Jesienny pudding toffi z imbirem
Domowy budyń to wyśmienity deser, któremu nikt się nie oprze. Jeśli szukasz sprawdzonego i oryginalnego przepisu na jesienny pudding, sprawdź naszą propozycję, w której klasyczny smak wzmocniony został nutą imbiru. Budyń ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a z pewnością zachwyci Cię swoim nietuzinkowym smakiem. Świetnie sprawdzi się on także jako przekąska w pracy lub słodki poczęstunek dla gości.
Rozgrzej się imbirem
Od zarania dziejów ludzie wykopywali korzeń imbiru ze względu na jego właściwości zdrowotne i ostry smak. Stosując imbir, jako dodatek do zdrowej diety, składnik ten może korzystnie wpłynąć na Twój układ odpornościowy. Ostry zapach, który jest wizytówką imbiru, powstaje w wyniku obecności związków, które mają właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu imbir wspiera odporność. W jesienne lub zimowe wieczory możesz popijać herbatkę imbirową lub przygotować deser z dodatkiem imbiru, by wspomóc walkę z zimnem.
Składniki na pudding imbirowy
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- 1/3 szklanki brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżki stołowe (30 ml) skrobi kukurydzianej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki (22 ml) drobno posiekanego kandyzowanego imbiru
- 2 łyżki stołowe (10 ml) masła
- 5 ml ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania
Krok 1
W rondelku, na średnim ogniu, podgrzej 1 i ¾ szklanki (425 ml) mleka, aż do ugotowania.
Krok 2
W misce wymieszaj brązowy cukier ze skrobią kukurydzianą; dodaj jajka i pozostałe mleko. Możesz całość wymieszać mikserem.
Stopniowo dodawaj gorące mleko do masy jajecznej.
Krok 3
Wlej przygotowaną mieszankę do rondla i wymieszaj z kandyzowanym imbirem.
Krok 4
Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, przez około 5 minut, aż budyń stanie się gęsty.
Krok 5
Zdejmij deser z ognia i wymieszaj z masłem i wanilią. Przełóż pudding do salaterek i lekko ostudź. Podawaj na gorąco lub przykryj i wstaw do lodówki na około 2 godziny lub do max 1 dnia.
Wskazówka
Kandyzowany imbir idealnie sprawdzi się w przypadku tego przepisu. W przeciwieństwie do świeżego imbiru nie powoduje zsiadania mleka, a nadal zachwyca swoim smakiem.
Smacznego!