Karkówka w sosie imbirowo-chrzanowym

Karkówka to porządna porcja mięsa. Trochę niedoceniana, bo my Polacy wolimy schab i polędwiczkę. Dziś postaramy się ją odrobinę odczarować. Soczyste mięsko z sosem o bardzo wyrazistym smaku z pewnością przypadnie Wam do gustu. To proste danie zachwyci gości na proszonej kolacji. To takie świeże spojrzenie na dania z tego kawałka mięsa.

Do tego dania potrzebny będzie nam esencjonalny wywar z jarzyn.

Wywar z jarzyn

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ dużego selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • Sól

Cebulę kroimy na pół i przypalamy na suchej patelni lub babcinym sposobem – nad palnikiem. Pozostałe jarzyny myjemy, obieramy i gotujemy wszystko z odrobiną soli. Jak do rosołu. Będziemy potrzebować ok. 800 ml wywaru, potrzebujemy zatem ok. 1,5 litra wody na start. Po ugotowaniu odcedzamy warzywa tak, aby uzyskać 800 ml czystego wywaru.

Pora przygotować karkówkę

Składniki:

  • 500 g karkówki w plastrach
  • 2 cebule
  • 800 ml wywaru z jarzyn
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki chrzanu
  • korzeń imbiru
  • ½ łyżeczki kozieradki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • cebulka dymka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Korzeń imbiru ścieramy na tarce – potrzebujemy ok. dwóch łyżeczek. Cebule kroimy w kostkę. Natomiast na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na olej cebulę i starty imbir – podsmażamy. Tak przygotowane przekładamy je do średniej wielkości garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem z jarzyn. Następnie dodajemy sól do smaki, kozieradkę i gałkę muszkatołową. Wywar należy zagotować.

Rozgrzewamy mocno patelnię. Szybko podsmażamy plastry karkówki z obu stron. Dosłownie po kilkadziesiąt sekund z każdej strony. Robi się to po to, aby „zamknąć” smak mięsa w środku. Plastry przekładamy do garnka z wywarem. Teraz gotujemy je do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, a wywar zredukuje się znacznie dodajemy śmietankę i chrzan. Następnie mieszamy, aby składniki ładnie się połączyły i doprowadzamy do wrzenia. Powstał nam smaczny, jasny sos. Na koniec dodajemy posiekaną dymkę. Karkówka w sosie imbirowo-chrzanowym gotowa!

Karkówka w sosie imbirowo-chrzanowym może być podawana z gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Świetnie pasuje do niej również świeże pieczywo.