Kremowy wegański mus czekoladowy

Ten delikatny wegański mus czekoladowy jest doskonałym przykładem tego, jak zdrowe i pyszne mogą być słodycze bez składników odzwierzęcych. Przygotowuje się go łatwo i szybko, a najlepsze jest to, że jest on też dobrym deserem dla osób dbających o sylwetkę. Samo słowo „mus” ma francuskie korzenie i przetłumaczone na język polski oznacza „piankę”. Sekretnym składnikiem tego musu jest aquafaba, czyli wegański zamiennik białek jaj. Jest to płynna pozostałość po ugotowanej ciecierzycy. Aquafaba ubija się równie dobrze jak zwykłe jajka i sprawia, że wegańskie desery mają puszystą i kremową konsystencję. Są dwa sposoby na pozyskanie aquafaby - możesz odsączyć ciecierzycę z puszki lub samodzielnie ugotować suchą i użyć wody pozostałej po gotowaniu. Polecamy jednak pierwszą metodę - wtedy wegański mus będzie wyjątkowo puszysty i gęsty. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałeś wegańskiego musu, koniecznie wypróbuj ten przepis! Zapewniamy, że jak już zaczniesz jeść tą wyrafinowaną piankę, nie będziesz mógł przestać.

Przygotuj

  • salaterki,
  • szpatułka,
  • rondelek.

Składniki

  • aquafaba,
  • 240 ml,
  • ciemna czekolada wegańska - 120 g,
  • mleko roślinne (kokosowe, migdałowe, sezamowe) - odrobina,
  • cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka,
  • bita śmietana kokosowa lub jogurt bez nabiału,
  • starta czekolada - 1 łyżka.

Sposób przygotowania

  1. Czekoladę połam na małe kawałki i umieść w małym rondelku wraz z odrobiną mleka roślinnego. Jeśli chcesz, możesz obejść się bez mleka, ale radzimy dodać je mimo wszystko, ponieważ konsystencja musu będzie wtedy lepsza.
  2. Podgrzewaj czekoladę, aż się rozpuści (za pomocą metody kąpieli wodnej). Gdy czekolada się rozpuści, wymieszaj ją widelcem lub trzepaczką, aż stanie się kremowa.
  3. Zdejmij rondelek z ognia i lekko przestudź.
  4. Wlej aquafabę do dużej miski kuchennej (upewnij się, że wszystkie przybory używane do ubijania aquafaby są całkowicie odtłuszczone - tłuszcz może przeszkadzać ubiciu aquafaby na sztywno).
  5. Używając elektrycznego miksera ręcznego lub trzepaczki do jajek, ubijaj aquafabę, aż będzie całkiem sztywna (zwykle trzeba na to poświęcić około 7-10 minut).
  6. Stopniowo, nie przerywając ubijania, dodaj cukier.
  7. Gdy czekolada przestygnie, delikatnie przenieś ją do ubitej aquafaby za pomocą szpatułki.
  8. Mieszankę rozdziel do trzech salaterek, od czasu do czasu ją mieszając. Umieść kokilki w lodówce na co najmniej trzy godziny (najlepiej na noc).
  9. Na koniec udekoruj mus bitą śmietaną kokosową lub jogurtem bezmlecznym, posyp kawałkami czekolady.

Smacznego!