Jakie przyprawy i zioła zamiast soli stosować w kuchni, żeby poprawić smak potraw i jeść zdrowiej?

Używanie soli jest powszechne w kuchni, ale może być szkodliwe dla zdrowia. Nadmierna ilość soli może prowadzić do problemów z sercem, nerkami i innymi narządami. Dlatego warto ograniczyć spożycie soli i używać zamienników, takich jak zioła.

Z okazji Dnia Używania Ziół Zamiast Soli, który świętujemy co roku 28 sierpnia, przygotowaliśmy dla Ciebie listę ziół, których możesz użyć do poprawienia smaku potraw bez dodawania soli.

Sprawdź, które z nich są dla Ciebie najsmaczniejsze i dodawaj je do swoich dań. Dzielimy się pomysłami na to, jak nadać smaku, nie ryzykując zdrowiem.

Dlaczego warto ograniczyć spożycie soli?

Warto zmniejszyć ilość soli, jaką spożywamy, z kilku przyczyn.

Po pierwsze może ona powodować problemy zdrowotne. Nadmiar soli jest szczególnie niebezpieczny dla osób z chorobami serca i nerek. Może także prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i innych problemów zdrowotnych.

Po drugie, ograniczenie spożycia soli może pomóc Ci utrzymać szczupłą sylwetkę. Nadmiar soli może powodować odkładanie się wody w organizmie, co prowadzi do przybierania na wadze.

Zmniejszenie spożycia soli to także dobry sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2. Nadmiar soli może zaburzać metabolizm i prowadzić do insulinooporności - stanu, który może prowadzić do cukrzycy typu 2.

Ograniczenie spożycia soli to także dobra wiadomość dla Twojego portfela. Solone przekąski i jedzenie są często droższe niż ich niesolone odpowiedniki.

Jakich ziół i przypraw można używać zamiast soli?

Używanie ziół i przypraw zamiast soli to świetny sposób na urozmaicenie smaku. Dodanie odrobiny odpowiedniej przyprawy może dodać potrawie całkiem nowego charakteru. Aromatyczne zioła i przyprawy mogą także pomóc w poprawie apetytu.

Świeże zioła: bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, kolendra

Zioła możesz posiekać i dodać do dań lub używać ich jako dodatek. Aby posiekać je naprawdę drobno, użyj specjalnej deski do siekania ziół lub nożyc.

Możesz hodować je w doniczkach, więc są one świetnym dodatkiem do Twojego balkonu lub tarasu. Zawsze będą świeże i gotowe do użycia.

To świetne przyprawy, które można dodać do wielu dań. Bazylia jest pyszna dodana do pizzy, makaronu lub zup. Oregano świetnie smakuje z warzywami, a rozmaryn dodaje wyrazistego smaku mięsom. Tymianek doskonale komponuje się z zupami i sosami, a kolendra jest idealna do potraw curry.

Suszone zioła: oregano, bazylia, rozmaryn, majeranek

Są świetnym dodatkiem do potraw. Dodają one wyjątkowego smaku i aromatu.

Możesz przygotować własną mieszankę:

  1. Wymieszaj suszone zioła w misce.
  2. Dodaj 3-4 łyżki oliwy.
  3. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut.
  4. Przełóż zioła do słoika lub innego pojemnika hermetycznego i przechowuj w ciemnym miejscu.

Suszone zioła nadają się do przyprawiania wszelkiego rodzaju dań mięsnych, ryb, warzywnych i makaronów. Można je dodawać do zup i sosów.

Przyprawy: pieprz czarny mielony, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa

To sypkie, aromatyczne przyprawy są nieodzownym dodatkiem do wielu dań.

Sprawdzą się zamiast soli, bo dodadzą potrawom charakteru, a jednocześnie nie będą przesłaniały ich smaku. Ich smak jest bardzo intensywny, dlatego warto dodawać je do dań o mocnych smakach, np. mięsnych lub rybnych.

