Kotleciki warzywne - prosty i tani przepis
Korzystanie z owoców i warzyw sezonowych może wzbogacić naszą dietę i sprawić, że przygotowywane potrawy będą smaczniejsze. Kotleciki warzywne o każdej porze roku mogą być inne, dzięki czemu nigdy nie będą nudne. Z jakich warzyw warto robić kotleciki warzywne latem? Dowiedz się, zapoznając się z naszym wpisem!
Kotleciki warzywne - z jakich warzyw warto zrobić je w sierpniu?
Przełom lata i jesieni raczy nas wspaniałymi, dojrzewającymi w słońcu warzywami. Papryka, dynia, cukinia i bakłażan to tylko niektóre z nich! Pyszne i zdrowe kotleciki warzywne możesz zrobić w sierpniu także z buraków. Prawdziwym hitem mogą okazać się również ponadczasowe kotleciki warzywne z cukinii lub nieco niestandardowe, ale równie smaczne, kotleciki warzywne z brokułami.
Wśród klasyków polecamy rzecz jasna kotleciki warzywne z ciecierzycy, ale przecież takie można z powodzeniem zrobić o każdej porze roku. Zachęcamy, by latem korzystać pełnymi garściami z dobrodziejstw natury i postawić na sezonowe warzywa. Jest to sprawdzony sposób, żeby zmienić coś w swojej diecie i… zaoszczędzić. Warzywa o tej porze roku są przecież najtańsze.

Jakie kotleciki warzywne dla dzieci?
Oczywiście przyrządzając dania dla dzieci, musimy pójść na drobne ustępstwa. Kotleciki warzywne dla dzieci najlepiej przyrządzić z ugotowanych w bulionie warzyw, takich jak marchewka, seler, ziemniaki i pietruszka. Warto je delikatnie przyprawić, żeby podkreślić smak warzyw, ale, jak pewnie doskonale wiesz, dzieci nie przepadają za ostrymi i wyrazistymi przyprawami.
Kotlety z warzyw, które podasz swoim pociechom, warto również smażyć na maśle. Dzięki temu będą bardziej subtelne w smaku, a na ich wierzchu zrobi się złocista, chrupiąca skorupka. A kto z nas nie lubi chrupkich rzeczy? Przyrządzając kotlety warzywne dla dzieci w ten sposób, bez wątpienia sprawisz, że nawet największe niejadki nabiorą apetytu!
Kotlety warzywne na szybko - czy to możliwe?
Szybki i prosty sposób na kotleciki warzywne? Nie ma najmniejszego problemu! Nasz przepis pozwoli Ci podać pyszne danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę. Nie potrzebujesz też skomplikowanych urządzeń kuchennych. Przyda się oczywiście nóż, deska do krojenia, dobra patelnia, obieraczka do warzyw, czyli wszystko to, co znajduje się w każdej kuchni. Do podania kotlecików wystarczy nowoczesna zastawa stołowa. To co? Zaczynamy gotowanie!
Składniki i przepis krok po kroku
Czy można zrobić kotlety warzywne bez jajka? Oczywiście! Wystarczy, że dodasz do nich nieco tajemniczego składnika, który zespoli całą masę. Poniżej znajdziesz przepis na kotleciki warzywne z kaszy jaglanej i kalafiora.
Składniki:
500 g kaszy jaglanej
pół główki kalafiora
olej lub masło do smażenia
½ łyżeczki siemienia lnianego
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Sposób przygotowania:
Kalafior podziel na małe różyczki i ugotuj. Najlepiej jeśli kalafior będzie lekko al dente.
Kaszę jaglaną przed gotowaniem przepłucz dokładnie wrzącą wodą, a następnie zimną. Gotuj do miękkości (około 15) w 200 ml wody, aż kasza wchłonie całą wodę.
Ugotowany kalafior zblenduj lub rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj do niego kaszę, natkę pietruszki, przyprawy, siemię lniane i sprasowany czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
Z tak przygotowanej masy formuj małe kotleciki. Smaż na mocno rozgrzanej patelni przez około 2-3 minuty z każdej strony. Możesz przed smażeniem obtoczyć je w bułce tartej.

Ten prosty przepis pozwoli Ci przygotować pyszne i zdrowe danie. Możesz podawać kotlety warzywne do ziemniaków, choć sprawdzą się także jako kotlety warzywne do burgerów. Gwarantujemy, że będą smakować zarówno Tobie, jak i Twoim najbliższym. Smacznego!