Krem z brokułów z musztardą francuską i orzechami włoskimi
Po świątecznych szaleństwach kulinarnych zwykle mamy ochotę na coś lekkiego i zdrowego. Przepis na prostą i sycącą zupę krem z brokułów pasuje tu idealnie.
Zielone warzywa to źródło żelaza, witaminy C i niezbędnych do zdrowego funkcjonowania mikroelementów. Lekka zupa krem z brokułów to sposób na szybki i smaczny obiad. Możesz zabrać ja również do pracy.
Potrzebujesz:
- garnek,
- blender,
- miseczki do podania.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 brokuł,
- 1 marchewka starta na tarce,
- gałązka rozmarynu,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 50 g orzechów włoskich,
- sól i pieprz do smaku,
- 1,5 litra bulionu,
- 50 g śmietanki kokosowej,
- łyżka drobno posiekanych listków kolendry.
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w garnku i zaszklij na niej posiekaną drobno cebulkę, czosnek i rozmaryn. Pozostałe jarzyny - marchewkę i ziemniaki dodaj, a następnie podziel brokuł na różyczki i również włóż do garnka.
Dopraw solą i pieprzem, zalej bulionem i gotuj przez 14 minut. Po tym czasie do zupy dodaj śmietankę kokosową i musztardę. Doprowadź zupę do wrzenia. Wyłącz kuchenkę i blenduj zupę do uzyskania kremowej konsystencji. Zupę przelej do miseczek, posyp orzechami i udekoruj listkami kolendry.