Gałka muszkatołowa jest najbardziej popularną z tych przypraw. Jej intensywny, słodkawy smak i aromat świetnie komponują się z wieloma potrawami, np. z sosem beszamelowym.

Pieprz czarny mielony to kolejna uniwersalna przyprawa, która pasuje do większości dań. Jest bardzo aromatyczny i ma ostry smak . Doskonale komponuje się ze wszelkiego rodzaju mięsem oraz warzywami.

Pieprz cayenne to ostra przyprawa, która dodaje potrawom pikanterii . Świetnie sprawdzi się w sosach, mięsnych lub warzywnych daniach.

Owoce cytrusowe: cytryna, limonka

To zaskakujące, jak wiele można zrobić z owocami cytrusowymi. Są one nie tylko aromatyczne, ale także mają właściwości lecznicze. cytryna jest bogatym źródłem witaminy C i flawonoidów, które pomagają wzmocnić organizm. Limonka natomiast dzięki zawartości limonenu ma właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Można je stosować do przygotowywania różnych potraw oraz napojów.

Wzbogacą one smak i aromat dań, a także dostarczą organizmowi witamin i minerałów. Zamiast soli można używać cytryny lub limonki, które dodadzą potrawom charakteru i aromatu.

Warzywa korzeniowe: imbir

To świetne warzywo korzeniowe, które można stosować do przygotowywania różnych potraw oraz napojów. Zetrzyj go na tarce, dodaj do potrawy w momencie podawania. Można go także kroić w plastry i dodać do sałatki.

Jak hodować zioła w domu?

Hodowla ziół to niesamowita frajda. Ogromną zaletą własnoręcznie hodowanych ziół jest to, że możesz być pewien ich świeżości. Świeże zioła dodają potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Uprawiając je w domu masz także pewność, że nie zawierają one sztucznych dodatków.

zioła zamiast soli

Wymagania uprawowe:
Aby hodować zioła w domu, potrzebujesz odpowiednich warunków. Zioła lubią ciepło i światło, dlatego do ich uprawy nadaje się parapet lub słoneczna lodówka. Temperatura powietrza w pomieszczeniu musi wynosić około 20°C. Jeśli chcesz hodować je na balkonie, pamiętaj o osłonie przed wiatrem i deszczem. Zioła nie lubią przesuszenia, dlatego należy je regularnie podlewać, a także zraszać wodą.

Pielęgnacja:
Uprawianie ziół wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Zioła muszą być regularnie podlewane i nawożone. Jeśli chcesz, aby twoje zioła były piękne i zdrowe, konieczne jest ich systematyczne przycinanie.

Miejsce:
Zioła mogą być uprawiane w domu, na parapecie lub w ogrodzie. Uprawianie ziół na parapecie jest łatwiejsze, ponieważ nie musisz się martwić o słońce i wilgoć. Możesz włożyć je do doniczek lub skorzystać ze specjalnej domowej szklarni.

Jakie są inne sposoby na ograniczenie spożycia soli?

Oprócz używania przypraw, które wzbogacą smak potraw, możesz skorzystać z innych sztuczek na to, aby używać mniej soli.

  1. Przygotuj esencjonalny bulion. Dodawaj go do potraw, aby smak był wyrazisty. Jeśli chcesz dodać więcej smaku potrawie, użyj ziołowego bulionu lub warzywnego.
  2. Staraj się ograniczyć przekąski kupowane w sklepie. Wiele przekąsek, takich jak słone paluszki, krakersy i orzeszki, jest bogatych w sól. Zamiast tego weź owoc lub warzywo.
  3. Podczas gotowania używaj mniej soli niż przepis podaje. Pamiętaj, że można zawsze dodać soli na talerzu, ale nie da się jej usunąć.
  4. Ogranicz spożycie wędlin, które są bogate w sól. Wymień kanapki z wędliną na sałatki lub kanapki z serem i warzywami.
  5. Czytaj etykiety żywnościowe i unikaj produktów o dużej zawartości soli.