Kociołek do syta
Jakie dania gotuje się najprzyjemniej? Oczywiście jednogarnkowe. A dlaczego? Ponieważ są pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie trzeba po nich długo ani dużo zmywać! Przygotowane w ten sposób danie jest sycące i znajdzie swoje uznanie nawet w oczach (i kubkach smakowych!) najbardziej wybrednych smakoszy. Prezentujemy dziś przepis na jedno z naszych ulubionych dań obiadowych – kociołek do syta. Smaczna, pożywna i rozgrzewająca potrawa idealnie sprawdzi się podczas jesiennych, chłodnych wieczorów. Tak zwany eintopf, czyli „obiad z jednego garnka” można dowolnie modyfikować. Przyrządzenie nie zajmie dużo czasu, a gwarantujemy, że cała rodzina będzie zajadała je ze smakiem.

Składniki:
- 500 gram kiełbasy podwędzanej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 500 gram ziemniaków
- 500 gram kiszonej kapusty
- 500 gram pomidorów z puszki
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli

Przygotowanie:
Paprykę pokrój wzdłuż w paseczki.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Kiełbasę pokrój w talarki, a cebulę posiekaj drobno.
Olej podgrzej w dużym garnku. Dodaj kiełbasę i podsmaż ją lekko, co pewien czas mieszając.
Dodaj do kiełbasy cebulkę i podsmaż jeszcze chwilę.
Dodaj ziemniaki i zalej całość litrem wody. Dodaj sól i zagotuj.
Następnie dodaj pokrojoną w paski paprykę, pomidory z puszki, przecier pomidorowy i zagotuj ponownie.
Pozostaw całość na wolnym ogniu do momentu aż papryka zmięknie.
Na koniec dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, słodka paprykę i szczyptę pieprzu i zagotuj raz jeszcze.
Danie jest gotowe do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale odstawione na kilka godzin zyskuje głębszy smak i bogatszy aromat.
Smacznego!
