Jak zorganizować grilla przyjaznego dla środowiska?
Lato, słońce, piękna pogoda, beztroski wieczór spędzany z przyjaciółmi. A do tego, prawie zawsze: grill, na którym my, Polacy, potrafimy przyrządzić wspaniałe przekąski. Idealnie upieczona kiełbasa, marynowana karkówka czy pieczone ziemniaki nie są nam obce. Coraz częściej i coraz odważniej sięgamy również po inspiracje wegetariańskie: pieczemy francuskie sery, wymyślamy coraz to nowe szaszłyki. Nie zdajemy sobie sprawy, że nasza beztroska zabawa może być szkodliwa dla środowiska. Jak zmienić grillowe przyzwyczajenia, by nie ucierpiało na tym ani towarzyskie spotkanie, ani środowisko? W tym artykule podpowiemy, jak zorganizować grilla przyjaznego dla środowiska.
1. Bądź bardziej eko - zrezygnuj z plastikowej zastawy.
Plastik to zmora naszych czasów, znaleźć można go niemalże wszędzie. Niestety, sytuacja bardzo często wygląda podobnie w momencie gdy decydujemy się na zorganizowanie grilla. Aby odsunąć od siebie wizję czyszczenia stosów brudnych naczyń, decydujemy się na zaserwowanie gościom potraw na plastikowych talerzykach. Co więcej, goście bardzo często spożywają posiłek używając w tym celu plastikowych sztućców. Nie jest to ani wygodne, ani dobre dla środowiska. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie codziennej zastawy - wiąże się to z większą ilością obowiązków po zakończonym grillu, ale też wpływa na stan środowiska, dzięki temu, że nie generujesz kolejnych plastikowych śmieci. Możecie umówić się ze znajomymi i po skończonym grillu posprzątać wspólnie - nieprzyjemne obowiązki rozłożą się na większą ilość osób i bardzo szybko sobie z nimi poradzicie. Jeżeli już musisz korzystać z jednorazowej zastawy, wybieraj komplety papierowe: papierowe kubeczki oraz talerzyki. Pamiętaj też, by po skończonej imprezie wrzucić je do odpowiedniego kosza - nie wrzucaj zatłuszczonych tacek i talerzyków do worka z papierem.

2. Powiedz stop aluminium niskiej jakości.
Aluminium to tworzywo, z którego wykonuje się zazwyczaj specjalne tacki na grilla. Dzięki ich zastosowaniu ruszt pozostaje czysty. Aluminiowe produkty mogą być przetwarzane, dotyczy to jednak rzeczy, które nie są otłuszczone. A właśnie takie stają się aluminiowe tacki niezbyt wysokiej jakości, gdy położymy na nich kiełbasę bądź dodatkowo zamarynowaną karkówkę - tłuste. Nie zadajemy sobie trudu czyszczenia aluminiowych tacek, stają się one bardzo często przedmiotami jednorazowego użytku niezdatnymi do recyklingu. Brudna aluminiowa tacka również nie może trafić do kosza, do którego wyrzucamy papier. Jeżeli jest ona otłuszczona - jej miejsce jest w pojemniku ze śmieciami zmieszanymi. Czy tacka jest potrzebna podczas grillowania? Nie, produkty możesz położyć bezpośrednio na ruszcie. Jeżeli już koniecznie musisz używać tacki - postaw na tackę wielokrotnego użytku, najlepiej taką, która jest wykonana ze stali. Warto wspomnieć, że ciekawym sposobem na przyrządzenie dań grillowych jest wykorzystanie patelni do grilla.

