Jak wybrać nóż kuchenny, który Cię nie zawiedzie?

Trudno wyobrazić sobie posiłek bez użycia sztućców. Już w czasach starożytnych człowiek starał się jak najlepiej przystosować do spożywania żywności poprzez wytwarzanie coraz to nowszych akcesoriów. Po wielu próbach i ewolucji w rozwoju sztućców, na naszych stołach pojawiły się łyżki, widelce, noże i akcesoria kuchenne. Dziś są to funkcjonalne i wszechstronne przybory kuchenne, niezastąpione podczas przygotowywania i spożywania posiłków.

Nóż kuchenny - niezastąpione akcesorium

Dobry nóż kuchenny jest ważnym narzędziem, od którego zależy bezpieczeństwo, kunszt i dobry nastrój osoby przygotowującej posiłek. Właściwie dobrane noże nie wymagają częstego ostrzenia, wytrzymują wiele lat i dają wiele przyjemności podczas użytkowania.

W dzisiejszych sklepach zaskoczyć nas może szeroka gama sztućców o różnych kształtach i parametrach. Obecnie można kupić różnego rodzaju noże kuchenne. Ale jak rozpoznać ten najlepszy nóż pośród tak ogromnej masy styli, rodzajów, a co najważniejsze - cen?

Które materiały powinniśmy rozważyć w pierwszej kolejności, który rodzaj noży jest najtrwalszy, na co nie warto zwracać uwagi? To niepełna lista pytań, które pojawiają się przy wyborze sztućców. Odpowiedź na te pytania uzyskasz dopiero po przeczytaniu szczegółowych informacji dotyczących interesującego Cię modelu noża. Przeczytaj opinie użytkowników i cechy wymienione przez producenta. Po zebraniu wszystkich zgromadzonych informacji prawdopodobnie dojdziesz do jednoznacznego wniosku - w pierwszej kolejności powinieneś zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonany został produkt.

Noże kuchenne na ciemnym brązowym stole

Materiały i ich cechy

Producenci produkują noże i akcesoria kuchenne z różnych materiałów - najczęściej jest to stal nierdzewna lub miedzionikiel bądź ceramika. Produkty srebrne są znacznie mniej powszechne, co wynika z ich wysokich cen.

Parę słów o każdym z materiałów

  • Stal nierdzewna

Najlepszym materiałem na nóż kuchenny jest wysokowęglowa stal nierdzewna (węgiel sprawia, że ​​ostrze jest trwałe). Jest to niedrogi w produkcji surowiec, co przyczynia się do przystępnej ceny końcowej produktu. Ponadto jest to materiał bardzo wytrzymały, niezawodny oraz posiada wiele innych znaczących zalet. Stal nierdzewna jest niezwykle popularna.

  • Miedzionikiel

Miedzionikiel należy do elitarnych materiałów, ponieważ jego koszt jest stosunkowo wysoki. Do tej pory tylko kilka globalnych firm produkuje wyroby ze srebra niklowego. Chociaż wygląda on bardzo reprezentacyjnie, jest raczej niepraktyczny - z czasem pojawiają się na nim ciemne plamy, a ze względu na powagę przedmiotów nie jest wygodny w użyciu.

  • Srebro

Srebrne sztućce to marzenie każdej gospodyni domowej. Są one synonimem luksusu i dobrego stylu i zawsze traktowane były jako dobra inwestycja. Jednak miękkość tego materiału nie pozwala na codzienne użytkowanie takich sztućców. W rzeczywistości srebrne akcesoria są podawane tylko na świąteczne uczty, po czym odkładane są z powrotem do komody, aż do następnej uroczystej okazji.

  • Ceramika

Noże ceramiczne wykonane są w taki sposób, że ich ostrze nie wymaga ostrzenia przez wiele lat. Dzięki temu możesz z takiego noża korzystać bez żadnych niedogodności. Ceramika nie pochłania zapachów ani cząstek pokrojonej żywności, więc dbanie o ten materiał nie jest trudne. Niestety, noże wykonane z tego materiału są bardzo delikatne - mogą pęknąć, jeśli np. spadną na podłogę.

Wielofunkcyjny nóż kuchenny

Podstawowe zasady wyboru dobrego noża

  1. Powierzchnia noża powinna być gładka i wyróżniać się lustrzanym połyskiem.
  2. Dobre jakościowo noże są ciężkie, co jest oznaką doskonałej jakości. Wybierając nóż o odpowiedniej wadze, masz większą gwarancję, że jest to produkt niezawodny i trwały.
  3. Wykonaj dokładną kontrolę krawędzi produktu. Obecność zadziorów lub nieregularności wskazuje, że nóż nie nadaje się do użycia. Takie wady nie tylko psują wygląd, ale także są niebezpieczne.
  4. Obecność syntetycznych lub innych nieprzyjemnych zapachów wskazuje na materiał niskiej jakości, co jest niedopuszczalne w przypadku produktów używanych w kuchni.
  5. Antypoślizgowy uchwyt: uchwyt noża powinien być nie tylko wygodny i dobrze leżeć w dłoni, ale także zapewniać dobrą przyczepność. Nóż nie powinien ślizgać się nawet w mokrej dłoni.
Szef kuchni trzymający duży nóż kuchenny

Jak odpowiednio dbać o nóż?

  1. Jeśli już kupiłeś upragniony nóż stołowy, zapoznaj się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi dbania o to akcesorium.
  2. Nie pozostawiaj resztek jedzenia na nożach. Nie dość, że wygląda to mało estetycznie, to takie resztki mogą zepsuć ostrze;
  3. Używaj miękkiej gąbki podczas mycia noża. Twarda gąbka może pozostawiać ślady na jego powierzchni, przez co wygląd noża może ulec zmianom.
Mężczyzna krojący pomarańcze w kuchni

Minimalny zestaw noży, których potrzebujesz w kuchni

Nóż szefa kuchni - duży uniwersalny nóż, za pomocą którego można przekroić prawie wszystko.

Nożyk do obierania warzyw - mały nóż, który jest wygodny do wykonywania delikatnej pracy: możesz za jego pomocą zdjąć skórkę z warzyw i owoców lub pokroić coś niewielkiego.

Do chleba - nóż z ząbkowanym ostrzem, którym można kroić miękki chleb.

Pamiętaj, że bezpieczny nóż to ostry nóż. Podczas pracy z tępym nożem musisz włożyć w to więcej wysiłku, a nieostre ostrze może się całkowicie wyślizgnąć, tworząc niebezpieczną sytuację.

Zestaw noży kuchennych na stole

Dbaj o noże i akcesoria kuchenne, a wtedy będą ci służyć przez wiele lat!