Kremowy ryż z karmelizowanymi zimowymi owocami
Jeśli poszukujesz inspiracji na ciekawe danie na słodko, mamy dla Ciebie oryginalny i oyszny przepis. Kremowy ryż z karmelizowanymi owoacmi to świetny pomysł na leniwe śniadanie lub obfitą przekąskę. Danie to doskonale sprawdzi się również jako deser. Wystarczy, że podasz mniejsze porcje.
Dlaczego warto wypróbować to słodkie danie?
Karmelizowane owoce z ryżem to pyszne i nietuzinkowe danie, które możesz przygotować niezależnie od sytuacji. Słodkie owoce doskonale komponują się z kremowym ryżem, tworząc harmonijną całość, dzięki czemu, jedząc tę potrawę poczujesz się niczym w wykwintnej restauracji. Co więcej, ryż z owocami to doskonały pomysł na pożywne, zimowe śniadanie, które doda Ci energii i pozwoli przeciwdziałać osłabieniu spowodowanemu zimową i mroczną aurą. Poniżej znajdziesz przepis, jak krok po kroku wykonać kremowy ryż z karmelizowanymi owocami.
Składniki
- 2 szklanki gotowanego ryżu
- 500 ml śmietany o zawartości tłuszczu 20–22%
- 3 żółtka
- 100 g cukru
Do przygotowania karmelizowanych owoców:
- 80 g masła
- 150 g cukru
- 1 mocne słodkie i 1 kwaśne jabłko
- 1 mała mocna gruszka
- 2 banany
- 100 g żurawiny
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 2-4 łyżeczki kardamonu
Przepis krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj ryż i śmietanę w rondlu. Następnie doprowadź tę mieszankę składników do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejsz ciepło i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 10-12 minut.
Krok 2
Podczas gotowania ryżu przygotuj karmelizowane owoce. Jabłka i gruszki pokrój w cienkie plastry, a banany w kółka o grubości 0,5 cm. Aby przyspieszyć ten proces, możesz wykorzystać praktyczną drylownicę do jabłek ze stali nierdzewnej. Następnie wyjmij dużą patelnię i na średnim ogniu powoli rozpuść masło, dodając posiekany cynamon, anyż i pokrojony kardamon. Dodaj równomierną warstwę cukru i rozłóż plasterki jabłka i gruszek, najlepiej mieszcząc się w jednej warstwie. Zwiększ ogień do średniego i podgrzewaj owoce bez mieszania przez około 5 minut, aż staną się złociste z jednej strony. Obróć owoce i podgrzewaj kolejne 5 minut. Dodaj banany i żurawinę i poczekaj jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia.
Krok 3
Do miski wlej żółtka z cukrem. Mieszając trzepaczką, dodaj porcję ryżu ze śmietaną. Przenieś tę mieszaninę do rondla z ryżem i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Mieszaj i podgrzewaj przez 5 minut.
Krok 3
Do miski wlej żółtka z cukrem. Mieszając trzepaczką, dodaj porcję ryżu ze śmietaną. Przenieś tę mieszaninę do rondla z ryżem i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, aż zgęstnieje. Mieszaj i podgrzewaj przez 5 minut.
Krok 4
Kremowy ryż z karmelizowanymi owocami podawaj w talerzach, nakładając owoce na wierzchu. Możesz także polać całość syropem z patelni.
Mamy nadzieję, że danie to posmakuje Ci tak mocno, że zechcesz podzielić się nim ze znajomymi.
Smacznego!