Kawa korzenna

Kawa to od wielu wieków jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Można ją parzyć na wiele sposobów i dodawać do niej przeróżne składniki. Kawa korzenna idealnie nadaje się na zimowe wieczory, ponieważ zawiera przyprawy rozgrzewające. Nie tylko podnoszą one temperaturę ciała, ale także dostarczają do organizmu rzadkich witamin i minerałów, które poprawiają odporność i pomagają w walce z przeziębieniem. W tym artykule poznasz parę przepisów na smaczną jesienną kawę oraz dowiesz się jakie przyrządy potrzebujesz do jej wykonania.

Domowe sposoby na jesienną kawę

Gorące napoje są wskazane podczas chłodnej pogody. Dobrze orzeźwiają, poprawiają nastrój, a także dają ciepło i komfort. Rozgrzewająca kawa to prosty i skuteczny sposób na pozbycie się jesiennej melancholii. Dodając do niej ciekawe składniki, nasycisz swoje kubki smakowe oraz sprawisz, że codzienna kawa stanie się czymś wyjątkowym.

Jesienne latte z dynią i przyprawami to idealny napój na październikowe popołudnia. Napój ten orzeźwia, rozgrzewa i pomaga wzmocnić układ odpornościowy. W końcu dynia i przyprawy pobudzają funkcje ochronne organizmu, co jest niezastąpione wraz z początkiem zimnej pory roku. Przygotowanie tego napoju jest niezwykle proste. Wystarczy, że w miseczce połączysz 2 łyżki puree z dyni z mlekiem, cukrem, wanilią oraz przyprawami takimi jak cynamon, goździki, gałka muszkatołowa. Całość należy podgrzać w kuchence mikrofalowej, nakrywając miseczkę plastikową folią. Gdy mleko się zagrzeje, ubij przygotowaną mieszankę do momentu pojawienia się piany, a następnie przygotuj espresso. Całość przelej do wysokiej szklanki, udekoruj bitą śmietaną i ciesz się swoim wyśmienitym jesiennym naparem.

Jeśli jesteś miłośnikiem ostrych przypraw, możesz z łatwością przygotować mocno rozgrzewającą i pobudzającą kawę z przyprawą chilli i czekoladą. Połączenie słodkości i pikantności pobudzi krążenie i przywróci Ci chęć do pracy. Taką kawę najlepiej przygotować przy użyciu kawiarki, wsypując wraz z kawą drobno posiekaną papryczkę chilli. Przelej napar do filiżanki i zetrzyj do niej ulubioną czekoladę. Spień ciepłe mleko w dzbanuszku i dodaj do wcześniej przygotowanej kawy. Ten niezwykle prosty sposób pozwoli Ci na urozmaicenie Twojej porannej kawy i pobudzi Cię na cały dzień.

Kawa u kubkach

Niezawodne akcesoria do przygotowania jesiennej kawy

Do przygotowania smacznej kawy potrzebujesz oczywiście podstawowych sprzętów takich jak czajnik, kawiarka czy ekspres. Dobra filiżanka do kawy lub estetyczny kubek to również bardzo ważne elementy wyposażenia, które sprawią, że picie tego napoju będzie o wiele przyjemniejsze. Jednak dobrze jest posiadać parę akcesoriów, które pozwolą na szybkie i wygodne urozmaicenie pysznej kawy.

Warto wyposażyć się w dobry młynek do ziaren. Dzięki niemu masz pewność, że kawa nie zwietrzy się trzymana przez długi czas w szafie, a ty możesz cieszyć się napojem jak z profesjonalnej kawiarni. Dodatkowo mielenie ziaren wydziela niesamowity zapach roznoszący się po całym domu, który dobrze pobudza i orzeźwia.

Dzbanek filtrujący wodę to wbrew pozorom bardzo pożądany przyrząd podczas parzenia kawy. Od jej składu w znacznej mierze będzie zależeć smak Twojej kawy. Jeśli w Twoim domu woda z kranu nie jest filtrowana, nie należy jej dodawać do naparu, ponieważ może pozostawiać nieprzyjemny posmak i przy częstym spożywaniu może być toksyczna dla organizmu człowieka.

Dobry spieniacz do mleka to must have każdego kawosza. Pozwalają one na wykonanie pysznego caffe latte czy cappuccino bez wychodzenia z domu i wydawania pieniędzy. Możesz wybrać spośród tych podstawowych oraz tych dla bardziej zaawansowanych. Dla początkujących poleca się ręczny spieniacz do mleka, który jest łatwy w obsłudze i nie trzeba podłączać go do prądu, ponieważ jest na baterie. Do niego potrzebny jest także wygodny dzbanek do spieniania mleka, który ułatwi Ci cały proces. Możesz w nim podgrzać płyn, dzięki temu szybciej ubijesz mleko. Jeśli jednak jesteś bardziej doświadczony, zainwestuj w wersję elektryczną, jednak pamiętaj, że każdy spieniacz działa na tej samej zasadzie.

Wcale nie musisz kupować drogiej kawy w kawiarni, aby cieszyć się ciepłym jesiennym napojem. Dzięki paru akcesoriom poczujesz się jak prawdziwy barista i spokojnie przygotujesz taki napar u siebie w domu. Pamiętaj, aby poświęcić temu procesowi czas i cierpliwość. Parzenie kawy to rytuał, któremu należy się odpowiednia uwaga i wyczucie. Z odpowiednim nastawieniem Twoja kawa zawsze będzie pyszna i orzeźwiająca.

Ziarna kawy