Jakie patelnie najczęściej wybierają domowi kucharze?
Patelnie są przeważnie pierwszym akcesorium kuchennym, które przychodzi na myśl pośród przyrządów do gotowania. Nie bez powodu, jest to świetny przewodnik ciepła, który pomaga nam przygotować najróżniejsze pyszne potrawy. Dobrze dobrana patelnia jest podstawą udanych potraw.
Patelnie na każdą okazję
Już od zarania dziejów, do przyrządzania posiłków używana była patelnia. Najwcześniejsze źródła podają, że już w starożytnej Mezopotamii w kuchniach używano miedzianych patelni. Obecnie jednak technologia znacznie posunęła się do przodu i patelnie produkuje się z bardziej przystępnych materiałów. Dzięki olbrzymiej gamie zastosowań istnieją patelnie, które są specjalnie przystosowane do określonych celów.
Patelnia do naleśników
Cienki rodzaj aluminiowej patelni, która szybko się nagrzewa, jest doskonały dla kucharzy lubujących się w naleśnikach. Specjalne patelnie do naleśników posiadają dodatkowa wewnętrzną powłokę marmurową, która zapobiega przywieraniu placków, nawet jak zapomnimy dodać tłuszczu. Jeżeli wcześniej nie miało się okazji, to warto spróbować wytrawnych naleśników z serem i pieczarkami.

Patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą
Pojawienie się na rynku patelni grillowych zrewolucjonizowało uniwersalność kuchni. Posiadając specjalną patelnię grillową nie musimy zimną i deszczową porą rezygnować z naszych ulubionych grillowanych potraw. Dzięki starannie zaprojektowanym wypustkom możemy przygotować obiad identyczny jak podczas beztroskiego przyjęcia berbeque, nawet jak za oknem pada i grzmi. Dodatkową zaletą jest to, że możemy grillować nawet kiedy posiadamy kuchenkę indukcyjną.

Wkładka do smażenia na patelni
Smażone chrupiące potrawy bywają najpyszniejsze. Jednak posiadają także drugą stronę medalu - bywają przesadnie tłuste i ciężkostrawne. Dbając o nasze zdrowie nie musimy od razu odmawiać sobie naszych ulubionych potraw, takich jak smażone ziemniaki czy krewetki. Stosując specjalistyczną wkładkę do smażenia na patelni możemy sprawić, że przygotowywane składniki nie będą chłonąć nadmiernej ilości tłuszczu. Wkładka posiada regularnie rozmieszczone otwory, zostały zaprojektowane tak, aby zachować prawidłowe krążenie oleju, które sprawi, że danie będzie chrupkie i nie nasiąknie zbytnio tłuszczem!
Głęboka patelnia typu WOK
Na wyposażeniu każdej kuchni, w której przyrządza się potrawy orientalne, musi pojawić się głęboka patelnia typu wok. Jest to niezwykle praktyczny i uniwersalny rodzaj patelni, niezwykle popularny w azjatyckiej kuchni typu streetfood. Na patelnie tego typu możemy przygotowywać potrawy, używając minimalnej ilości tłuszczu, a także użyć do duszenia czy gotowania na parze. Duża powierzchnia sprawia, że jesteśmy w stanie przygotować wieloskładnikowe danie dla kilku osób na jednej patelni. Jest to jeden z powodów, dlaczego cieszy się tak dużą popularnością w kuchni streetfoodowej, która opiera się między innymi na szybkim przygotowaniu zrównoważonych posiłków.

Każda dobrze zaopatrzona kuchnia powinna mieć w składzie różne typy patelni, aby domowi kucharze mogli bez problemu dać popis. W końcu użycie odpowiednich przyrządów jest niezwykle ważne, kiedy chcemy nadać naszym posiłkom perfekcyjny.