Jesienne gotowanie - przydatne akcesoria

akcesoria kuchenne

Coraz dłuższe wieczory i chłód za oknem sprawiają, że chętniej spędzamy czas w domu, w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Może jest to dobry moment, by poprawić swoje umiejętności kulinarne i przygotować rozgrzewające potrawy w sam raz na jesienną słotę.

Podczas gotowania niewątpliwie przydadzą się dobre akcesoria kuchenne: noże, garnki i patelnie to absolutne minimum. Przeczytaj nasz wpis i dowiedz się najważniejszych informacji na ich temat.

Przykłady jesiennych potraw

Czy istnieje coś lepszego niż gorący, rozgrzewający rosół? Owszem, jeszcze bardziej rozgrzewający bulion z imbirem i porem. Do wywaru dodaj imbir i kurkumę, a Twoja potrawa zmieni się w prawdziwą bombę rozgrzewającą. Ten wariant z pewnością przypadnie do gustu Tobie i Twoim najbliższym. Świetnie sprawdzi się podany z makaronem lub chińskimi pierożkami.

Jesienią i zimą polecamy też jeść dużo warzyw i owoców sezonowych. Jesienne gotowanie nie może obejść się bez dyni, ziemniaków, brokułów i kapusty. Z tych warzyw możesz przygotować wiele zdrowych i smacznych potraw. Krem z dyni, gołąbki a może gulasz? Wykorzystując sezonowe warzywa i owoce, w naturalny sposób dodajesz swojemu gotowaniu smaku, a przy okazji zadbasz o stan swojego portfela.

Przydatne akcesoria kuchenne

Poniżej przedstawiamy akcesoria do kuchni, dzięki którym przygotujesz pyszne jesienne dania.

Patelnie

Patelnia w kuchni jest niezbędna. Przydaje się do przyrządzania wielu pysznych potraw. Rodzi się pytanie, jaką wybrać i czy jedna patelnia wystarczy, by sprostać wszystkim kulinarnym wyzwaniom. Patelnie można podzielić ze względu na przeznaczenie - woki, patelnie do naleśników i do grillowania mięsa, rondle i uniwersalne patelnie do smażenia, na przykład warzyw. Decydując się na jedną z patelni specjalistycznych, niewątpliwie ułatwisz sobie pracę. Mogą się bowiem różnic między sobą wielkością, kształtem i wysokością krawędzi, co jak wiadomo, wpływa na wygodę podczas gotowania.

Przy wyborze patelni warto zwrócić uwagę nie tylko na jej przeznaczenia, ale także na materiał, z którego została wykonana i powłokę, którą została zabezpieczona. Bez względu na to, jakiego typu dania przyrządzasz najczęściej, dla swojej wygody i oszczędności, wyposaż swoją kuchnię w patelnie dobrej jakości. Patelnie z powłokami zapobiegającymi przywieraniu wpłyną korzystnie na jakość Twoich dań, łatwość gotowania, a także czyszczenia. Możesz wybrać między innymi patelnie z powłoką tytanową, ceramiczną czy teflonową.

By patelnia była trwała postaw także na solidny materiał. Patelnia żeliwna jest w stanie sprostać największym wyzwaniom! Ale nie tylko patelnie żeliwne sprawdzają się do zadań specjalnych. Chcąc wybrać dobrej jakości naczynie, warto rozważyć zakup patelni wykonanej ze stali nierdzewnej bądź z porcelany. Taki zakup zagwarantuje wygodę podczas gotowania i trwałość zakupionego naczynia.

Jak widać, wybór tej jedynej nie jest wcale prosty i oczywisty. Dlatego przed dokonaniem zakupu rozważ, czego najbardziej potrzebujesz i jaka patelnia sprosta Twoim oczekiwaniom.

Garnki

Garnek garnkowi nierówny! Dlaczego? Tak samo jak patelnie, garnki specjalizują się coraz bardziej. Garnki do makaronu, do mleka, do podsmażenia… jak się w tym wszystkim odnaleźć? Sposób jest prosty! Wystarczy wyposażyć swoją kuchnię w zestaw garnków, które pozwolą Ci przygotować dowolne danie. Oczywiście komplety garnków to nie jest rozwiązanie dla wszystkich. Jak zatem wybrać idealny garnek i na co zwrócić uwagę?

Podobnie jak w przypadku patelni, tak i tutaj rodzaj materiału jest kluczowy. Garnek żeliwny do kompletu z żeliwną patelnią stanowić będzie idealny duet w Twojej kuchni. Dobrym wyborem, sprawdzającym się niemal przy każdym gotowaniu, jest wybór garnka z solidnym dnem, dzięki któremu temperatura podczas gotowania będzie wolniej się zmieniać, zapewniając doskonały smak potraw. Zapobiegnie też przypaleniu się gotujących się wewnątrz dań.

Pamiętaj także o tym, że posiadając w kuchni płytę indukcyjną, koniecznie musisz się upewnić, czy kupowany przez Ciebie garnek nadaje się do takiego modelu kuchni. Garnek indukcja powinien mieć oznaczenia, co do przeznaczenia, pod spodem naczynia.

Noże kuchenne

W przypadku garnków i patelni przeznaczenie i pomysł producenta na ich wykorzystywanie jest raczej kwestią drugorzędną. Jednak w przypadku noży kuchennych jest to zasadnicza sprawa. Noże kuchenne wpływają na szybkość i jakość wykonywanej pracy. Możesz rzecz jasna obrać ziemniaki nożem do krojenia mięsa, ale jest to wyjątkowo niepraktyczne. Specjalistyczne noże kuchenne, jak widać, powinny znaleźć się w każdej kuchni. Kształt, rozmiar i materiał, z którego zostały wykonane, znacząco wpływają na wygodę podczas siekania i krojenia.

Nóż kuchenny najczęściej wykonywany jest ze stali nierdzewnej, bądź z ceramiki. By przedłużyć jego żywotność, zadbaj o to, by był przechowywany w odpowiedni sposób. Blok kuchenny czy listwa magnetyczna to sprawdzone sposoby, żeby mieć noże do krojenia zawsze pod ręką oraz by zadbać o ich ostrza.