Jak przygotować doskonałe spotkanie rodzinne?
Przygotowanie spotkania rodzinnego często nie jest tak proste jak się wydaje. Jednak wcale nie musi tak być. Wystarczy wyznaczyć sobie odpowiednie cele, wprowadzić trochę elastyczności, wziąć głęboki oddech i zacząć działać. W tym artykule podpowiadamy, jak przygotować doskonałe spotkanie rodzinne.
1. Charakter spotkania
Zależnie od tego, w jakim celu ma odbyć się spotkanie rodzinne, zaplanuj wszystkie pozostałe elementy spotkania. Powodów do spotkania może być wiele, począwszy od przyjęcia urodzinowego, wesela, czy chrzcin, a skończywszy na miłej pogawędce na spotkaniu towarzyskim.

2. Pogoda
Najbardziej nieprzewidywalnym czynnikiem są warunki atmosferyczne, które mogą popsuć nawet najpiękniejszą uroczystość. Dlatego warto sobie przygotować jakieś alternatywne rozwiązanie. Kiedy planujemy przyjęcie na świeżym powietrzu z pomocą przychodzą wówczas altana, taras bądź namiot ogrodowy. Chłodniejsze dni są idealnym czasem na zorganizowanie ogniska. Z kolei grill wymaga nieco lepszej aury. Bez względu jednak na formę spotkania, jaką wybierzemy, na świeżym powietrzu należy zaopatrzyć się w spray przeciwko komarom. O wiele bezpiecznym rozwiązaniem są spotkania w zamkniętych pomieszczeniach, które nie wymagają zabezpieczenia w razie pojawienia się czarnych chmur. Jednak w cieplejsze dni warto pamiętać o komforcie naszych gości, przygotowując coś, co pomoże nieco ochłodzić atmosferę. Najlepszym rozwiązaniem jest klimatyzacja, wentylator bądź zimne napoje.

3. Miesce
Wcześniej wspomniane kryteria pomagają nam ustalić miejsce spotkania z uwzględnieniem liczby gości. Ognisko jest dostosowane do mniejszej ilości gości. Jednak istnieje możliwość przygotowania miejsc dla większej liczby osób, zależnie od warunków działki, na której chcemy je zorganizować. Mimo wszystko warto uwzględnić, że przy ognisku ilość miejsc jest raczej dość ograniczona, przez co przy większej liczbie gości część będzie siłą rzeczy znajdowała się poza centralnym miejscem spotkania. Z kolei grill daje możliwość organizowania przyjęcia dla większej grupy. Warto uwzględnić przestrzenie półotwarte jak altana, namiot ogrodowy czy taras. Dzięki temu nagła zmiana pogody nie pokrzyżuje nam planów. Przy zamkniętych przestrzeniach warto pamiętać, by nawet w chłodne dni temperatura była na tyle optymalna, aby po pewnym czasie od rozpoczęcia nie pojawił się nieprzyjemny zaduch.

