Jak zorganizować niezapomniane grill party?
Planujesz przyjęcie w ogrodzie? Grill to najlepszy pomysł na radosne spotkanie ze smacznym jedzeniem i w pięknych okolicznościach przyrody. Jak zorganizować grill party, które goście będą jeszcze długo wspominać? Przygotowaliśmy dla Ciebie krótki poradnik.
My Polacy uwielbiamy grillować. Gdy tylko zaświeci wiosenne słońce, w powietrzu czuć zapach smażonej na ruszcie kiełbaski. To nie dziwi, ponieważ nie ma to, jak posiłek na świeżym powietrzu spożywany w miłym towarzystwie. Dlatego organizujemy grill na urodziny, rocznice i z okazji długich weekendów.
Przyjęcie grillowe - jak je przygotować?
Kiedy organizujesz spotkanie w domu dbasz o każdy szczegół - przyjęcie grillowe nie jest powodem do obniżania standardów. Pięknie nakryty stół i eleganckie dekoracje możesz przygotować również w ogrodzie lub na tarasie.
Dokładnie zaplanuj przestrzeń. Grill ustaw w miejscu bezpiecznie oddalonym od stołu. Chodzi o to, by nikt z gości nie poparzył się przypadkiem, a dym z paleniska nie zakłócał spotkania. Choć stół ustawiony pod drzewem wygląda niezwykle romantycznie, to nie jest to praktyczne rozwiązanie.
Wybierz styl spotkania - boho lub whimsical świetnie pasują do letniego grill party. Dekoracja stołu na grilla w tych stylach pięknie prezentuje się na tle zieleni. Fantazyjne lampiony z bambusa, które po zmroku tworzą magiczny nastrój, bukiety świeżych kwiatów i dopasowane do stylu serwetki. To naprawdę niewiele, a efekt będzie zachwycający.
Jaka zastawa na grill party? Dekoracje powinny być dodatkiem do stylowej zastawy. Jednorazowe talerze z plastiku to kiepski pomysł z różnych względów. Po pierwsze korzystanie z niej jest nieekologiczne, po drugie nie pasuje na eleganckie grill party. Poza tym trudno utrzymać je na miejscu przy wietrznej pogodzie. Zamiast tego wybierz kolorowe talerze z ceramiki. Jeśli koniecznie chcesz skorzystać z jednorazowej zastawy, wybierz papierowe talerze w letnie wzory.
Skup się na dobraniu odpowiednich naczyń do serwowania. Dzięki nim Twój stół będzie wyglądał pięknie, a dania zostają wygodnie podane. Jednym ze sprytnych patentów jest stojak na szaszłyki. To danie można co prawda podać na talerzu, ale zdecydowanie wygodniej będzie, gdy każdy szaszłyk będzie miał własny haczyk.
Sosy i dipy do mięs podaj w małych, eleganckich miseczkach. Jeśli zapraszasz dużą grupę gości i stół będzie duży, rozmieść miseczki z sosami tak, aby każdy gość miał do nich łatwy dostęp.
Masz mało miejsca na stole? Wykorzystaj piętrowe patery do serwowania przekąsek i dodatków do mięsa z grilla. W ten sposób pięknie wyeksponujesz kolorowe dania i zaoszczędzisz sporo miejsca na stole.
Menu na grilla w ogrodzie
Zakupy zrób co najmniej dzień wcześniej. Część mięs potrzebuje spędzić kilkanaście godzin w marynacie. Dzięki temu są miękkie i aromatyczne. Podczas planowania zakupów weź pod uwagę gusta gości, których zaprosiłeś na swoje grill party.
Menu powinno zawierać również wegetariańskie dania z rusztu np. faszerowane pieczarki lub kolorowe warzywne szaszłyki. Nie zapomnij również o dodatkach do mięs - zielone sałatki i pieczone ziemniaczki wzbogacą Twoje grillowe menu. Na wiosennego grilla warto zaprosić szparagi - wbrew pozorom są bardzo łatwe w przygotowaniu.
Latem postaw na inne sezonowe warzywa np. paprykę lub pomidory. Na grillu możesz przygotować nie tylko pieczarki, ale też grzyby leśne, takie jak rydze czy podgrzybki.