Kurczak z wolnowaru z czosnkiem i parmezanem

Kurczak z wolnowaru udowadnia, że pyszne dania wcale nie muszą być pracochłonne. Przygotowanie składników do gotowania w wolnowarze zajmie Ci mniej niż 20 minut, a w czasie pracy urządzenia będziesz mógł zająć się swoimi sprawami. Udka z kurczaka przygotowane według tej receptury wyróżniają się wyjątkową delikatnością. W połączeniu z kilkoma kawałkami masła, odrobiną czosnku i tymianku, smak kurczaka i towarzyszących mu składników przenika do ziemniaków, tworząc w pełni satysfakcjonujący posiłek. Jeśli po obsmażeniu na patelni pozostanie Ci jakikolwiek tłuszcz z kurczaka, wlej go do wolnowaru - szkoda marnować tak pysznego smaku! Jeśli spodziewasz się gości i chcesz zaskoczyć ich pysznym i delikatnym daniem, kurczak z wolnowaru sprosta wszystkim Twoim oczekiwaniom i wymaganiom.

Przygotuj

  • patelnię,
  • wolnowar.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 kg udek z kurczaka z kością i skórą,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 05 kg ziemniaków pokrojonych w ćwiartki,
  • 2 łyżki stołowe miękkiego masła,
  • 5 posiekanych ząbków czosnku,
  • 2 łyżki stołowe świeżego tymianku,
  • świeżo posiekana pietruszka,
  • 2 łyżki stołowe świeżo startego parmezanu + zapas do podania.

Sposób przygotowania

  1. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj kurczaka, a następnie dopraw go solą i pieprzem i obsmażaj przez 3 minuty. Kurczak powinien nabrać złotego koloru.
  2. W międzyczasie do wolnowaru wrzuć ziemniaki, pozostałe 2 łyżki oleju, masło, czosnek, tymianek, pietruszkę i parmezan. Czosnek możesz wrzucić w pokrojonych kawałeczkach lub przepuścić go przez praskę do czosnku. Całość obficie dopraw solą i pieprzem.
  3. Dodaj kurczaka i gotuj na przez 4 godziny, aż ziemniaki będą miękkie, a kurczak całkowicie ugotowany.
  4. Przed podaniem posyp parmezanem.

Sposób podania

Każdą porcję tego dania podawaj z dużą ilością świeżo startego parmezanu. W szczególności polecamy wykorzystać do tego tarkę kuchenną z pojemnikiem.