4. Ustawienie stołu
Nareszcie dochodzimy do jednej z istotniejszych spraw, jaką jest ustawienie stołu. W przypadku ogniska rozstawienie stołu tak, by każdy z zaproszonych miał przy nim własne miejsce może stanowić problem ze względu na wbijające się w ziemię nogi stołu lub krzeseł. Dlatego też sprawdzoną formą jest ustawienie stołu bufetowego, aby każdy mógł wziąć czego potrzebuje. W końcu i tak centralna część znajduje się przy ognisku. Nieodłącznym atrybutem są wówczas serwetniki, ponieważ wszyscy wiemy z autopsji, że pieczona kiełbaska plus talerz na kolanach mogą spowodować, że każdy będzie miał brudne ręce. Z kolei grill jest idealnym rozwiązaniem na popołudniowe spotkania w cieplejsze dni. Wówczas stół można ustawić we wspomnianych wcześniej przestrzeniach półotwartych, które umożliwiają zawieszenie na przykład moskitiery, chroniącej przed owadami. W tym przypadku również niezwykle przydatnym rekwizytem staje się pojemnik na serwetki. Większy problem przy ustawianiu stołów pojawia się przy uroczystościach rodzinnych, na które zazwyczaj zapraszana jest większa ilość członków rodziny. Jednak nie ma rzeczy niemożliwych. Zacznijmy może od tego, że istnieje sześć typów stołów: kwadratowy - wymaga parzystej i niewielkiej liczby gości; okrągły - umożliwia przygotowanie miejsc dla nieparzystej liczby gości, a także stwarza poczucie łączności z pozostałymi osobami przy stole; prostokątny - ułatwia dostosowanie liczby miejsc do wielkości sali, może pomieścić do 30 osób; owalny - daje możliwość usadzenia nieparzystej liczby gości dzięki temu, że nie posiada miejsc narożnych; w podkowę - powstaje z trzech stołów prostokątnych ułożonych w literę U, pozwala na przygotowanie 80 do 100 miejsc; w grzebień - powstaje z połączenia czterech prostokątnych stołów, ułożonych w literę e, liczba miejsc dochodzi do ponad 100. Doskonałym rozwiązaniem na jeszcze większe przyjęcia jest ustawienie jednego głównego stołu oraz kilkunastu małych okrągłych stolików dzięki, czemu zyskujemy miejsce dla więcej niż 150 do 200 osób. Oczywiście, ustawiając stoły należy uwzględnić warunki miejsca. Dużo zależy także od naszych osobistych upodobań.

5. Menu
Naturalnie menu zależy od od osobistych preferencji jednak warto uwzględnić wcześniej wspomniane czynniki, jak na przykład pogoda. Oczywistą rzeczą jest, że podawanie rosołu oraz kotleta schabowego w czasie trzydziestostopniowego upału nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ potrawy te nie należą do najlżejszych. Nic natomiast nie stoi na przeszkodzie, by podać je, gdy na dworze jest nieco chłodniej. Kiedy temperatura na dworze jest wyższa dobrym rozwiązaniem są wszelkiego rodzaju napoje z cytrusów, które ochładzają organizm. Menu należy dobierać z rozwagą, aby nasi goście uniknęli rewolucji żołądkowych. Wiadomo, że na ognisku pojawiają się najczęściej kiełbaski. Kiedyś hitem było wrzucanie w rozżarzony kopiec, ziemniaków zawinionych w folię aluminiową. Z kolei dzieci, często czerpały satysfakcję, gdy rodzice pozwalali nadziać na kijek kromkę chleba, którą po upieczeniu ze smakiem zjadały. Można popróbować także z warzywnymi odmianami bądź cukrowymi piankami. Ze względu na dosyć późną porę, napoje w postaci pysznej herbaty, kawy czy gorącej czekolady będą świetnie korespondowały. Na grillu zawsze trzeba pamiętać, by urządzenie zostało rozgrzane odpowiednio wcześniej. W tym przypadku gama potraw rozszerza się od kiełbasek przez różnego rodzaju szaszłyki (mięsne, warzywne, mięsno-warzywne). Lekkie napoje oraz soki znakomicie będą dopełniały całokształtu. Zarówno w podanych przykładach jak i innych rodzajach uroczystości w przygotowywaniu menu ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Przygotowanie doskonałego spotkania rodzinnego wymaga wiele wysiłku, ale jak widać nie taki diabeł straszny, jak go malują. Dobry plan jest podstawą sukcesu, ale nie zapominajmy o tych, którzy zawsze są blisko nas. Wiadomo, że nasza rodzina z pewnością przybędzie z pomocą. Kiedy będziemy zdenerwowani, podadzą kubek pachnącej melisy. Kiedy zabraknie składników, pojadą do sklepu. Kiedy się pobrudzimy, podadzą pojemnik na serwetki. Oni też wiedzą, że warto się starać dla tych, których kochamy najmocniej. Udanego spotkania.
