Kurczak z grilla z jarmużem i pieczarkami

...podany z kaszą bulgur na żółto to idealny pomysł, aby nieco urozmaicić menu podczas rodzinnego grillowania, a jednocześnie zjeść lekko i zdrowo.

Gotowi? To zaczynamy!

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 100 g kaszy bulgur,
  • 200 g liści jarmużu,
  • 1 biała cebula lub por,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich,
  • sól,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej.

Naszykuj również:

  • grill lub patelnię grillową,
  • durszlak lub wirówkę do sałaty,
  • ostry nóż,
  • młynek do soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Do wody na kaszę dodaj sól i kurkumę, a następnie ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Mięso oczyść i pokrój w plastry. Skrop je oliwą, sosem sojowym i czerwoną czubrycą, wetrzyj w nie czosnek i przyprawy. Tak przygotowane piersi z kurczaka połóż na rozgrzanym grillu i opiekaj do momentu, gdy mięso będzie zarumienione, ale miękkie. Możesz przyrządzić je również na patelni lub grillu elektrycznym.
  3. Sparz wrzątkiem jarmuż, dzięki czemu będzie miękki i delikatniejszy w smaku. Odwiruj liście do sucha i drobno posiekaj. Na patelnię wlej odrobinę oliwy i zeszklij na niej cebulę lub pora. Posól i duś około 3 minuty. Dodaj jarmuż i pokrojone pieczarki, a następnie duś jeszcze przez 10 minut.

Przygotuj miskę lub talerze. Wysyp ugotowaną kaszę, na to nałóż warzywa i posyp pokruszonymi orzechami, a na wierzch połóż ugrillowane kawałki kurczaka. Et voilà!