Koktajl kokosowo-arbuzowy z nasionami chia

W sezonie letnim rządzą arbuzy! Jednym z najlepszych sposobów na schłodzenie się podczas upalnych dni, jest zrobienie smoothie kokosowo-arbuzowego z dodatkiem nasion chia. W gorący, letni dzień, zimny koktajl doda Ci energii, a także dostarczy Twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Polecamy ten rześki napój w szczególności osobom, które poszukują zdrowej alternatywy dla mlecznych koktajli.

Koktajl kokosowo-arbuzowy z nasionami chia jest zdrowszym wyborem niż zjedzenie samego arbuza. Dlaczego? Ponieważ arbuz jest owocem, który ma wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że spożywany w dużych ilościach, szybko podniesie poziom cukru we krwi, co może być niechciane przez osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów.

Kokos i nasion chia, spowalniają wchłanianie cukrów, obniżając całkowity indeks glikemiczny koktajlu.

Koktajl kokosowo-arbuzowy z nasionami chia w walce z nadwagą

Jak już pisaliśmy wcześniej, arbuz sam w sobie może nie być sprzymierzeńcem zrzucania kilogramów. Jednak jeśli dodasz do niego składniki, które spowalniają wchłanianie cukrów (czyli różnego rodzaju orzechy, nasiona chia, napój kokosowy), możesz spożywać arbuza bez obaw i uprzyjemnić sobie gorące dni. W końcu, czym byłoby lato bez arbuza?

Jeśli zależy Ci, aby wydobyć z arbuza wszystko to, co najlepsze, dodaj do koktajlu trochę zielonej części arbuza. Zawiera ona tzw. cytrulinę (z łacińskiego citrullus - arbuz), która to substancja ułatwia utratę wagi, oraz poprawiaprawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Cytrulina jest także bardzo korzystna dla osób uprawiających fitness: zwiększa wytrzymałość i przyspiesza wydalanie kwasu mlekowego.

kawałki świeżego arbuza

Nasiona chia - dlaczego warto je spożywać?

Nasiona Chia mają korzystny wpływ na nasz organizm, ponieważ są bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Właściwości nasion chia zmniejszają ryzyko udaru i chorób serca.

Czym są nasiona chia?

Słowo „chia” oznacza „siłę”. Plemiona Majów i Azteków w IV wieku p.n.e. wykorzystywały nasiona chia jako lekarstwo i sposób na długie życie. Zwiększały one wytrzymałość wojowników i kojarzone były z długowiecznością. Dzisiaj nasiona używane są do pieczenia chleba, ciastek, dodawane są do jogurtów, do gotowania, do sałatek i sosów. Nasiona Chia są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, błonnik, minerały, witaminy i przeciwutleniacze . Niski indeks glikemiczny nasion cia pomaga utrzymać wysoki poziom energii, a także zwiększa wchłanianie żelaza.

nasiona chia w słoiku

Składniki i sposób przygotowania

400g miąższu arbuza (jest to mniej więcej ćwiartka dużego arbuza)

2 łyżeczki limonki

200ml mleka kokosowego

4 łyżeczki nasion chia

1,5 łyżeczki syropu klonowego lub miódu (opcjonalnie)

Woda mineralna (opcjonalnie, jeśli chcesz lekko rozcieńszyć koktajl)

Krok 1

Przed zrobieniem smoothie dobrze będzie najpierw schłodzić arbuza w lodówce. Możesz nawet wstawić go na dwie godziny do zamrażalnika.

Krok 2

Usuń skórkę arbuza, a następnie dokładnie usuń wszystkie pestki.

Pokrój miąższ na niewielkie kawałki, po czym przełóż je do blendera kielichowego. Zblenduj arbuza aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.

Krok 3

Dodaj mleko kokosowe, sok z limonki oraz syrop klonowy, a następnie wszystko zblenduj razem na gładki koktajl. Dodaj nasiona chia jako ostatnie.

Krok 4

Przelej koktajl do szklanek i pozostaw go w chłodnym miejscu jeszcze na dwie godziny przed podaniem.

wysoka szklanka do koktajlu arbuzowego emako