Leczo warzywne - przepis na alternatywę dla dania z Węgier

Leczo warzywne to doskonała alternatywa dla klasycznego dania pochodzącego z Węgier danie. Kojarzy się raczej jako danie mięsne, bo tradycyjnie przyrządza się je na smalcu, a w Polsce dodaje się do niego kiełbasę. Alternatywnych wersji powstało sporo, również takich zupełnie bezmięsnych i takie potrafi być równie pyszne i sycące. Warzywa również odegrać mogą w nim swoją istotną rolę, dlatego bez obaw można ograniczyć się tylko do nich, pomijając smalec i podsmażoną kiełbasę. Jest to idealna propozycja zarówno na chłodniejsze, jak i gorące dni.

Leczo wegetariańskie wystarczy porządnie doprawić, a różnica nie będzie duża nawet dla zajadłych mięsożerców!
Jest to bogate w wartości odżywcze, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które podawać można także z dodatkiem ryżu, placków ziemniaczanych bądź grzanek.

leczo warzywne

Jakie składniki są niezbędne, aby przygotować leczo wegetariańskie

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • przecier pomidorowy (300g)
  • pieczarki (opcjonalnie)
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • oliwa

Zioła i przyprawy:

  • oregano
  • bazylia
  • papryka słodka, ostra i wędzona
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Jak przygotować leczo warzywne krok po kroku

Rada eksperta

Pamiętaj o odpowiednich przyprawach. To one sprawiają, że leczo warzywne nabiera aromatu. Nasz sprawdzony tip to dym wędzarniczy, który znajdziesz w sklepach z ekologiczną żywnością.

Krok 1:

Przygotuj duży garnek i dokładnie umyj wszystkie warzywa. Zacznij od obierania cebuli i czosnku, a także pieczarek, jeżeli wykorzystujesz je w swoim daniu. Pomidory warto wcześniej sparzyć, aby łatwiej obierało się je ze skórki. Sok, który może wyciekać z nich podczas obierania, odstaw do leczo. Najlepiej obrać pomidory nad głębszym naczyniem, aby zebrać cały sok.

Krok 2:

Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki. Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni lub w garnku z grubym dnem, a następnie zacznij podsmażać na średniej mocy palnika cebulę z czosnkiem. W międzyczasie przygotuj pozostałe warzywa: z papryk usuń gniazdo z nasionami i pokrój papryki na kawałki. Dorzuć je do podsmażanej cebuli z czosnkiem, zamieszaj i zwiększ moc palnika o jeden stopień. Jeżeli cebula i czosnek wchłonęły całą oliwę, dolej jeszcze pół łyżki.

Krok 3:

Odetnij końcówki cukinii oraz bakłażana i pokrój je w kostkę, a pieczarki w ćwiartki, następnie dodaj je do garnka. Dolej łyżkę oliwy, aby wszystko równomiernie się zrobiło i zwiększ moc palnika o kolejny stopień. Danie musi zostać dobrze przyprawione, a do tego potrzebne będą odpowiednie akcesoria kuchenne. Istotną rolę odegra m.in. młynek do pieprzu, który nada potrawie aromatu, dzięki świeżo zmielonym ziarnom. Nie można zapomnieć również o dodaniu soli. Potencjał świeżych ziół uwolni natomiast moździerz kuchenny, w którym za pomocą tłuczka można rozgnieść delikatnie bazylie i oregano przed wrzuceniem ich do garnka. Wszystko trzeba od czasu do czasu ze sobą zamieszać.

Krok 4:

Obrane, pokrojone w kostkę pomidory warto doprawić wcześniej solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą użyć pieprzu cayenne, który doda potrawie nieco mocniejszego charakteru. Dodaj pomidory do garnka i wlej cały przecier pomidorowy, a następnie wszystko dokładnie ze sobą zamieszaj. Zmniejsz moc palnika, aby warzywa równomiernie się udusiły. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i pozostaw danie na około 30 min, aż warzywa nie staną się wystarczająco miękkie. Czas zależny jest od wielkości pokrojonych kawałków, dlatego warto doglądać, na jakim poziomie twardości są warzywa. W ten sposób leczo warzywne będzie idealne.

Tym sposobem pyszne, lekkie leczo wegetariańskie gotowe jest do spożycia! Szybkie, niewymagające wiele czasu i energii, danie jednogarnkowe będzie idealnym pomysłem na obiad, zarówno podczas zabieganego tygodnia, jak i spokojnych, wolnych dni, gdy nie chcemy spędzać zbyt dużo czasu przy gotowaniu i sprzątaniu. Wielobarwne, aromatyczne leczo to także świetna propozycja na ugoszczenie najbliższych.