Klopsiki mięsno-warzywne

Kotleciki mielone nie muszą być nudne. Sprawdź nasz dzisiejszy przepis! Mięsno-warzywne klopsiki to świetny pomysł na obiad, szczególnie wtedy, kiedy najmłodsi w Twoim domu nie przepadają za warzywami, a Ty musisz je jakoś przemycić. Danie to jest niezwykle proste w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu, a smakuje absolutnie wszystkim. Aromatyczne i soczyste mięso zanurzone w pomidorowym sosie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Klopsiki można podawać z całą gamą różnorodnych dodatków – wybierz swoje ulubione!

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 500 mililitrów passaty pomidorowej
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mała cebula
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Pulpety

Przygotowanie:

Rozpocznij od namoczenia bułki tartej w mleku.

Mięso umyj pod bieżącą wodą i dopraw według własnych preferencji.

Marchewkę i korzeń pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Połącz warzywa z przyprawionym mięsem.

Dodaj jajko, namoczoną bułkę tartą oraz natkę pietruszki.

Przypraw solą i pieprzem dla smaku i całość wymieszaj.

Uformuj w dłoniach okrągłe klopsiki.

Do wysokiej patelni nalej około 2 centymetrów wody.

Dorzuć ziele angielskie i liście laurowe.

Doprowadź wywar do wrzenia.

Następnie włóż do niego klopsiki tak, żeby się nie stykały i gotuj je pod przykryciem przez około 20 minut.

Kiedy mięso będzie już odpowiednio ugotowane, wyjmij klopsiki i przełóż je do innego naczynia.

Do powstałego w patelni wywaru dodaj passatę pomidorową. Przypraw sos do smaku, a następnie doprowadź do wrzenia.

Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem. Kiedy polejesz danie sosem, udekoruj je na przykład startym parmezanem i listkami bazylii.

Smacznego!

Klopsiki miesno-warzywne posypane parmezanem