Krem z brokułów z musztardą francuską i orzechami włoskimi

Po świątecznych szaleństwach kulinarnych zwykle mamy ochotę na coś lekkiego i zdrowego. Przepis na prostą i sycącą zupę krem z brokułów pasuje tu idealnie.

Zielone warzywa to źródło żelaza, witaminy C i niezbędnych do zdrowego funkcjonowania mikroelementów. Lekka zupa krem z brokułów to sposób na szybki i smaczny obiad. Możesz zabrać ja również do pracy.

Potrzebujesz:

  • garnek,
  • blender,
  • miseczki do podania.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 brokuł,
  • 1 marchewka starta na tarce,
  • gałązka rozmarynu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1,5 litra bulionu,
  • 50 g śmietanki kokosowej,
  • łyżka drobno posiekanych listków kolendry.

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w garnku i zaszklij na niej posiekaną drobno cebulkę, czosnek i rozmaryn. Pozostałe jarzyny - marchewkę i ziemniaki dodaj, a następnie podziel brokuł na różyczki i również włóż do garnka.

Dopraw solą i pieprzem, zalej bulionem i gotuj przez 14 minut. Po tym czasie do zupy dodaj śmietankę kokosową i musztardę. Doprowadź zupę do wrzenia. Wyłącz kuchenkę i blenduj zupę do uzyskania kremowej konsystencji. Zupę przelej do miseczek, posyp orzechami i udekoruj listkami kolendry.