Karkówka z grilla w sosie musztardowym
Letnie wieczory zachęcają nas do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Możemy wylegiwać się na kocu w parku, uprawiać różnorodne sporty oraz to, co Polacy uwielbiają - grillować. Jeżeli jesteś zwolennikiem solidnego kawałka mięsa, to z pewnością do gustu przypadnie Ci karkówka z grilla w sosie musztardowym. Takie połączenie odkryje przed Tobą nowe smaki, o których długo nie zapomnisz.
Jak wybrać odpowiedni kawałek karkówki?
Zacznijmy od samego początku – zakupu odpowiedniego kawałka mięsa. Na co zwrócić uwagę w sklepie? Karkówka nie powinna być zbyt duża, bo może okazać się twarda. Jeżeli zdecydujemy się na część karkówki od strony schabu, to mamy gwarancję, że będzie ona mniej żylasta i delikatniejsza.
Świeżą karkówkę poznajemy po jasnych przerostach i po żywym kolorze. Siny kawałek mięsa oznacza, że karkówka leży już w chłodni dłuższy czas lub była nieodpowiednio przechowywana.

Karkówka z grilla w sosie musztardowym
Przygotuj:
- moździerz,
- dużą miskę,
- tacki na grilla,
- łopatkę lub szczypce.
Składniki:
- 500g karkówki,
- przyprawa do grilla,
- pieprz czarny w ziarnkach,
- goździki,
- musztarda francuska,
- 5 łyżek oliwy.

Sposób przygotowania:
KROK1
W moździerzu rozkrusz kilka ziarenek pieprzu czarnego i 5 goździków. Karkówkę pokrój na plastry o grubości 1 centymetra.
KROK2
W dużej misce wymieszaj ze sobą przygotowane przyprawy (pieprz, goździki i przyprawę do grilla), 5 łyżek oliwy i 5 łyżek musztardy francuskiej.
KROK3
W gotowej marynacie obtocz kawałki karkówki i pozostaw je na godzinę w lodówce.
KROK4
Rozpal grilla i ułóż na nim specjalną tackę. Karkówkę grilluj po 10 minut na każdą stronę. Gotowe mięso poznasz po odpowiedniej miękkości.
Karkówka z grilla w sosie musztardowym gotowa! Podawaj ją z lekką sałatką.
Smacznego!

Nie zapomnij na koniec wyczyścić grilla. Pomoże Ci w tym specjalna szczotka przeznaczona do czyszczenia trudno dostępnych miejsc.