Jak usunąć nieprzyjemny zapach z lodówki?
Masz ochotę zjeść coś dobrego, otwierasz lodówkę i… apetyt przechodzi, bo z lodówki brzydko pachnie. Jeśli się odchudzasz to może i dobrze, ale zasadniczo, jeśli czujesz nieprzyjemny zapach z lodówki, musisz coś z tym zrobić. Poznaj sprawdzone sposoby na porządki w lodówce oraz ekologiczne odświeżacze i pochłaniacze zapachów za grosze.
Pozbądź się przyczyny brzydkiego zapachu
Lodówkę powinno się myć regularnie. Wyjmujemy półki i szuflady, myjemy je w ciepłej wodzie z płynem. Dokładnie szorujemy wnętrze i wszystko wycieramy do sucha. Dobrym pomysłem jest wytarcie półek i sprawdzenie zawartości przed każdymi większymi zakupami. Dokładanie kolejnych produktów, bez sprawdzenia świeżości tego, co już się w lodówce znajduje to kiepska strategia.
Nieprzyjemny zapach w lodówce powodują bakterie, które są odpowiedzialne za psucie się żywności. Szczególnie świeżych warzyw i owoców. Dobrym rozwiązaniem jest włożenie na dno szuflady maty o działaniu antybakteryjnym. Specjalna mata zapobiega przedwczesnemu psuciu się warzyw i owoców. Mata antypleśniowa wykonana jest ze specjalnej gąbki o właściwościach antybakteryjnych i antypleśniowych. Struktura gąbki zapewnia dostęp i przepływ świeżego powietrza również od spodu szuflady. Dzięki temu produkty, które przechowujemy w szufladzie będą dłużej świeże i apetyczne.

Przyczyną nieprzyjemnego zapachu z lodówki jest również pomieszanie aromatów przechowywanych tam produktów. Szczególnie jeśli jesteś miłośnikiem francuskich serów, wędzonych wędlin i ryb. Mieszanie się aromatów niekorzystnie wpływa również na smak jedzenia. Serniczek, który przejdzie zapachem kiełbasy nadaje się tylko do wyrzucenia. Pamiętaj, aby nie przechowywać w lodówce bananów – mają specyficzny zapach, który „wchodzi” nawet w masło i zmienia jego smak.
Królestwo pojemników
Wszystkie mocno aromatyczne produkty powinniśmy przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Aromaty nie tylko nie będą mieszać się powodując nieprzyjemny zapach z lodówki. Ochronimy w ten sposób również smak ulubionych potraw.
Sery o intensywnym zapachu możemy przechowywać w specjalnych, zamykanych pojemnikach. Dostępne są nawet takie, które kształtem odpowiadają pięknym trójkątnym porcjom. Nieważne czy to Vieux Boulogne czy zwykły Cheddar – w specjalnym pojemniku na ser pozostanie dłużej świeży, a jego aromat nie będzie psuł nam apetytu.

W zamkniętych pojemnikach powinny znaleźć się również wędliny i wszystkie gotowe dania, które zostały nam na następny dzień. Desery i ciasta nie przejdą zapachem z lodówki, jeśli właściwie je zabezpieczymy. Wielofunkcyjnym rozwiązaniem są tace z pokrywą – wygodnie przeniesiemy ciasto na tacę z blaszki, krojenie też nie będzie stanowiło problemu. Następnie możesz szczelnie zamknąć ciasto pod pokrywą. Atutem tych pojemników jest wygodna rączka – idealne rozwiązanie, aby zabrać słodką przekąskę na imprezę u znajomych.
Jajka - przed włożeniem do lodówki musimy je dokładnie umyć. Szczególnie, jeśli kupujemy te ekologiczne, wprost od lokalnego rolnika. Możesz ułożyć je w specjalnym pojemniku z tworzywa – jest bardziej higieniczny od wytłaczanki, w której jajka były transportowane z farmy.
Pojemniki w lodówce mają również tę zaletę, że zabezpieczona żywność nie ubrudzi półek – nic się nie wyleje ani nie nakruszy. Poza tym pudełka można układać jedno na drugim i w naszej lodówce zrobi się więcej miejsca. Lodówka jest już czysta i uporządkowana, teraz pora na tipy, które pomogą utrzymać w niej świeży zapach.
Domowe sposoby na świeży zapach w lodówce
Po umyciu i uporządkowaniu lodówki zapach powinien zniknąć. Aby nie pojawił się znów, można zastosować kilka tanich i prostych pochłaniaczy. Jednym z nich jest kawa – do malutkiej miseczki wsyp mieloną kawę. Nieprzyjemne zapachy skutecznie wchłonie również soda oczyszczona. Tak jak w przypadku kawy, zostawiamy w lodówce talerzyk lub miseczkę z kilkoma łyżeczkami sody. Ustaw w kącie lodówki i co jakiś czas wymień na świeżą. Te same właściwości mają również cytryna lub jabłko – przekrojony owoc lub samą skórkę pozostawiamy w lodówce. Trzeba pamiętać, aby wyjąć je po tygodniu, inaczej zapleśnieją.
Możesz być zaskoczony, ale świeży koci żwirek lub kostka brykietu do grilla również świetnie sprawdzą się w lodówce – wchłoną zapachy równie skutecznie, jak pochłaniacze, które możesz kupić w sklepie.