3. Czyszcząc grill zrezygnuj z chemicznych detergentów.
Na ruszcie grilla bardzo często zostają jakieś pozostałości - tłuszcz czy kawałeczki spopielonego węgla. Jeżeli do tej pory czyściłeś ruszt detergentem kupionym w sklepie - najwyższa pora, by zmienić nawyki. Nawet, gdy postarasz się bardzo dokładnie opłukać ruszt, istnieje ryzyko, że detergent na nim zostanie. Chemia, która jest w nim zawarta z pewnością nie poprawi smaku potraw, a w połączeniu z wysoką temperaturą może sprawić, że grillowane potrawy okażą się zabójcze dla zdrowia. Aby wyczyścić ruszt, spróbuj skorzystać z mniej inwazyjnych i chemicznych propozycji. Warto w tym celu wykorzystać składniki, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Rozgrzany ruszt możesz pocierać cytryną. Jeżeli jednak ten zabieg nie przyniesie oczekiwanych efektów, sięgnij po sodę oczyszczoną. Rodę zmieszaj z ciepłą wodą, tworząc tym samym dosyć gęstą pastę. Tak przygotowaną mieszanką obficie posmaruj ruszt i zostaw na pół godziny, tak, by soda miała czas zadziałać. Po odczekaniu odpowiedniego czasu zmyj pastę z rusztu. Zobaczysz, że efekty będą niemal identyczne jak podczas używania sklepowych chemicznych detergentów, z tą różnicą, że uzyskasz je stosując naturalne metody czyszczenia.

4. Zero waste - przygotuj tylko tyle jedzenia, ile będziecie w stanie zjeść.
Kolejny problem podczas przygotowywania grilla: z troski o to, żeby komuś nie zabrakło jedzenia staramy się już zawczasu przygotować kilka porcji dla każdej osoby. Takie historie mają zazwyczaj jedno zakończenie: spora część jedzenia zostaje niewykorzystana i po prostu marnuje się. Jeżeli jednak w dalszym ciągu zdecydujesz się na przygotowanie "zapasowych" porcji, zastanów się, w jaki sposób można je później wykorzystać. Przykładowo: karkówkę możesz zjeść następnego dnia na obiad a przysmażona kiełbaska z pewnością może odegrać niebagatelną rolę w ciekawie skomponowanej sałatce. Pomysłów na wykorzystanie produktów, które zostały nam po zorganizowaniu grilla jest naprawdę mnóstwo. Bardzo dobrym pomysłem jest spakowanie porcji na wynos, w końcu grilla nie przyrządzamy codziennie, warto więc zapytać gości, czy ktoś nie miałby ochoty zabrać porcji grillowanego jedzenia ze sobą do domu. Ważne jest to, by ograniczyć ilość jedzenia, które się zmarnuje.

5. Gdy pogoda spłata figla, czyli grill w domowej kuchni.
Pogoda w naszej strefie klimatycznej, zwłaszcza w sezonie wiosennym i letnim potrafi być nieprzewidywalna. Co jeśli chwilę przed rozpoczęciem imprezy pogoda nagle się zmieni i zamiast przyjęcia w ogrodzie będziesz musiał zorganizować przyjęcie w domu? Przede wszystkim nie panikuj, wszystko tak naprawdę jest zorganizowane: masz produkty do przyrządzenia. Co zrobić, by w dalszym ciągu smakowały "jak z grilla"? Całą sytuację uratuje patelnia do grilla. Patelnie do grilla sprawiają, że potrawa wygląda tak, jak gdyby była przygotowywana na grillu. Dodatkowo, większość modeli jest wyposażone w specjalną powłokę non-stick, dzięki czemu przygotowywane potrawy nie przywierają do dna patelni. Decydując się na przyrządzenie potraw na patelni grillowej, możesz, przynajmniej w przypadku niektórych potraw, zrezygnować z dodawania nadmiernej ilości tłuszczu. Bardzo wdzięcznym produktem do przyrządzania na tego rodzaju akcesoriach kuchennych są ryby - możesz je przyrządzić praktycznie bez dodawania oleju. Nieco inaczej sprawa wygląda z warzywami - jeżeli chcesz, by były odpowiednio, smacznie przyrządzone, konieczne będzie dodanie kilku kropli oleju roślinnego. Pamiętaj też o tym, że z patelniami grillowymi należy obchodzić się ostrożnie - jeżeli coś na nią kładziesz, przesuwasz lub zdejmujesz, używaj raczej akcesoriów drewnianych, w przeciwnym razie możesz uszkodzić ochronną powłokę patelni.
