Kremowa zupa brokułowa z serem cheddar
Ta pyszna zupa brokułowa z serem cheddar jest niezwykle prosta w wykonaniu, a czas przygotowania wynosi około 30 minut! Nie musisz iść do znanej restauracji, aby cieszyć się smakiem tego dania. Zupa z naszego przepisu jest pełna wspaniałych smaków i z pewnością sprosta Twoim wymaganiom. Jest to doskonałe danie na każdą okazję. Wyśmienicie kremowa, gęsta i z idealnie gładką konsystencją - taka jest zupa z naszego przepisu!
Jak zrobić?
Zupa ta bardzo dobrze zagęszcza się z zasmażką utworzoną z masła i mąki, ale jeśli chcesz ją jeszcze bardziej zagęścić, masz kilka opcji:
- Możesz wymieszać równe części masła i mąki, aby uzyskać gęstą pastę, a następnie wmieszać ją do zupy.
- Możesz wsypać skrobię kukurydzianą do zimnej wody lub bulionu i poczekać aż skrobia się rozpuści. Następnie dodaj ją do zupy.
- Możesz dodać trochę więcej sera.
Czy tą zupę można mrozić?
Tak, ale jeśli chcesz mrozić zupę, nie dodawaj nabiału gdyż ten nie zamraża się zbyt dobrze. Po prostu dodaj ser podczas gdy kremowa zupa będzie się rozmrażać.
Wskazówki dotyczące przygotowania tego dania
- Posiekaj brokuły na małe kawałeczki, w przeciwnym razie nie będą delikatne.
- Możesz też podgotować brokuły w kuchence mikrofalowej przez kilka minut, co pomoże im zmięknąć w krótszym czasie.
- Aby zapobiec grudkom, dodawaj tylko po jednej garści sera na raz, dobrze mieszając.
- Podawaj zupę z chrupiącym chlebem, sałatką Cezar lub kilkoma plastrami wędlin i serów!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka masła
- 1 średnio żółta cebula, drobno posiekana
- 1/4 szklanki masła
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 12 różyczek grubo posiekanych świeżych brokułów
- 2 marchewki, obrane i posiekane
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki papryki
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki musztardy
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 szklanki sera cheddar
Sposób przygotowania
Krok 1
Dodaj 1 łyżkę masła do garnka aluminiowego i podgrzej. Dodaj posiekaną cebulę i poczekaj aż stanie się ona miękka i półprzezroczysta. Duś ją około 2-3 minuty. Dodaj 1/4 szklanki masła. Po jego stopieniu dodaj mąkę i wszystko wymieszaj. Gotuj mieszankę przez około 1 minutę, często mieszając.
Krok 2
Powoli wlej szklankę bulionu z kurczaka, mieszając całość podczas dolewania. Gotuj całość często mieszając i upewniając się, że nie powstają grudki.
Krok 3
Dodaj brokuły i marchewki i wymieszaj, aby składniki dobrze połączyły się ze sobą. Dodaj paprykę, czosnek, musztardę, sól i pieprz, wymieszaj.
Krok 4
Zmniejsz ogień i gotuj około 10–15 minut, aż do zagęszczenia się zupy i do zmięknięcia warzyw. Jeśli zupa staje się zbyt gęsta, dodaj odrobinę bulionu z kurczaka.
Krok 5
Wymieszaj zupę, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Następnie za pomocą blendera zmiksuj zupę na gładką masę.
Krok 6
Dodawaj po garści startego sera cheddar, stale mieszając. W razie potrzeby posmakuj zupy i dopraw ją dodatkową solą i pieprzem.
Smacznego!