Krewetki cytrynowe
Gotowanie w ciągu tygodnia może być męczące. Czasem największym problemem jest brak wystarczającej ilości czasu na przygotowanie ulubionych potraw. Jednak prezentowany przez nas dzisiejszy przepis na krewetki nie wymaga prawie żadnego planowania - wystarczy, że masz w lodówce krewetki! Oznacza to, że w każdej chwili możesz przygotować ten idealny na obiad. Brzmi zbyt dobrze, aby mogło być prawdziwe? To pyszne danie może znaleźć się na Twoim talerzu w ciągu 15 minut lub nawet szybciej.
Jakie krewetki najlepiej kupić?
W tym przepisie zalecamy użycie średnich krewetek. Najlepiej kupić krewetki już obrane i pozbawione tłuszczu. Dzięki temu cały proces przygotowywania obiadu będzie tak szybki i łatwy, jak to możliwe.
Jak długo należy przygotowywać krewetki?
Krewetki gotują się bardzo szybko! Potrzebują one tylko kilku minut. Gdy ich kolor zmieni się na różowy i nieprzezroczysty, to znak, że są gotowe do spożycia. Jeśli będziesz je gotować zbyt długo, staną się gumowate.
Jak gorąca powinna być patelnia?
Jeśli nie jesteś w stanie zmieścić krewetek w jednej warstwie na patelni, pracuj partiami, aby upewnić się, że wszystko usmaży się równomiernie.
Czy można dodać odrobinę wina?
Jeśli masz w lodówce resztki butelki Chardonnay, wykorzystanie jej do krwetek to idealny sposób na jej zużycie. Jeśli nie masz w pobliżu żadnej butelki wina, użyj zamiast tego wody lub bulionu z kurczaka.
Czy o danie jest ostre?
Płatki z czerwonej papryki mogą dodać nutę ostrości, ale jest to poziom ostrości, z którym większość ludzi sobie spokojnie radzi. Jeśli wolisz, aby Twoje danie było delikatniejsze w smaku, po prostu przypraw je solą i pieprzem.
Składniki
2 łyżki stołowe masła
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 500g średnich krewetek, obranych i pozbawionych skórki
1 cytryna, cienko pokrojona, plus sok z 1 cytryny
3 Ząbki czosnku, mielone
1 łyżeczka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki
Sól
2 łyżki stołowe wytrawnego białego wina (lub wody)
Świeżo posiekana natka pietruszki, do dekoracji
Sposób przygotowania
Krok 1
Na dużej patelni na średnim ogniu stop 1 łyżkę masła i oliwę z oliwek.
Krok 2
Dodaj krewetki, plasterki cytryny, czosnek i zmiażdżone płatki czerwonej papryki i dopraw solą. Duś całość przez około 3 minuty na stronę, mieszając od czasu do czasu, aż krewetki będą różowe i nieprzezroczyste.
Krok 3
Zdejmij z ognia patelnię i dodaj pozostałe masło, sok z cytryny i białe wino.
Krok 4
Dopraw solą i udekoruj natką pietruszki przed podaniem.
Smacznego!