Jak zrobić biszkopt czekoladowy i orzechowy? Niezawodne przepisy na biszkopt
Piękny i dobrze wyrośnięty biszkopt to duma każdego kucharza. Przepis na biszkopt idealny jest jak święty Graal – wszyscy go szukają. Nasz przepis jest sprawdzony i uwaga - to nie będą klasyki, a biszkopty smakowe – świetna podstawa do samodzielnie upieczonego tortu.
Przepis na biszkopt czekoladowy
Składniki:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżka kakao
- 2 cukry wanilinowe
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 l śmietany kremówki
Przygotowanie:
Na początek potrzebna będzie średniej wielkości tortownica, której spód wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi blaszki nasmaruj tłuszczem i dokładnie oprósz bułką tartą. Oddziel białka od żółtek, następnie białka ubij na sztywną pianę cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie sztywna dodawaj po jednym żółtku cały czas miksując. Gdy składniki się połączą przesiej do nich mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszaj ręczną trzepaczką, tak aby połączyć suche i mokre składniki, ale tak aby nie utracić puszystości ciasta.
Piekarnik nagrzej do temperatury 150° - 160°C. Ciasto wlej do tortownicy i piecz ok. 40 minut. Lekko wystudzone ciasto wykładamy na deskę do góry dnem. Kiedy ciasto ostygnie całkowicie, możesz przeciąć je na dwa równe blaty i przełożyć kremem. Ozdobić bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi lub drobnymi owocami.
Przepis na biszkopt orzechowy
Składniki:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 szklanka drobno posiekanych orzechów – takich jak lubisz
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Tortownicę nasmaruj i oprósz bułką tartą. Żółtka z cukrem utrzyj na puszysty kogel – mogel. Dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz masę z żółtek i pianę z białek, bardzo delikatnie dodaj bułkę tartą i orzechy i dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu możesz przełożyć jeszcze letnie ciasto na paterę i oprószyć je cukrem pudrem lub wykorzystać je jako jeden z biszkoptów do tortu.