Kasza pęczak z pieczonymi polskimi warzywami
Szukasz pomysłu na zdrowy i sycący obiad? Zrób kaszotto z pęczaku – to bardzo smaczna kasza z dodatkiem polskich jarzyn i aromatycznych ziół. Danie jest proste w przygotowaniu i bezmięsne, zatem idealne dla wegetarian.
Tradycyjne kaszotto przygotowuje się podobnie jak risotto – wymaga to sporo pracy i dużej wprawy. Nasz przepis to jest znacznie łatwiejszy w przygotowaniu. Składniki przygotowuje się osobno i miesza przed dopiero przed podaniem. Dzięki temu zawsze się uda i nigdy nie przypali. Pieczenie warzyw sprawia, że mają wyjątkowy smak. W sezonie grillowym możesz przygotować jarzyny z rusztu.
Kasza pęczak to po prostu całe ziarna jęczmienia pozbawione łuski. Ma sobie dużo białka, naturalnych tłuszczy, węglowodanów i błonnika. Zatem pęczak to zdrowa kasza, która doda Ci sporo energii. Grube ziarna namocz na ok. godzinę przed gotowaniem – to sprawi, że będzie on łatwiejszy do strawienia.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 2 cukinie
- 2 papryki
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- ½ pęczka koperku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 papryczka chili (drobno posiekana)
- 50 g orzechów włoskich
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jarzyny pokrój: cukinię, pieczarki i marchewkę w plastry, papryki w krótkie paseczki, cebule obierz i podziel na ćwiartki, czosnek pokrój w plasterki. Posiekaj koperek i papryczkę chili.
Pęczak ugotuj w osolonej wodzie – wody ma być dwa razy więcej niż kaszy. Kaszę gotuj do miękkości, po ugotowaniu pozostaw ją pod przykryciem na 10 minut. Aby ułatwić sobie przygotowanie kaszy ugotuj ją w garnku ułatwiającym odcedzanie.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie ułóż na niej plasterki jarzyn, ćwiartki cebulki, czosnek, chili i koperek. Warzywa posyp ziołami i skrop olejem. Najlepszy do tego zadania będzie spryskiwacz do oleju – wówczas wszystkie warzywa będą równomiernie pokryte tłuszczem.
Przykryj warzywa folią aluminiową, tak aby po upieczeniu były miękkie. Jeśli chcesz, aby były ładnie przyrumienione odkryj folię na kilka minut przed wyjęciem blaszki z piekarnika. Po upieczeniu możesz pokroić warzywa na drobniejsze kawałki. Zmieszaj jarzyny w ugotowanym pęczakiem, polej je miodem, posyp orzechami włoskimi i dopraw do smaku.