Kociołek do syta

Jakie dania gotuje się najprzyjemniej? Oczywiście jednogarnkowe. A dlaczego? Ponieważ są pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie trzeba po nich długo ani dużo zmywać! Przygotowane w ten sposób danie jest sycące i znajdzie swoje uznanie nawet w oczach (i kubkach smakowych!) najbardziej wybrednych smakoszy. Prezentujemy dziś przepis na jedno z naszych ulubionych dań obiadowych – kociołek do syta. Smaczna, pożywna i rozgrzewająca potrawa idealnie sprawdzi się podczas jesiennych, chłodnych wieczorów. Tak zwany eintopf, czyli „obiad z jednego garnka” można dowolnie modyfikować. Przyrządzenie nie zajmie dużo czasu, a gwarantujemy, że cała rodzina będzie zajadała je ze smakiem.

Kociolek do syta

Składniki:

  • 500 gram kiełbasy podwędzanej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 500 gram ziemniaków
  • 500 gram kiszonej kapusty
  • 500 gram pomidorów z puszki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
Kielbasa i warzywa

Przygotowanie:

Paprykę pokrój wzdłuż w paseczki.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Kiełbasę pokrój w talarki, a cebulę posiekaj drobno.

Olej podgrzej w dużym garnku. Dodaj kiełbasę i podsmaż ją lekko, co pewien czas mieszając.

Dodaj do kiełbasy cebulkę i podsmaż jeszcze chwilę.

Dodaj ziemniaki i zalej całość litrem wody. Dodaj sól i zagotuj.

Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy i zagotuj ponownie.

Pozostaw całość na wolnym ogniu do momentu aż papryka zmięknie.

Na koniec dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, słodka paprykę i szczyptę pieprzu i zagotuj raz jeszcze.

Danie jest gotowe do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale odstawione na kilka godzin zyskuje głębszy smak i bogatszy aromat.

Smacznego!

Obiad jednogarnkowy