Jak przechowywać pierniczki świąteczne, żeby zmiękły i zostały jak najdłużej świeże?
Kluczem do uzyskania miękkich pierniczków jest ich odpowiednie przechowywanie. Wypieczone na kilka tygodni przed świętami smakołyki muszą leżeć w odpowiednich warunkach, by zachować świeżość. Zobacz, jak przechowywać ciasteczka i zadbać o święta zero-waste w swoim domu..
Jak przechowywać pierniczki do świąt?
Tradycyjne pierniczki potrzebują odpowiednio długiego czasu do zmięknięcia. Ważny jest także sposób ich przechowywania. Ciasteczka możesz trzymać między innymi w szczelnie zamkniętych, metalowych puszkach. Dzięki temu smakołyki nie wyschną i nabiorą pożądanej wilgoci. Warto do tego użyć dekoracyjnych pojemników, takich jak puszki od EH Excellent Houseware z motywem świątecznym. Puszka na ciastka ze świątecznym wzorem sprawdzi się nie tylko do przechowywania, ale także jako opakowanie zero-waste..
Oprócz metalowych pojemników, do przechowywania pierniczków użyć możesz także ceramicznych naczyń kuchennych. Pojemniki z drewnianymi lub bambusowymi pokrywkami świetnie odizolują wypieki od działania czynników z zewnątrz i stworzą idealne warunki do zmięknięcia. Wybieraj zwłaszcza pudełka o dużej pojemności - ceramiczny pojemnik na żywność WAIA ma aż 1,5 L pojemności, dzięki czemu w jego wnętrzu przechowasz dużą ilość pierniczków.
Ciastka nabiorą odpowiedniej miękkości także w szklanych pojemnikach z silikonową uszczelką w stylu naczyń od 5five Simply Smart. Prostokątne, szklane opakowanie pozwoli Ci na odłożenie wielu ciastek świątecznych na raz, a uszczelka ograniczy dostęp powietrza, które mogłoby wysuszyć pierniczki. Szklane pudełko będzie też oryginalną dekoracją domu. Ciastka w przezroczystym pojemniku możesz ustawić w kuchni lub salonie, tworząc klimatyczną ozdobę bożonarodzeniową.

Po jakim czasie miękną pierniczki?
Czas mięknięcia pierniczków uzależniony jest od wybranego przepisu. Niektóre wypieki potrzebują zaledwie kilku dni, by osiągnąć pożądaną miękkość. Inne powinny być odłożone na kilka tygodni przed spożyciem i dopiero po tym czasie stają się gotowe do jedzenia. Czas mięknięcia ciastek musisz więc sprawdzić już na etapie wybierania przepisu. Jeśli obawiasz się, że pierniczki nie zdążą nabrać odpowiedniej wilgoci przed świętami, możesz przyspieszyć proces mięknięcia. Do puszki lub słoika z pierniczkami włóż ćwiartkę jabłka, skórkę pomarańczy lub kawałek cytryny. Owoce oddadzą swoją wilgoć ciasteczkom, dzięki czemu pierniki będą gotowe na święta. Pamiętaj także o tym, by dekorowanie wypieków zaplanować dopiero po ich zmięknięciu. Lukier może hamować bowiem pochłanianie wilgoci, przez co pierniczki będą twarde pomimo właściwego przechowywania.
Ile można przechowywać pierniczki?
Pierniczki możesz przechowywać przez długi czas. Ciasteczka będą świeże i zdatne do spożycia nawet na kilka tygodni po upieczeniu. Z tego powodu dobrze, jeśli ich pieczenie zaplanujesz na listopad. Pierniczki będą miały odpowiednio dużo czasu na nabranie wilgoci i jednocześnie zachowają swoją świeżość. Gotowe ciastka posłużą Ci nie tylko za smakołyki - możesz je także wykorzystać do ozdoby drzewka bożonarodzeniowego. Powstała w ten sposób choinka zero-waste zadba o przytulną atmosferę świąteczną w Twoim domu.
Upieczone przed świętami pierniczki powinny być przechowywane w metalowych, szklanych lub ceramicznych opakowaniach. Nabiorą w ten sposób odpowiedniej miękkości i będą świeże na dłużej. Pierniczki będą gotowe do zjedzenia po upływie kilku dni, bądź kilku tygodni. Wszystko uzależnione jest od przepisu, jaki wykorzystałeś podczas pieczenia. Miękkie ciasteczka możesz podać bliskim lub wykorzystać je jako prezenty i ozdoby zero-waste w swoim domu.
