Kurczak po królewsku
Delikatne mięso z kurczaka ma wielu miłośników. Zatem dziś na obiad kurczak po królewsku – z wykwintnego, staropolskiego przepisu Pani Rejentowej.
Mięso z kurczaka jest łatwe w obróbce. Przygotowuje się je znacznie szybciej niż schab czy wołowinę. Jego zaletą jest również to, że nawet niewprawny kucharz nie zepsuje jego smaku, bo nie jest tak wymagające jak inne rodzaje mięs. Utarło się, że kurczak to idealne mięso do prostych dań – jednak dziś pokażemy Ci jak przygotować z niego prawdziwie królewską ucztę.
Składniki:
- 4 porcje kurczaka (duże udka)
- ½ szklanki oleju
- 12 dag chudego boczku
- 12 szalotek
- 25 dag pieczarek (świeżych, całkowicie zamkniętych)
- Pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka mąki krupczatki
- Kieliszek koniaku (50g)
- Butelka czerwonego wina wytrawnego
- Szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
Przygotowanie:
Zmiel w młynku sól i pieprz, a następnie natrzyj nimi porcje kurczaka. Odstaw je w chłodne miejsce. Pokrój boczek w drobną kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę – podsmaż na niej boczek i całe cebulki. Kiedy ładnie się zeszklą dodaj pieczarki. Zapiekaj wszystko przez 5 minut.
Weź łyżkę cedzakową i wyciągnij zarumienione warzywa i boczek. Na tłuszcz ułóż teraz porcje kurczaka i podsmaż je na złoty kolor z każdej strony. Dodaj natkę pietruszki i podsmażone warzywa. Oprósz wszystko mąką i podsmażaj wszystko przez 3 minuty. Mąka powinna się zarumienić. Podlej danie koniakiem i stopniowo wlewaj wino.
Zmniejsz ogień do minimum i duś kurczaka pod przykryciem ok 25 minut. Alkohol się zredukuje, mięso dojdzie a na dnie patelni wytworzy się aromatyczny sos. Nasz kurczak jest gotowy kiedy mięso jest miękkie, ale nie rozpada się, a sos zyska jedwabistą konsystencję. Kurczak po królewsku najlepiej smakuje podany z kluskami śląskimi lub kaszą pęczak. Nie zapomnij o surówce – chrupiąca sałata z sosem jogurtowym będzie idealna.