Koktajl kokosowo-arbuzowy z nasionami chia
W sezonie letnim rządzą arbuzy! Jednym z najlepszych sposobów na schłodzenie się podczas upalnych dni, jest zrobienie smoothie kokosowo-arbuzowego z dodatkiem nasion chia. W gorący, letni dzień, zimny koktajl doda Ci energii, a także dostarczy Twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Polecamy ten rześki napój w szczególności osobom, które poszukują zdrowej alternatywy dla mlecznych koktajli.
Koktajl kokosowo-arbuzowy z nasionami chia jest zdrowszym wyborem niż zjedzenie samego arbuza. Dlaczego? Ponieważ arbuz jest owocem, który ma wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że spożywany w dużych ilościach, szybko podniesie poziom cukru we krwi, co może być niechciane przez osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów.
Kokos i nasion chia, spowalniają wchłanianie cukrów, obniżając całkowity indeks glikemiczny koktajlu.
Koktajl kokosowo-arbuzowy z nasionami chia w walce z nadwagą
Jak już pisaliśmy wcześniej, arbuz sam w sobie może nie być sprzymierzeńcem zrzucania kilogramów. Jednak jeśli dodasz do niego składniki, które spowalniają wchłanianie cukrów (czyli różnego rodzaju orzechy, nasiona chia, napój kokosowy), możesz spożywać arbuza bez obaw i uprzyjemnić sobie gorące dni. W końcu, czym byłoby lato bez arbuza?
Jeśli zależy Ci, aby wydobyć z arbuza wszystko to, co najlepsze, dodaj do koktajlu trochę zielonej części arbuza. Zawiera ona tzw. cytrulinę (z łacińskiego citrullus - arbuz), która to substancja ułatwia utratę wagi, oraz poprawiaprawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Cytrulina jest także bardzo korzystna dla osób uprawiających fitness: zwiększa wytrzymałość i przyspiesza wydalanie kwasu mlekowego.

Nasiona chia - dlaczego warto je spożywać?
Nasiona Chia mają korzystny wpływ na nasz organizm, ponieważ są bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3. Właściwości nasion chia zmniejszają ryzyko udaru i chorób serca.
Czym są nasiona chia?
Słowo „chia” oznacza „siłę”. Plemiona Majów i Azteków w IV wieku p.n.e. wykorzystywały nasiona chia jako lekarstwo i sposób na długie życie. Zwiększały one wytrzymałość wojowników i kojarzone były z długowiecznością. Dzisiaj nasiona używane są do pieczenia chleba, ciastek, dodawane są do jogurtów, do gotowania, do sałatek i sosów. Nasiona Chia są bogate w białko, zdrowe tłuszcze, błonnik, minerały, witaminy i przeciwutleniacze . Niski indeks glikemiczny nasion cia pomaga utrzymać wysoki poziom energii, a także zwiększa wchłanianie żelaza.

Składniki i sposób przygotowania
400g miąższu arbuza (jest to mniej więcej ćwiartka dużego arbuza)
2 łyżeczki limonki
200ml mleka kokosowego
4 łyżeczki nasion chia
1,5 łyżeczki syropu klonowego lub miódu (opcjonalnie)
Woda mineralna (opcjonalnie, jeśli chcesz lekko rozcieńszyć koktajl)
Krok 1
Przed zrobieniem smoothie dobrze będzie najpierw schłodzić arbuza w lodówce. Możesz nawet wstawić go na dwie godziny do zamrażalnika.
Krok 2
Usuń skórkę arbuza, a następnie dokładnie usuń wszystkie pestki.
Pokrój miąższ na niewielkie kawałki, po czym przełóż je do blendera kielichowego. Zblenduj arbuza aż do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
Krok 3
Dodaj mleko kokosowe, sok z limonki oraz syrop klonowy, a następnie wszystko zblenduj razem na gładki koktajl. Dodaj nasiona chia jako ostatnie.
Krok 4
Przelej koktajl do szklanek i pozostaw go w chłodnym miejscu jeszcze na dwie godziny przed podaniem.
