Kurczak z wolnowaru z czosnkiem i parmezanem
Kurczak z wolnowaru udowadnia, że pyszne dania wcale nie muszą być pracochłonne. Przygotowanie składników do gotowania w wolnowarze zajmie Ci mniej niż 20 minut, a w czasie pracy urządzenia będziesz mógł zająć się swoimi sprawami. Udka z kurczaka przygotowane według tej receptury wyróżniają się wyjątkową delikatnością. W połączeniu z kilkoma kawałkami masła, odrobiną czosnku i tymianku, smak kurczaka i towarzyszących mu składników przenika do ziemniaków, tworząc w pełni satysfakcjonujący posiłek. Jeśli po obsmażeniu na patelni pozostanie Ci jakikolwiek tłuszcz z kurczaka, wlej go do wolnowaru - szkoda marnować tak pysznego smaku! Jeśli spodziewasz się gości i chcesz zaskoczyć ich pysznym i delikatnym daniem, kurczak z wolnowaru sprosta wszystkim Twoim oczekiwaniom i wymaganiom.
Przygotuj
- patelnię,
- wolnowar.
Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 kg udek z kurczaka z kością i skórą,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 05 kg ziemniaków pokrojonych w ćwiartki,
- 2 łyżki stołowe miękkiego masła,
- 5 posiekanych ząbków czosnku,
- 2 łyżki stołowe świeżego tymianku,
- świeżo posiekana pietruszka,
- 2 łyżki stołowe świeżo startego parmezanu + zapas do podania.
Sposób przygotowania
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj kurczaka, a następnie dopraw go solą i pieprzem i obsmażaj przez 3 minuty. Kurczak powinien nabrać złotego koloru.
- W międzyczasie do wolnowaru wrzuć ziemniaki, pozostałe 2 łyżki oleju, masło, czosnek, tymianek, pietruszkę i parmezan. Czosnek możesz wrzucić w pokrojonych kawałeczkach lub przepuścić go przez praskę do czosnku. Całość obficie dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj kurczaka i gotuj na przez 4 godziny, aż ziemniaki będą miękkie, a kurczak całkowicie ugotowany.
- Przed podaniem posyp parmezanem.
Sposób podania
Każdą porcję tego dania podawaj z dużą ilością świeżo startego parmezanu. W szczególności polecamy wykorzystać do tego tarkę kuchenną z pojemnikiem.