Jesienne wypieki z praktycznymi akcesoriami

Jesień bywa słoneczna i kolorowa, ale zdarzają się też dni deszczowe i nużące. Jesień wydaje się nie być wtedy dla nas zbyt łaskawa, ale i na to można znaleźć rozwiązanie! Kiedy za oknem pogoda nie daje nam za dużo pozytywnych odczuć, to warto dostarczyć sobie trochę przyjemności w postaci pysznych wypieków. Najlepsze są te domowe, własnego autorstwa, ponieważ dają podwójną satysfakcję smaku oraz samozadowolenia. Zresztą kto nie lubi unoszącego się po całym domu zapachu ciasta i towarzyszącej temu przytulnej atmosfery? Ciasto marchewkowe, dyniowe, sernik, makowiec, piernik… Rodzajów wypieków jest cała masa, ale to, co łączy je wszystkie to konieczność wyposażenia kuchni w akcesoria, które umożliwią ich pieczenie. Jakie akcesoria mogą okazać się najbardziej potrzebne, aby jesienne wypieki były w pełni udane? 

Formy silikonowe na pyszne babeczki

Wszyscy kochają babeczki i muffinki, z tego względu warto zaopatrzyć się w formy silikonowe, które w przeciwieństwie do papierowych, mogą posłużyć nam wielokrotnie, co jest ich niewątpliwym atutem. Na tym nie koniec ich zalet, są bowiem również wygodne w użytkowaniu - nie trzeba ich smarować masłem, ciasto nie przywiera do powierzchni foremki i można je z łatwością umyć. Są odporne na wysokie temperatury, elastyczne, dlatego też wyciąganie z nich ciasta nie sprawia żadnego kłopotu. Jest zarówno dla formy, jak i ciasta bezinwazyjne. To, co jednak wyróżnia je najbardziej to kształty. Występują w tylu rozmaitych, oryginalnych kształtach, że zrobienie babeczek w kształcie gwiazdek, zwierzątek lub bajkowych postaci będzie na wyciągnięcie ręki, a to spodoba się szczególnie najmłodszym, sprawiając, że pomoc w kuchni będzie dla nich czystą zabawą. Większych rozmiarów, okrągła forma silikonowa do pieczenia pozwoli na wypieczenie dużej babki, a prostokątna będzie idealna do takich wypieków jak piernik lub makowiec. Poza zróżnicowanymi rozmiarami i kształtami formy są dostępne także w wielu kolorach, dzięki czemu z łatwością wybrać można swój ulubiony lub dopasować go do kolorystyki wnętrza.

Naczynia zaroodporne

Solidne i wytrzymałe naczynia żaroodporne

Jedną z rzeczy, które powinna zawierać w wyposażeniu każda kuchnia, jest naczynie żaroodporne. Warto mieć ich kilka w różnych rozmiarach i kształtach, w końcu przydają się podczas przyrządzania wszelakich potraw z piekarnika, nie tylko ciast. Naczynia żaroodporne najczęściej wykonane są z aluminium, żeliwa, porcelany, szkła, ceramiki lub stali nierdzewnej. Najbardziej praktycznymi są naczynia ze szkła, ceramiki i porcelany, ponieważ można je łatwo umyć, a ciasto nie będzie przylegać tak mocno, jak w przypadku naczyń z innych tworzyw. Okrągłe, duże naczynia żaroodporne ze szkła będą doskonałe do przyrządzania tart, a w przypadku fondantów lub crème brûlée sprawdzą się mniejsze, szklane lub ceramiczne formy i kokilki. Warto także mieć w zanadrzu duże, prostokątne naczynie - uniwersalne, gdy planujemy większe wypieki, którymi chcemy obdarować najbliższych i niezawodne przy zapiekanych potrawach obiadowych.

Nowoczesne wałki do ciasta


Tradycyjny, drewniany wałek do ciasta to coś, co zna każdy, ale ciekawym, oryginalnym rozwiązaniem są drewniane wałki z wygodną rączką jak do malowania. Najbardziej komfortowe będą przy mniejszych powierzchniach ciasta, natomiast do większych zdecydowanie lepiej sprawdzą się długie, profesjonalne wałki. Bardziej nowoczesnym rozwiązaniem są wałki do ciasta silikonowe lub ze stali nierdzewnej, równie chętnie wybierane ze względu na właściwości nieprzywierające i łatwość w czyszczeniu. Ciasto można urozmaicić także wzorami, a w tym pomoże specjalny wałek grawerowany, sprawiając tym samym, że wypieki staną się kuchennym dziełem sztuki. W pieczenie warto zaangażować także najmłodszych, stawiających swoje pierwsze kroki w kuchni i to właśnie z myślą o nich powstał zestaw akcesoriów do pieczenia, składający się z dopasowanej rozmiarowo stolnicy, wałka i łyżek. 

Blachy do pieczenia

Blachy i foremki metalowe dla miłośników wypieków

Bez dwóch zdań każdy miłośnik pieczenia w domowym zaciszu powinien być w posiadaniu blach i foremek do ciast! Metalowe blachy do pieczenia cechują się szczególną wytrzymałością i są uniwersalne do wszelkich wypieków, zarówno biszkoptów, jak i bezy. Formy z zapięciem pozwolą na komfortowe uwolnienie ciasta z blachy, nie uszkadzając jego powierzchni, a to będzie szczególnie cenne przy wypiekaniu tortów. Praktycznym rozwiązaniem są formy z przykrywką, ochronią ciasto przed wysychaniem i umożliwią bezpieczne przetransportowanie wyrobów. Blachy i formy dostępne są również w wielu kształtach, na przykład serca, a jeżeli planujemy wyrób kilku, porcjowanych torcików, to z pewnością przyda się do tego zestaw małych foremek z blachą.


Zapewniając sobie potrzebne akcesoria do pieczenia, będziemy mogli urozmaicić chłodne, jesienne dni pysznymi wypiekami, idealnymi do umilenia sobie poranka przy filiżance kawy czy też wieczoru przy herbacie. Tym sposobem zawsze będziemy przygotowani na wizytę gości, a w naszym domu unosić się będzie piękny zapach domowych wypieków!