Klopsiki mięsno-warzywne
Kotleciki mielone nie muszą być nudne. Sprawdź nasz dzisiejszy przepis! Mięsno-warzywne klopsiki to świetny pomysł na obiad, szczególnie wtedy, kiedy najmłodsi w Twoim domu nie przepadają za warzywami, a Ty musisz je jakoś przemycić. Danie to jest niezwykle proste w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu, a smakuje absolutnie wszystkim. Aromatyczne i soczyste mięso zanurzone w pomidorowym sosie przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Klopsiki można podawać z całą gamą różnorodnych dodatków – wybierz swoje ulubione!

Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 500 mililitrów passaty pomidorowej
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mała cebula
- posiekana natka pietruszki
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki mleka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Rozpocznij od namoczenia bułki tartej w mleku.
Mięso umyj pod bieżącą wodą i dopraw według własnych preferencji.
Marchewkę i korzeń pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę.
Połącz warzywa z przyprawionym mięsem.
Dodaj jajko, namoczoną bułkę tartą oraz natkę pietruszki.
Przypraw solą i pieprzem dla smaku i całość wymieszaj.
Uformuj w dłoniach okrągłe klopsiki.
Do wysokiej patelni nalej około 2 centymetrów wody.
Dorzuć ziele angielskie i liście laurowe.
Doprowadź wywar do wrzenia.
Następnie włóż do niego klopsiki tak, żeby się nie stykały i gotuj je pod przykryciem przez około 20 minut.
Kiedy mięso będzie już odpowiednio ugotowane, wyjmij klopsiki i przełóż je do innego naczynia.
Do powstałego w patelni wywaru dodaj passatę pomidorową. Przypraw sos do smaku, a następnie doprowadź do wrzenia.
Klopsiki możesz podawać z ryżem lub makaronem. Kiedy polejesz danie sosem, udekoruj je na przykład startym parmezanem i listkami bazylii.
Smacznego!
