Klasyczny przepis na lasagne

W tym przepisie skorzystaliśmy z kilku ułatwień, używając kupionego w sklepie sosu oraz specjalnego makaronu do lasagne. Pozwala to zaoszczędzić mnóstwo czasu bez tracenia na smaku. Uważamy, że smak lasagne z tego przepisu jest absolutnie idealny, ale jeśli chcesz robić sos od zera, nic nie stoi na przeszkodzie. Do lasagne możesz przygotować sos do spaghetti, a z pewnością jego smak Cię nie zawiedzie! Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących przygotowywania lasagne, oraz klasyczny przepis na to pyszne danie.

Nie rozgotuj makaronu

Makaron do lasagne musi być sztywny ponieważ utrzymuje on między kolejnymi warstwami wiele składników! Nie może być on zatem zbyt papkowaty. Gotuj makaron, aż będzie al dente; czyli zazwyczaj dwie minuty przed czasem podanym na pudełku.

Dodaj oliwy

Podczas przygotowywania mieszanki wołowiny z ricottą, większość ludzi kładzie płaty makaronu do durszlaka, przez co przylegają one do siebie (najgorszy koszmar). Aby temu zapobiec, po wyjęciu makaronu z garnka, skrop go oliwą z oliwek i połóż płasko na blasze do ostygnięcia.

Odsącz nadmiar tłuszczu

Wiele osób pomija ten krok, przygotowując sos mięsny i zapewne później tego żałuje - sos smakuje tłusto! Spuszczenie tłuszczu z patelni jest koniecznością ponieważ lasagne jest potrawą dość tłustą już z uwagi na tłuszcz z sera.

Przypraw Ricottę!

Podobno Włosi dodają do swojej lasagni sekretny składnik: cynamon. Ricotta często pozostaje niezauważonym składnikiem i dlatego smakuje trochę łagodnie. Pamiętaj, aby obficie doprawić ją solą i pieprzem.

Nie piecz za długo

Lasagna to jedna z tych potraw, które mocno formują się w piekarniku. Gdy nastawisz piekarnik na około 15 minut, danie powinno być optymalnie przygotowane. Po upieczeniu makaronu istnieje ryzyko jego wyschnięcia, przez co może się on stać zbyt chrupiący. Pamiętaj zatem, aby dokładnie pilnować czasu, podczas którego lasagne jest w piekarniku.

SKŁADNIKI

  • Ok 300g makaronu do lasagni
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Słoik sosu spaghetti
  • ricotta z pełnego mleka
  • 1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • Ok 700g mozzarelli w plastrach

Sposób przygotowania

  • Krok 1Rozgrzej piekarnik do 375º. W dużym garnku z osoloną wrzącą wodą ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, jednak gotując go 2 minuty krócej, aby był al dente.

    Krok 2

    Odcedź makaron i skrop go odrobiną oliwy z oliwek, aby zapobiec sklejaniu się płatów makaronu.

    Krok 3

    W międzyczasie wlej olej na dużą patelnię, a następnie wrzuć do niej mieloną wołowinę. Podsmażaj wołowinę do czasu, aż nie będzie już różowa, rozbijając grudki mięsa drewnianą łyżką. Następnie odcedź nadmiar tłuszczu.

    Krok 4

    Dodaj czosnek i oregano do wołowiny i mieszaj przez 1 minutę. Dopraw całość solą i pieprzem,

    Krok 5

    Następnie dodaj sos pomidorowy (sos do spaghetti) i mieszaj, aż całość odpowiednio się połączy i podgrzeje.

    Krok 6

    Połącz ricottę, 1/4 szklanki parmezanu i natkę pietruszki w dużej misce i dopraw mieszankę solą i pieprzem. Odłóż na bok.

    Krok 7

    W dużym naczyniu żaroodpornym rozłóż cienką warstwę sosu z mięsem, pojedynczą warstwę makaronu lasagna, warstwę mieszanki z ricottą i jedną warstwę mozzarelli, a następnie powtórz wszystkie te warstwy.

    Krok 8

    Przykryj naczynie folią i piecz przez 15 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 400º i piecz bez przykrycia przez 18 do 20 minut. Udekoruj natką pietruszki i gotowe.

    Smacznego!