Jak zrobić biszkopt czekoladowy i orzechowy? Niezawodne przepisy na biszkopt

Piękny i dobrze wyrośnięty biszkopt to duma każdego kucharza. Przepis na biszkopt idealny jest jak święty Graal – wszyscy go szukają. Nasz przepis jest sprawdzony i uwaga - to nie będą klasyki, a biszkopty smakowe – świetna podstawa do samodzielnie upieczonego tortu.

Przepis na biszkopt czekoladowy

Składniki:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 l śmietany kremówki

Przygotowanie:

Na początek potrzebna będzie średniej wielkości tortownica, której spód wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi blaszki nasmaruj tłuszczem i dokładnie oprósz bułką tartą. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywną pianę cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie sztywna dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując. Gdy składniki się połączą przesiej do nich mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj ręczną trzepaczką, tak aby połączyć suche i mokre składniki, ale tak aby nie utracić puszystości ciasta.

Piekarnik nagrzej do temperatury 150° - 160°C. Ciasto wlej do tortownicy i piecz ok. 40 minut. Lekko wystudzone ciasto wykładamy na deskę do góry dnem. Kiedy ciasto ostygnie całkowicie, możesz przeciąć je na dwa równe blaty i przełożyć kremem. Ozdobić bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi lub drobnymi owocami.

Przepis na biszkopt orzechowy

Składniki:

  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów – takich jak lubisz
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Tortownicę nasmaruj i oprósz bułką tartą. Żółtka z cukrem utrzyj na puszysty kogel – mogel. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz masę z żółtek i pianę z białek, bardzo delikatnie dodaj bułkę tartą i orzechy i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu możesz przełożyć jeszcze letnie ciasto na paterę i oprószyć je cukrem pudrem lub wykorzystać je jako jeden z biszkoptów do tortu.