Kotlety z warzyw rosołowych - Kuchnia zero waste

Włoszczyzna jest nieodłącznym elementem wielu zup i potraw, między innymi klasycznego polskiego rosołu. O ile w domu mogą znaleźć się fani rosołowej marchewki, to z innymi warzywami często bywa problem i zostają one wyrzucane. To wielki błąd, ponieważ kotlety z warzyw rosołowych posiadają wspaniały smak i aromat, a poza tym są niesamowicie pożywne!

Wybieramy warzywa z rosołu

  • marchewki
  • pietruszki,
  • selera
  • cebulki
  • por
  • czosnek
  • Dodatkowo będziemy potrzebowali
  • 1-2 jaja, w zależności od tego ile warzyw zostanie
  • mąka
    • Opcjonalnie można dodać kaszy - jaglanej, bulgur albo innej, aby zwiększyć wielkość kotletów i dodać do dania więcej składników odżywczych.
zupa z jarmuzem

Sposób przygotowania

  1. Ubijamy wszystkie składniki tłuczkiem, tak aby powstała jednolita masa. Możemy także użyć blendera.
  2. Odrywamy po kawałku masy i formujemy kotleciki.
  3. Możemy je od razu wrzucić na rozgrzaną patelnię, bądź dodatkowo obtoczyć w mące lub innej panierce

Do produkcji kotlecików zero waste możemy także użyć warzyw pozostałych po innych zupach, np. ziemniaki. marchew, pietruszka, burak. Dzięki temu, zamiast wyrzucać pozostałości, możemy sprawić, że kotlety z warzyw rosołowych wzbogacą swoimi wartościami odżywczymi i smakowymi kolejną potrawę. Nie generując odpadów przyczyniamy się także w pewnym stopniu do walki z kryzysem klimatycznym i nadmierną ilością niepotrzebnych odpadów. Koniecznie zobacz także jak przygotować pesto zero waste.