Jaką maselniczkę wybrać?

pojemnik na masło

Wspólne, rodzinne śniadania i kolację to świetny sposób, by spędzić trochę czasu z bliskimi. Nakrywając do stołu i przygotowując pyszne śniadanie, potrzebujemy wielu naczyń. Wśród nich pozycją obowiązkową jest rzecz jasna maselniczka. Na co zwrócić uwagę przy wyborze maselniczki? Czym powinien się cechować idealny pojemnik na masło? Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się wszystkiego, co powinno się wiedzieć na ten temat.

Maselniczki - funkcje i zalety

Maselnica jest specjalnym pojemnikiem na masło. Składa się z dwóch elementów: pokrywki i podstawki. Takie rozwiązanie jest niezwykle wygodne i estetyczne. Pozwala także na ochronienie masła przed wysychaniem i działaniem temperatury. Niektóre modele wyposażone są dodatkowo w nożyk, ale nie jest to konieczne. Maselniczka służy do przechowywania masła w lodówce, choć pozwala również na wykwintne podanie go podczas posiłku. Modele wykonane ze szkła lub porcelany prezentują się wyjątkowo gustownie i są dodatkowo ozdobą stołu.

Rodzaje maselniczek

Kupując maselniczkę do swojego domu, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jej rozmiar. By swobodnie przechowywać w niej całą kostkę masła, maselniczka powinna mieć rozmiar nieco większy niż standardowa kostka masła. Różnice w rozmiarach są jednak zazwyczaj niewielkie. Oprócz rozmiaru koniecznie zwróć uwagę na następujące elementy:

  • materiał
  • design
  • jakość wykonania

Wygląd praktycznych elementów wyposażenia domu może znacząco wpłynąć na aranżację wnętrza. Pamiętajmy także, że maselniczka jest częstym gościem stołu podczas rodzinnych uroczystości. Dlatego tak ważne jest, by jej wygląd był spójny ze stylem Twojego domu.

Maselniczka porcelanowa

Najbardziej powszechnym i klasycznym wyborem jest maselniczka porcelanowa. Łatwa w czyszczeniu, miła dla oka i wbrew pozorom, wysoce wytrzymała na uszkodzenia. Taki wybór jest także całkowicie bezpieczny ze względu na kontakt z żywnością - odporna na wilgoć, a tym samym pleśń maselniczka, zadba o świeżość przechowywanego wewnątrz masła.

Oczywiście zalety czysto funkcjonalne nie mogą być jedynym kryterium wyboru! Maselniczki porcelanowe, ze względu na użyty do produkcji materiał, dostępne są w wielu kolorach i wzorach. Porcelana może zostać pokryta finezyjnymi wzorami, a barwienie pozostaje trwałe i odporne na ścieranie się koloru. Decydując się na zdobioną maselniczkę, z pewnością sprawisz, że Twój stół podczas posiłku nabierze wyjątkowego charakteru.

Maselniczka ze stali nierdzewnej

Praktycznym i niezwykle łatwym w utrzymaniu czystości rozwiązaniem jest wybór maselniczki wykonanej ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest trwały i odporny na uszkodzenia. Co więcej, wyróżnia się ona dużą szczelnością, dzięki czemu pozostawione w nim masło pozostanie świeże. Stal nierdzewna nie przejmuje smaków i zapachów, a co więcej możesz ją wygodnie myć w zmywarce.

Maselniczka szklana

Szklane maselniczki mają wielu zwolenników. W przeciwieństwie do metalu, szkło, nie nagrzewa się, jest więc wspaniałym izolatorem cieplnym. Dzięki temu pozostawione wewnątrz masło, nawet przy wysokich temperaturach, zachowa odpowiednią do smarowania konsystencję. Warto zauważyć, że tego typu dodatek to świetny wybór dla osób, które cenią sobie klasyczny styl. Jeśli wolisz wybrać solidniejszy produkt, wystarczy, że zdecydujesz się na zakup maselnicy wykonanej ze szkła hartowanego.

Maselniczka bambusowa

Bambusowa maselniczka jest niezwykle stylowa i pozwala na higieniczne przechowywanie żywności. Wybór maselniczki, która łączy bambus i szkło lub tworzywo sztuczne sprawi, że Twój stół nabierze wyjątkowo nowoczesnego stylu. Bambus jest dodatkowo materiałem wytrzymałym i odpornym na działanie wilgoci, dzięki czemu możesz mieć pewność, że ten wybór świetnie sprawdzi się na co dzień, jak i od święta.

Inteligentna maselniczka

Czy masło może być zawsze miękkie? Tak! A wszystko za sprawą inteligentnych maselniczek. W jej wnętrzu znajduje się woda, która otacza masło i sprawia, że masło, nawet kiedy nie znajduje się w lodówce, jest świeże. Pozostawione w wodzie masło, pod szczelną pokrywką, nie psuje się, a równocześnie utrzymuje odpowiednią temperaturę. W sam raz do smarowania!

Maselniczka plastikowa

Plastikowe akcesoria do kuchni mają dwie zasadnicze zalety. Po pierwsze są relatywnie tanie, a po drugie świetnie sprawdzają się w kontakcie z żywnością. Maselniczki wykonane z transparentnego plastiku do złudzenia przypominają te wykonane ze szkła. Są przy tym zdecydowanie lżejsze i bardziej odporne na uszkodzenia.

Dlaczego warto kupić maselniczkę?

Pojemnik na masło to wygodny i elegancki sposób, by przechowywać i podawać masło podczas posiłków. Dzięki szczelnej pokrywce umieszczone wewnątrz masło pozostaje świeże na dłużej. Jeśli lubisz jeść posiłki z rodziną na tarasie lub w ogrodzie, maselniczka jest wręcz niezbędna. Chroni ona bowiem masło przed owadami i działaniem wysokich temperatur.

Ponadto pojemniki na masło możesz przechowywać w lodówce. Te wykonane z metalu, szkła, plastiku i porcelany nie przejmują smaków i zapachów z lodówki. Szczelnie zamknięte w maselnicy masło pozostaje zawsze świeże i nie będzie wysychać.