaną pokrywkę