Letnia sałatka ze szczawiem, słodką papryką i bakłażanami
Sałatka ze szczawiu, słodkiej papryki i bakłażanów to lekka, warzywna przekąska, która doskonale nadaje się na lato. Bakłażany i papryka stanowią bardzo udane, harmonijne połączenie, ale my proponujemy uzupełnić je świeżym, młodym szczawiem, a także niewielką ilością soczystych dojrzałych pomidorów i cebuli. Ta sałatka świetna pasuje jako dodatek do dań mięsnych, może być również podawana z rybami, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, lub ryżem.
Składniki
5-6 liści szczawiu
1 bakłażan
1 Pomidor
0.5 Cebuli
1 Słodka papryka
Sól, pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oleju roślinnego
Orzeszki piniowe (opcjonalnie, do dekoracji)
Sposób przygotowania
Krok 1
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki znajdujące się na liście.
Krok 2
Pokrój bakłażana w plasterki, w razie potrzeby, możesz także pokroić go w kostkę lub w paski (czyli pokrój go tak, jak Ci najwygodniej). Jeśli bakłażany są gorzkie, należy posypać je niewielką ilością soli i pozostawić na 15 minut, a następnie dokładnie opłukać i lekko osuszyć.
Krok 3
Usuń nasiona z papryki oraz ścianki działowe. Następnie przekrój paprykę na pół, opłucz ją dokładnie po czym wysusz. Na koniec pokrój paprykę w cienkie paski.
Krok 4
Dokładnie wypłucz i osusz szczaw. Pokrój szczaw w paski i umieść w głębokiej misce, w której wygodnie będzie mieszać sałatkę.
Krok 5
Na patelni rozgrzej trochę oleju, a następnie umieść w niej słodką paprykę i pokrojone bakłażany. Smaż składniki przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
Przenieś paprykę i bakłażany do miski ze szczawiem. Obierz cebulę, opłucz i drobno pokrój ją nożem kuchennym, a następnie dodaj do sałatki.
Krok 7
Opłucz pomidory, wysusz je, posiekaj w paski lub kostkę i dodaj je do sałatki.
Krok 8
Sałatka najlepiej smakować będzie jak doprawisz ją solą i pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną oleju. Całość dokładnie wymieszaj i podaj do stołu w misce. Opcjonalnie możesz udekorować tę sałatkę orzeszkami piniowymi.
Szczaw - co warto o nim wiedzieć?
Szczaw jest rodzajem jednorocznych lub wieloletnich roślin z rodziny rdestowatych. Istnieje ponad 150 gatunków tej rośliny. W naturze szczaw rośnie jak chwast wzdłuż brzegów rzek, w pobliżu łąk zalewowych, w ogrodach i na polach. Szczaw jest także powszechnie uprawiany jako roślina warzywna, a sieje się go kilka razy w okresie letnim.
Liście szczawiu zawierają sole mineralne, kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy), białka, flawonoidy, cukry, karoten, wapń, potas, magnez, żelazo, witaminy B1, B2, C, K. Poza wyżej wymienionymi witaminami, szczaw zawiera szczególnie dużą ilość witaminy C.
Szczaw jest rośliną mającą pozytywny wpływ na stan zdrowia. Może poprawić trawienie, funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, leczyć rany, zatrzymać krwawienie, jest przydatny w anemii, chorobach układu krążenia. Dobrze sprawdza się także jako środek przeciwalergiczny. Liście szczawiu mają działanie ściągające i przeciwbólowe.
Mamy nadzieję, że wypróbujesz zaproponowany przez nas przepis na letnią sałatkę ze szczawiem, słodką papryką i bakłażanami. Zapewniamy, że naprawdę warto!
Smacznego!