Kotlety wieprzowe w sosie rozmarynowo-czosnkowym
Kotlety wieprzowe mogą być soczyste, delikatne i aromatyczne, naprawdę! Wypróbuj nasz przepis na kotlety wieprzowe w sosie rozmarynowo-czosnkowym a przekonasz się, że wieprzowina będzie miała pyszną skórkę i doskonale miękkie wnętrze. Postępuj zgodnie z tymi prostymi zasadami i przygotuj się na przyjemność kulinarną związaną z tym pysznym daniem.
1. Kup gruby kawałek wieprzowiny z kością
Zazwyczaj kotlety wieprzowe z kością są grubsze niż kotlety bez kości. Cienki kotlet jest trudniejszy do idealnego przygotowania, z powodu przypraw, które naciera się z obu stron kotletów (według naszego przepisu), zanim trafią do piekarnika. Wybór grubego kotleta pozwala uzyskać ładny i złoty kolor przypraw przypieczonych po obu stronach i delikatny środek.
2. Dobrze nagrzej patelnię
Celem początkowego przysmażenia kotletów jest uzyskanie złotej, chrupkiej skórki na początku. Gorąca i dobrze rozgrzana patelnia ma tutaj ogromne znaczenie. Pozwól kotletom smażyć się przez kilka minut, a następnie rzuć okiem i zobacz, jak tworzy się piękny, złoty kolor skórek. Kiedy będziesz zadowolony ze stopnia zazłocenia, odwróć każdego kotleta i daj mu szansę na zdobycie złotego koloru po drugiej stronie.
3. Posmaruj masłem
Ten krok nie jest obowiązkowy. Jest za to wyjątkowo smaczny, a jeśli polubisz to czosnkowe masło rozmarynowe, zapewniamy, że zaczniesz go używać niemal do każdej potrawy! Posmarowanie potrawy masłem to klasyczna sztuczka stosowana w restauracjach, która sprawia że świetne danie staje się jeszcze lepsze.
4. Użyj termometru do mięsa
To dodatkowy krok, który często wydaje się niepotrzebny, ale zaufaj nam, warto. Korzystanie z termometru do mięsa pozwala zorientować się lepiej w przygotowywaniu kotletów wieprzowych.
65 °C - przez cały czas mięso powinno być całkowicie białe. Kotlety wieprzowe w tej temperaturze nadal będą potencjalnie soczyste, po prostu wyciągnij je z piekarnika kiedy osiągną taką temperaturę, ponieważ kotlety będą się nadal gotować, nawet gdy wyjdą z piekarnika. Wszystko powyżej 65 ° C jest strefą niebezpieczną (suchą), więc uważnie obserwuj termometr.
SKŁADNIKI
4 kotlety wieprzowe
Sól
Świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka świeżo mielonego rozmarynu
2 zgniecione ząbki czosnku
1/2 szklanki stopionego masła
1 łyżka Oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób przygotowania
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 375 °.
Krok 2
Kotlety wieprzowe dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
W małej misce wymieszaj masło, rozmaryn i czosnek. Odłóż na bok.
Krok 4
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, a następnie połóż na niej kotlety wieprzowe. Smaż kotlety przez 4 minuty, odwróć i smaż jeszcze przez kolejne 4 minuty. Obficie posmaruj kotlety masłem czosnkowym.
Krok 5
Umieścić patelnię w piekarniku i piecz 10-12 minut. Podawaj z większą ilością masła czosnkowego.
Smacznego!